Ισχύς Κινητήρα

Καλείται η ισχύς που αποδίδει τελικά ο κινητήρας λαμβάνοντας υπόψη την παραγόμενη ισχύ που προέρχεται από τα έμβολα κατά τη διάρκεια της καύσης και εκτόνωσης των αερίων αλλά και τις μηχανικές απώλειες λόγω τριβών, τις απώλειες με τη μορφή θερμότητας από τα καυσαέρια και την απώλεια ισχύος για την εισαγωγή του μείγματος στον κύλινδρο.

 

Η ισχύς δίνεται από την σχέση:

P=z  W  v

z=αριθμός κυλίνδρων

W= ωφέλιμο έργο ανά κύλινδρο

v= η ταχύτητα περιστροφής του κινητήρα σε στροφές ανα λεπτό

Η ισχύς μετριέται σε ίππους (HP)  ή κιλοβάτ (KW)

Μονάδες μέτρησης: HP, PS και KW

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει σε άρθρα αυτοκινητιστικού περιεχομένου ή σε εγχειρίδια χρήσης, ότι η τιμή της ισχύος δεν παρουσιάζεται με έναν τρόπο. Γνωρίζετε όμως τη διαφορά των ίππων από τα KiloWatts;

Ήρθε η ώρα να βάλουμε όλες τις μονάδες μέτρησης σε μία σειρά ξεκινώντας με τα Kilowatts, μιας και είναι η πιο διαδεδομένη επιστημονικά μονάδα μέτρησης της ισχύος και με βάση αυτή θα αναλύσουμε τους υπόλοιπους τρόπους υπολογισμού. Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι μπορεί να μην είναι μία δημοφιλής μονάδα μέτρησης αλλά με την αύξηση της ηλεκτροκίνησης θα διαδοθεί αρκετά μιας και συνδέεται άμεσα με την κιλοβατώρα (KWh). Ξεκινώντας με την ιπποδύναμη HP (Horse Power), πρόκειται για μία εφεύρεση του James Watt, η οποία ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία, αποτελεί τον δημοφιλέστερο τρόπο μέτρησης της ισχύος στη χώρα μας και ισούται με 745 Watts (1HP=0,745 KWs). Συχνά συναντάμε κι άλλη μία μονάδα μέτρησης που συμβολίζεται ως PS. Μάλιστα, πολλοί νομίζουν ότι είναι ισάξια ποσοτικά με την ιπποδύναμη HP, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει! Ο όρος PS (Pferdestärke) προέρχεται από τη Γερμανία, σημαίνει επίσης ιπποδύναμη, αλλά διαφοροποιείται ποσοτικά αφού ισούται με 735 Watts (1PS=0,735 KWs).

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *