ΚΕΘ (Κάρτα ελέγχου θορύβου) για δίκλυκο

Η διαδικασία μέτρησης των δικύκλων στηρίζεται στις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις που κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί.
Η μέτρηση γίνεται σύμφωνα με την «εν στάσει» μέθοδο μέτρησης  μοτοσικλετών που προβλέπεται στην Υπ. Απόφαση :
28340/2440/92 (ΦΕΚ 532/Β/92) που είναι συμμόρφωση των οδηγιών: 78/1015/ΕΟΚ, 87/56/ΕΟΚ, 89/238/ΕΟΚ.

Ηχόμετρο
Το χρησιμοποιούμενο ηχόμετρο ακριβείας, χρησιμοποιείται στη θέση, ταχείας απόκρισης, και μετρά σε μονάδες db (A).
Το ηχόμετρο θα πρέπει να βαθμονομείται (καλιμπράρεται) συχνά, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή με ειδική συσκευή βαθμονόμησης που περιλαμβάνεται στα εξαρτήματα που συνοδεύουν το ηχόμετρο.

Μέτρηση θορύβου του κινητήρα του δικύκλου
Για να γίνει η μέτρηση πρέπει ο κινητήρας του δικύκλου να βρίσκεται στη κανονική θερμοκρασία λειτουργίας του.
Κατά τη μέτρηση ο μοχλός του κιβωτίου ταχυτήτων βρίσκεται στη «νεκρά».
Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσει το δίκυκλο στη θέση «νεκρά», τότε θα πρέπει με τη βοήθεια του στηρίγματός του να αφήνεται ο πίσω τροχός να περιστρέφεται ελεύθερα (στον αέρα).
Κατά τη μέτρηση ο περιβάλλον θόρυβος αλλά και ο θόρυβος που προέρχεται από τον άνεμο, εάν η μέτρηση γίνεται έξω, πρέπει να είναι κατά 10 db (A), κατώτερος από το θόρυβο που θα μετρήσουμε (του δικύκλου).
Εάν η μέτρηση γίνεται έξω, το μικρόφωνο του ηχόμετρου θα πρέπει να προφυλάσσεται με ειδικό κάλυμμα για τον άνεμο.
Εάν η μέτρηση γίνει σε εξωτερικό χώρο, τότε η κάτοψη του χώρου πρέπει να είναι σύμφωνη με τα παρακάτω. Το δάπεδο πρέπει να είναι καλυμμένο με σκυρόδεμα ή άσφαλτο και γύρω – γύρω από το δίκυκλο,  σε ένα ορθογώνιο περίγραμμα, οι πλευρές του οποίου βρίσκονται σε απόσταση 3 m από το περίγραμμα του δικύκλου, δεν πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο, εκτός  ό τον ελεγκτή και τον οδηγό του δικύκλου
Εάν η μέτρηση γίνεται στο διάδρομο ελέγχου τότε το δίκυκλο θα πρέπει να βρίσκεται κατά το δυνατόν στο μέσο του διαδρόμου, μακριά από εγκαταστημένα μηχανήματα, και άλλα ελεγχόμενα οχήματα ή δίκυκλα, ώστε να έχουμε το δυνατόν μικρότερες αντανακλάσεις του ήχου.
Το μικρόφωνο πρέπει να τοποθετείται, στο ύψος του στομίου εξάτμισης όχι όμως σε ύψος χαμηλότερο από 20 cm από το δάπεδο.
Η είσοδος του μικροφώνου πρέπει να είναι προσανατολισμένη προς το άνοιγμα της εξάτμισης, σε απόσταση 50 cm από αυτό. Ο άξονας του μικροφώνου να είναι παράλληλος προς το δάπεδο και να σχηματίζει γωνία 45ο +_ 10ο σε σχέση προς το κατακόρυφο επίπεδο της εξόδου των καυσαερίων.
Εάν το δίκυκλο έχει δύο εξατμίσεις, αριστερά και δεξιά της πίσω ρόδας τότε το μικρόφωνο τοποθετείται  προς τη πλευρά της εξάτμισης που είναι πιο κοντά στο περίγραμμα του δικύκλου, εφόσον αυτές οι δύο εξατμίσεις δεν απέχουν περισσότερο από 30 cm μεταξύ τους.
Εάν απέχουν οι εξατμίσεις απόσταση μεγαλύτερη από 30 cm τότε γίνεται ξεχωριστή μέτρηση για τη κάθε μία και λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη ευρεθείσα τιμή του θορύβου
Εάν οι εξατμίσεις είναι η μία πάνω από την άλλη (δηλαδή στο κατακόρυφο επίπεδο) τότε το μικρόφωνο τοποθετείται σ΄ αυτή που βρίσκεται πιο ψηλά. (Ισχύει βέβαια η απόσταση των 50 cm του μικροφώνου και της γωνίας των 45ο  σε σχέση με τη διεύθυνση εκπομπής των καυσαερίων).
Σε ότι αφορά τα όρια του θορύβου αυτά υπολογίζονται ως εξής:
Καταρχήν οι περισσότερες άδειες κυκλοφορίας των δικύκλων αναγράφουν το όριο θορύβου.
Εάν η στάθμη θορύβου δεν αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του δικύκλου τότε μπορεί αυτή να ληφθεί ή από το πινακιδάκι που έχει τα χαρακτηριστικά του δικύκλου και είναι κολλημένο πάνω στο δίκυκλο ή από την έγκριση τύπου του δικύκλου, εάν τα παραπάνω υπάρχουν
Εάν δεν υπάρχει ούτε πινακιδάκι ούτε έγκριση τύπου ούτε υπάρχει στην άδεια το όριο θορύβου, τότε εάν μετρηθεί τιμή μεγαλύτερη από 105 db (A) θεωρείται ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη, ενώ για τιμές μικρότερης των 105 db (A) θεωρείται ότι δεν υπάρχει έλλειψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *