Ένας αισθητήρας χαρακτηρίζεται ως ενεργός, όταν για τη λειτουργία του είναι αναγκαία μια εξωτερική τάση τροφοδοσίας.
Ο ενεργός αισθητήρας στροφών έχει ένα μαγνητοωμικό στοιχείο. του οποίου η αντίσταση μεταβάλλεται σε εξάρτηση από τις τεμνόμενες μαγνητικές γραμμές πεδίου από το δακτύλιο του αισθητήρα με τροχιά ανάγνωσης.
Ο δακτύλιος του αισθητήρα επάνω στο μουαγιέ αποτελείται από μία τροχιά ανάγνωσης με διαφορετικά προς βόρειο και νότιο πόλο μαγνητισμένα πεδία. Ο δακτύλιος του αισθητήρα περιστρέφεται περνώντας μπροστά στο σταθερό στοιχείο του αισθητήρα.
Αρχή λειτουργίας του ενεργού αισθητήρα
Κοντά στις μαγνητισμένες περιοχές βρίσκονται οι μαγνητικές γραμμές πεδίου κατακόρυφα επάνω στην τροχιά ανάγνωσης. Ανάλογα με την πολικότητα ρέουν είτε προς την τροχιά ή απομακρύνονται. Επειδή η απόσταση μεταξύ της τροχιάς ανάγνωσης και του αισθητήρα είναι πολύ μικρή, οι δυναμικές γραμμές διεισδύουν το στοιχείο του αισθητήρα και μεταβάλλουν την αντίσταση του.
Ένας ενσωματωμένος ηλεκτρονικός ενισχυτής/ κύκλωμα σκανδαλισμού στον αισθητήρα μετατρέπει τις μεταβολές της αντίστασης σε δύο διαφορετικές στάθμες ρεύματος.
Αυτό σημαίνει, αυξάνει η αντίσταση του στοιχείου του αισθητήρα εξαιτίας της κατεύθυνσης των μαγνητικών δυναμικών γραμμών, οι οποίες δια μέσου αυτού διαρρέουν, τότε πέφτει το ρεύμα.
Μειώνεται η αντίσταση, επειδή αναστρέφεται η κατεύθυνση των δυναμικών γραμμών, ανεβαίνει το ρεύμα.
Επειδή οι βόρειοι και νότιοι πόλοι εναλλάσσονται επάνω στην περιστρεφόμενη τροχιά ανάγνωσης, δημιουργείται έτσι μια ακολουθία σημάτων τετραγωνικού παλμού, της συχνότητας είναι μία μονάδα μέτρησης για τις στροφές
Πλεονεκτήματα
– Οι στροφές των τροχών μπορούν να μετρηθούν από 0 km/h και μέχρι το σταμάτημα των τροχών.
– Αναγνωρίζεται η φορά περιστροφής των τροχών.
– Υψηλή ανθεκτικότητα στην σκουριά
– Μικρός χώρος τοποθέτησης