Τι είναι αυτό;
Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις εκπομπές γίνεται σταδιακά όλο και πιο αυστηρές όσον αφορά το επίπεδο των εκπομπών που επιτρέπεται να εκπέμπουν τα οχημάτων. Το Ντίζελ καύσιμο, όταν καίγεται, εκπέμπει μια σειρά καυσαερίων, συμπεριλαμβανομένων και των μικρο-σωματίδιων, ή τα σωματίδια που ήταν συχνά ορατά σε παλαιότερα οχήματα ντίζελ ως μαύρο καπνό από την εξάτμιση.
Πολλοί κινητήρες diesel απαιτούν τώρα την προσθήκη ενός φίλτρου σωματιδίων ντίζελ στο σύστημα εξάτμισης για να συμμορφωθούν με την νομοθεσία περί εκπομπών.
Ένα φίλτρο σωματιδίων ντίζελ, ή DPF(Diesel Particulate Filter) , έχει μια λειτουργία παρόμοια με εκείνη του καταλυτικού μετατροπέα που προσαρμόζεται στα περισσότερα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Πρόκειται για μια συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να συγκρατηθούν τα αιωρούμενα σωματίδια ντίζελ ή αιθάλης από τα καυσαέρια των κινητήρων ντίζελ. Το συγκεκριμένο φίλτρο μπορεί να συγκρατήσει σε ποσοστό από 85% έως και 100%.
Πώς λειτουργεί;
Η DPF μοιάζει με ένα παραδοσιακό σιλανσιέ της εξάτμισης, αλλά είναι τοποθετημένο κοντά στον κινητήρα. Μέσα έχει μία σύνθετη κεραμική κυψελωτή δομή και έχει σχεδιαστεί για να φιλτράρει τα καυσαέρια, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τη ροή (που θα μπορούσε να περιορίσει με άλλο τρόπο τις επιδόσεις). Πιέζοντας τα καυσαέρια μέσα από τους τοίχους μεταξύ των καναλιών του DPF, το σωματίδιο που εναποτίθεται στα τοιχώματα, μειώνοντας έτσι την ποσότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Μήπως χρειάζονται συντήρηση;
Κάθε φίλτρο έχει μια πεπερασμένη χωρητικότητα, έτσι τα φίλτρα σωματιδίων ντίζελ θα πρέπει να καθαρίζονται για να μην φράξουν. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον κινητήρα λόγω της υπερβολικής αντίθλιψης της εξάτμισης .
Όταν το DPF γεμίσει, με περίπου 80% του φορτίου, καθαρίζει αυτόματα και την έναρξη μιας διαδικασίας που ονομάζεται αναγέννηση.
Υπάρχουν δύο κύκλους αναγέννησης η παθητική και ή ενεργητική.
– Στον παθητικό κύκλο αναγέννησης για να κάψει τα σωματίδια που έχει κρατήσει το φίλτρο DPF θα πρέπει το αυτοκίνητο να κινηθεί για 20 λεπτά τουλάχιστον σε αυτοκινητόδρομο με στροφές κινητήρα μεγαλύτερες των 2.000 rpm και αυτό για να δημιουργηθεί μεγάλη θερμοκρασία στο φίλτρο ώστε να κάψει τα σωματίδια σε αυτό. Αυτό φυσικά δεν το αντιλαμβάνεται ο οδηγός αλλά θα πρέπει να έχει υπόψη του να μην οδηγεί συνέχεια σε αστικό περιβάλλον γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να κάνει αναγέννηση ο κινητήρας στο φίλτρο.
Πως όμως καταλαβαίνει ο ECU ότι γέμισε το φίλτρο και θα πρέπει να γίνει αναγέννηση; Υπάρχει ένας αισθητήρας ο οποίος διαβάζει την διαφορά πίεσης στην είσοδο και έξοδο του φίλτρου και ενημερώνει τον εγκέφαλο σχετικά.
– Η περίπτωση της ενεργητικής αναγέννησης έχει να κάνει με μια επιπλέον μικρή ποσότητα ψεκασμού πετρελαίου. Η ποσότητα αυτή ψεκάζεται όταν οι βαλβίδες εξαγωγής είναι ανοικτές για να φύγει αυτή η ποσότητα άκαυστη και να καεί στο φίλτρο DPF και να αυξηθεί η θερμοκρασία στο σημείο αυτό. Αυτή λοιπόν η θερμοκρασία είναι ικανή να διασπάσει τα μικροσωματίδια και να φέρει το φίλτρο στην αρχική του λειτουργία. Αυτό λοιπόν που ζητάμε να υπάρχει στην περίπτωση που το φίλτρο γεμίσει να έχουμε αυξημένη θερμοκρασία στο φίλτρο για να διασπαστούν τα μικροσωματίδια.
Ωστόσο, αυτό δεν λειτουργεί πάντα, ειδικά αν δεν προλάβει να ολοκληρωθεί η φάση της αναγέννησης, τότε μέρος της επιπλέον ποσότητας καυσίμου μπορεί να βρει τον δρόμο για το κάρτερ, μολύνοντας το λιπαντικό λάδι και μερικές φορές οδηγεί σε μια τέτοια αύξηση της στάθμης λαδιού στο κάρτερ με δυσάρεστα αποτελέσματα.
Η εναλλακτική λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η τοποθέτηση ενός επιπλέον μπεκ στο φίλτρο μικροσωματιδίων που εγχέει μικροποσότητα ντίζελ άμεσα στο φίλτρο σωματιδίων. Σε αυτή την περίπτωση δεν γίνεται μικροψεκασμός ποσότητας καυσίμου στον κινητήρα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. συχνές σύντομες διαδρομές ή αργή οδήγηση σε περιοχές με κυκλοφοριακή συμφόρηση), η αυτόματη αναγέννηση δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, ένα προειδοποιητικό πορτοκαλί φως ανάβει, με ένα μήνυμα “φίλτρο αιθάλης πλήρη – δείτε το εγχειρίδιο”. Το εγχειρίδιο εξηγεί πώς αναγέννησης μπορεί να ξεκινήσει. Όταν ολοκληρωθεί η αναγέννηση, το μήνυμα διαγράφεται αυτόματα.
Εάν η αναγέννηση δεν επιτυγχάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα , συνεχίζεται να συσσωρεύονται μικροσωματίδια στο φίλτρο με αποτέλεσμα η πορτοκαλί λυχνία θα ανάψει και πάλι, με ένα διαφορετικό μήνυμα: «απαιτείται σέρβις της μηχανής “. Το όχημα πρέπει να πάει στη συνέχεια σε έναν αντιπρόσωπο για να πραγματοποιηθεί άμεση αναγέννηση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προκαλέσει δυσκολία στην εκκίνηση του κινητήρα, και ενδέχεται να απαιτήσει την πλήρη αντικατάσταση της DPF.
Όταν οι κινητήρες είναι μικροί αναγκαστικά λειτουργούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Για να μπορέσουμε να αυξήσουμε πιο γρήγορα την θερμοκρασία για την αναγέννηση χρησιμοποιούμε μια πρόσθετη ουσία. Αυτό το πρόσθετο μειώνει τον χρόνο αναγέννησης κατά 3 έως 5 min και εγχύεται αυτόματα με κάθε ανεφοδιασμό.
Η πρόσθετη αυτή ουσία, η οποία δεν είναι και φτηνή, βρίσκεται συνήθως σε ένα ξεχωρηστή δοχείο κάτω από την κύρια δεξαμενή πετρελαίου. Ο ψεκασμός μέσα στην κύρια δεξαμενή γίνεται με ακροφύσιο κάθε φορά που την ανεφοδιάζουμε.
Για να έχουμε εξοικονόμηση του υγρού αυτού καλό είναι να αδειάζει η δεξαμενή πετρελαίου και μετά να την ανεφοδιάζουμε.
Αυτό το πρόσθετο, αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται στον 1,6 της Volvo και στο 607.
Το πρόσθετο αυτό αποτελείται από Δημήτριο και σίδηρο και έχει χωρητικότητα το δοχείο του συνήθως γύρω στα δύο λίτρα.
Το πρόσθετο λοιπόν αυτό στο καυσίμο, το οποίο είπαμε προωθεί την αναγέννηση για να κάψει τα σωματίδια στο φίλτρο DPF, αφήνει ένα μικρό υπόλειμμα τέφρα που δεν μπορεί να καεί και παραμένει στο φίλτρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αναγκαστική αντικατάσταση φίλτρου DPF μετά από περίπου 80.000 χλμ.