Αντίσταση κύλισης

Η αντίσταση κύλισης (RR) είναι μία δύναμη που επενεργεί αντίθετα στην κατεύθυνση της πορείας κατά την κίνηση του ελαστικού.
Για να μετακινηθούμε πάνω στη γη, χρειάζεται ενέργεια.
Για να μειώσουμε την κατανάλωση καυσίμου, πρέπει να μειώσουμε την επίδραση των δυνάμεων που αντιτίθενται στη μετακίνηση των οχημάτων (στη βαρύτητα σε συνδυασμό με το βάρος του οχήματος, στην αντίσταση του αέρα, στις μηχανικές τριβές).
Η αντίσταση των ελαστικών στην κύλιση, που συχνότατα υποτιμάται, είναι ωστόσο υπεύθυνη για το ένα τρίτο της κατανάλωσης καυσίμου.

Όσο χαμηλότερη είναι η αντίσταση κύλισης, τόσο πιο οικονομική είναι η κίνηση του ελαστικού καθώς απαιτείται λιγότερη ενέργεια και, συνεπώς, υπάρχει εξοικονόμηση καυσίμου και κάλυψη μεγαλύτερης απόστασης.
Λόγω του φορτίου του οχήματος, το ελαστικό παραμορφώνεται στην περιοχή επαφής με την επιφάνεια του δρόμου.
Αυτή η παραμόρφωση επιφέρει εσωτερικές απώλειες όπως μία ελαστική μπάλα που πέφτει κάτω και επιστρέφοντας δεν φτάνει στο ύψος από το οποίο ξεκίνησε.
Η RR των ελαστικών εκφράζεται σαν Δύναμη (Newton) ή σαν Συντελεστής (RRC).
Ο συντελεστής αντίστασης κύλισης προσδιορίζεται σαν δύναμη RR (N) δια του φορτίου του ελαστικού. Το πλεονέκτημα του συντελεστή είναι ότι επιτρέπει την ευκολότερη σύγκριση των ελαστικών που προορίζονται για χρήση σε διαφορετικά αυτοκίνητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *