Σύστημα ESP

Το ESP(σύστημα αντι-ολίσθησης) είναι υποχρεωτικό μέρος της συνολικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Μπορεί να αποτρέψει έως και 80 τοις εκατό του  συνόλου των ατυχημάτων ολίσθησης.
Είναι το πιο σημαντικό σύστημα ασφαλείας του οχήματος μετά την ζώνη ασφαλείας. Η Bosch ανέπτυξε πρώτη το ESP και το 1995 , ήταν η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως για να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή.
Μέχρι το 2010, το 41 τοις εκατό όλων των αυτοκινήτων και των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων που ζυγίζουν λιγότερο από έξι μετρικούς τόνους που βγήκε από τις γραμμές παραγωγής του κόσμου ήταν εξοπλισμένα με το σύστημα και περίπου 63 τοις εκατό όλων των αυτοκινήτων και εμπορικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Ευρώπη είχαν ESP.
Το Ηλεκτρονικό πρόγραμμα ευστάθειας χρησιμοποιεί ευφυείς αισθητήρες για τον έλεγχο 25 φορές ανά δευτερόλεπτο εάν είσοδο διεύθυνσης του οδηγού ταιριάζει με την πραγματική κατεύθυνση του οχήματος του ταξιδιού. Αν το σύστημα εντοπίσει κάποια διαφορά και αναγνωρίζει ότι το όχημα είναι πιθανό να γίνει ασταθές, το ESP παρεμβαίνει μειώνοντας τη ροπή του κινητήρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα. Το ESP περιλαμβάνει επίσης τις λειτουργίες του συστήματος αντιμπλοκαρίσματος τροχών (ABS) και το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *