ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΕΤΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΣΑΣ

Πολλές φορές η μηχανή μας αντιμετωπίζει πρόβλημα λειτουργίας λόγο ρεύματος. Εδώ θα σας δώσουμε πληροφορίες, οδηγίες και συμβουλές, πως μπορείς να εντοπίσεις  το σχετικό πρόβλημα.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ολόκληρο το ηλεκτρικό σύστημα της μοτοσυκλέτας σας  βασίζεται στην κεντρική ασφάλεια.
  Ακόμα κι αν η μοτοσυκλέτα σας  δεν σβήσει ξαφνικά, μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα με την κεντρική ασφάλεια με τη μορφή μια ασταθή λειτουργίας που οδηγεί σε κακή απόδοση λειτουργίας της μοτοσυκλέτας

    Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την κατάσταση  της κεντρικής ασφάλειας της μοτοσυκλέτας σας μπορεί να παρουσιαστούν απο υπερβολικούς κραδασμούς. 
Κάντε τον κόπο και αγόρασε μια εφεδρική κεντρική ασφάλεια που θα την έχετε πάντα επάνω σας. 
Στην περίπτωση διαδοχικών καμένων ασφαλειών μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει ένα άλλο αδιάγνωστο πρόβλημα στην μοτοσυκλέτα  σας που προκαλεί υπερβολική ένταση ρεύματος.

ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ

Ένα από τα πρώτα σημεία που πρέπει να ελέγξουμε είναι να ελέγξουμε  την μπαταρία της μοτοσικλέτας σας . Συγκεκριμένα, ελέγχουμε πρώτα ότι η μπαταρία της μοτοσυκλέτας σας είναι πλήρως φορτισμένη, πράγμα που σημαίνει ότι έχει τουλάχιστον 12 βολτ όταν τα φώτα και η ανάφλεξη είναι σβηστά.

Εάν φορτίζετε την μπαταρία αλλά δεν φτάνει ούτε τα 11 βολτ αφού τη δοκιμάσετε ξανά, μπορεί να είναι ότι μια από τις κυψέλες είναι άχρηστη.

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε την μπαταρία με την ανάφλεξη ανοιχτή.
 Αυτή είναι μια καλή ιδέα για να προσδιορίσετε καλύτερα εάν μπορείτε πραγματικά να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την μπαταρία αφού μετρήσει 12 βολτ με τα πάντα σβηστά. 
Μια μοτοσικλέτα που αντιμετωπίζει προβλήματα στον κινητήρα μπορεί να δυσκολέψει τη μίζα να περιστρέψει τον κινητήρα. Ρίξτε μια ματιά στα καλώδια της μπαταρίας για να προσδιορίσετε καλύτερα εάν αυτό συμβαίνει με την μπαταρία και τον κινητήρα σας.

Όσον αφορά το σύστημα φόρτισης, θα πρέπει να δίνει τάση τουλάχιστον 14,2, αλλά όχι περισσότερο από 15 βολτ. Εάν η τάση υπερβαίνει τα 15 βολτ, κλείστε την μοτοσυκλέτα για να αποφύγετε ζημιές.
Τι γίνεται αν η τάση είναι μικρότερη από 14,2; Αυτό σημαίνει ότι ο σύστημα φόρτισης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ηλεκτρικές απαιτήσεις της μοτοσυκλέτας σας.

ΚΑΛΩΔΙΑ ΓΕΙΩΣΗΣ

Ένα από τα πιο συνηθισμένα ηλεκτρικά προβλήματα με τις μοτοσυκλέτες είναι η κακή επαφή των καλωδίων γείωσης. Οι ενδείξεις ότι τα καλώδια γείωσης αρχίζουν να μην κάνουν καλή επαφή, βρίσκετε στα ηλεκτρικά εξαρτήματα που τρεμοπαίζουν και δεν επιτρέπουν μία μοτοσυκλέτα  να ξεκινά. 

Μάθετε πού βρίσκονται όλα τα καλώδια γείωσης στην μοτοσυκλέτα σας, ώστε να μπορείτε να τα ελέγξετε μόνοι σας για να διαπιστώσετε εάν είναι όλα γειωμένα. Χρησιμοποιήστε το εγχειρίδιο σέρβις για να σας βοηθήσει να τα εντοπίσετε όλα τα σημεία γείωσης. Θα χαρείτε όταν θα καταλάβαιτε ότι η αποκατάσταση ελαττωματικών καλωδίων γείωσης δεν κοστίζει καθόλου. Αυτούς τους ελέγχους κάντε τους από τα πρώτα πράγματα που θα ελέγξετε όταν η μοτοσυκλέτα σας έχει ηλεκτρικά προβλήματα.

ΑΝΟΡΘΩΤΗΣ/ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ

Ο ρυθμιστής/ανορθωτής στη μοτοσυκλέτα σας εκτελεί δύο λειτουργίες. Το τμήμα ανορθωτή μετατρέπει την τροφοδοσία εναλλασσόμενου ρεύματος από τον εναλλάκτη (στάτη) σε ρεύμα συνεχούς ρεύματος, έτσι ώστε να μπορεί να φορτίσει την μπαταρία.

Ο ρυθμιστής διασφαλίζει ότι η τάση παρέχεται εντός ορισμένων ορίων, ώστε να μην καταστρέφεται η μπαταρία. Η επιπλέον ισχύς που παράγετε από τον εναλλάκτη (στάτη)  μετατρέπεται σε θερμότητα από τον ρυθμιστή και αποβαλετε στο περιβάλλον. 

Ο ρυθμιστής και ο ανορθωτής είναι συχνά μαζί σε μια μονάδα, αλλά για ορισμένες μοτοσυκλέτες (κυρίως παλαιότερα), μπορεί να είναι ξεχωριστά.

Για να ελέγξετε τον ανορθωτή, θα χρειαστεί να αποσυνδέσετε όλα τα καλώδια και να ρυθμίσετε το πολύμετρό σας στη λειτουργία διόδου. 

Πρώτα, ελέγξτε τη θετική δίοδο. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε το θετικό καλώδιο στη θετική δίοδο. Στη συνέχεια, συνδέστε το αρνητικό καλώδιο σε κάθε μία από τις εισόδους του στάτορα. Το πολύμετρο δεν πρέπει να διαβάζει τίποτα σε κανένα από αυτά.

 Εάν όλα πάνε καλά στην συνέχεια, συνδέστε το αρνητικό καλώδιο στη θετική δίοδο και συνδέστε το θετικό καλώδιο σε κάθε μία από τις εισόδους του στάτορα. Το πολύμετρο  πρέπει τώρα να διαβάζει κάτι. Οι αριθμοί δεν έχουν σημασία.

Επαναλάβετε τη διαδικασία για την αρνητική δίοδο. Αυτή τη φορά θα πρέπει να λάβετε μια ένδειξη με το θετικό καλώδιο συνδεδεμένο στην αρνητική δίοδο ενώ συνδέετε το αρνητικό καλώδιο στις εισόδους του στάτορα. 

Με το αρνητικό καλώδιο συνδεδεμένο στην αρνητική δίοδο, το πολύμετρο δεν πρέπει να διαβάζει τίποτα όταν συνδέσουμε  το θετικό καλώδιο στις εισόδους του στάτορα.

Για τον ρυθμιστή, συνδέστε τα καλώδια του μετρητή σας στην μπαταρία ενώ λειτουργεί. Δεν πρέπει να δείχνει υψηλότερη από 14,5 βολτ και όχι χαμηλότερη από 13,5 βολτ. Εάν είναι υψηλότερη, η μπαταρία θα υπερφορτιστεί και αν είναι χαμηλότερη, η μπαταρία θα συνεχίσει να αδειάζει καθώς η μοτοσυκλέτα λειτουργεί.

Εάν δεν έχουμε αυτά τα αποτελέσματα στους ελέγχους αυτούς, θα χρειαστεί να αντικαταστήσουμε τον ρυθμιστή/ανορθωτή.

ΣΤΑΤΩΡ

Εάν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τη φόρτιση, θα πρέπει πρώτα να ελέγξουμε τον στάτορά μας, καθώς η δουλειά του είναι να παρέχει την επιπλέον ένταση ρεύματος που απαιτείται για τη φόρτιση της μπαταρίας κατά τη λειτουργία της μοτοσυκλέτας. 

Εάν ο στάτορας δεν παρέχει αρκετή ισχύ, η μπαταρία θα αρχίσει να αδειάζει. Για τον έλεγχο των  προβλημάτων στον στάτορα, η φίσα ενώ λειτουργεί ο κινητήρας πρέπει να είναι αποσυνδεδεμένη από την πρίζα. Με το βύσμα αποσυνδεδεμένο, μπορείτε να ελέγξουμε τόσο για αντίσταση όσο και για τάση.

Για να ξεκινήσουμε, θα πρέπει πρώτα να ελέγξουμε για συνέχεια από τις επαφές των ακροδεκτών του βύσματος και μετά να δείτε εάν υπάρχει διακοπή.

 Ρυθμίστε το πολύμετρό σας σε Ohms για να κάνετε  έλεγχο. Πρώτα, χρησιμοποιήστε τα καλώδια του πολύμετρου για να ελέγξετε την αντίσταση των πηνίων  ελέγχοντας το A έως το B, το B στο C και μετά το A έως το C. Το πολύμετρο θα πρέπει να δείχνει κάτω από 1 Ohm και για τα τρία (φροντίστε να λάβετε υπόψη την αντίσταση μεταξύ των καλωδίων ). Ενδείξεις πάνω από 1,5 Ohm είναι ένδειξη ότι ο στάτορας είναι ελαττωματικός.

Στη συνέχεια, ελέγχουμε για να βεβαιωθούμε ότι τίποτα δεν γειώνεται συνδέοντας το κόκκινο καλώδιο στην υποδοχή και το μαύρο καλώδιο στον αρνητικό πόλο της μπαταρίας. Αυτό θα πρέπει να είναι ανοιχτό κύκλωμα και το πολύμετρο δεν πρέπει να διαβάζει τίποτα. Εάν συμβαίνει, ο στάτορας είναι ελαττωματικός.

Τώρα, ρυθμίστε το πολύμετρό σας για να διαβάσετε την τάση AC. Για να ελέγξουμε την τάση, η μοτοσυκλέτα πρέπει να λειτουργεί και να είναι περίπου στις 2000 σ.α.λ. Στη συνέχεια, μετρήστε την τάση από επαφή σε επαφή, όπως και πριν. Ο πραγματικός αριθμός της τάσης δεν είναι τρομερά σημαντικός. Αυτό που ψάχνετε είναι ότι και οι τρεις αριθμοί είναι παρόμοιοι. Εάν οι αριθμοί τάσης διαφοροποιούνται σε μερικούς ακροδέκτες, ο στάτορας είναι ελαττωματικός.

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΣ/ΒΥΣΜΑ ΚΑΛΩΔΙΑ & ΚΑΠΑΚΙΑ

Εάν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα λόγω έλλειψης σπινθήρα, ένα καλό σημείο για έλεγχο  για να ξεκινήσετε αφού αποκλείσετε τα προηγούμενα δηλ, τις γειώσεις, τους διακόπτες και τα μπουζί, είναι το πηνίο ανάφλεξης, τα καπάκια του μπουζί και τα καλώδια. Το μπουζοκαλώδιο τρέχει από το πηνίο ανάφλεξης στο καπάκι του μπουζί. 

Μπορείτε πρώτα να ελέγξετε για να βεβαιωθείτε ότι τα καλώδια και τα καπάκια των μπουζί είναι όλα άθικτα. Μια βλάβη στη μόνωση μπορεί να προκαλέσει διαπύδηση  τόξου στο μπουζοκαλώδιο. Μπορείτε να τη δείτε τη σπίθα του καλωδίου σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Τα καπάκια των μπουζί μπορεί να έχουν ραγίσει, κάτι που μπορεί να προκαλέσει διάβρωση ή ανοιχτό κύκλωμα. Για να δοκιμάσετε το καπάκι, θα πρέπει να το αφαιρέσετε. Χρησιμοποιήστε το πολύμετρό σας για να ελέγξετε για αντίσταση. Θα πρέπει να διαβάζεται σε χιλιάδες για Ohms.

Εάν τα μπουζοκαλώδια και τα καπάκια του μπουζί τα ελέγξετε, μπορείτε τώρα να ελέγξετε και το πηνίο ανάφλεξης. 

Πρώτα μετρήστε την αντίσταση μεταξύ του πρωτεύοντος καλωδίου που προέρχεται από το κουτί CDI και του καλωδίου γείωσης ή γείωσης. Η αντίσταση πρέπει να είναι περίπου 0,5 έως 1,5 Ohms. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, μπορείτε στη συνέχεια να μετρήσετε την αντίσταση μεταξύ του δευτερεύοντος καλωδίου (βύσμα), το οποίο θα πρέπει να μετρηθεί σε χιλιάδες.

 Το καπάκι του μπουζί θα πρέπει να αφαιρεθεί για αυτήν τη δοκιμή γιατί μπορεί να προσθέσει αντίσταση. Το εγχειρίδιο του καταστήματός σας θα πρέπει να έχει τις σωστές προδιαγραφές για το συγκεκριμένο πηνίο ανάφλεξης.

Εγκέφαλος CDI(περιπτωση ψεκασμου)

Δυστυχώς, η δοκιμή δεν μπορεί να γίνει σε εγκέφαλο  μόνο με ένα πολύμετρο. Ο μόνος τρόπος για να δοκιμάσει ο εγκέφαλος CDI είναι να το ανταλλάξει με ένα άλλο CDI που είναι γνωστό ότι λειτουργεί. Αυτός είναι ο λόγος που το  πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα που ελέγχουμε.

Σημείωση- Εάν η μοτοσυκλέτα σας ξεκινά και λειτουργεί καλά, αλλά στη συνέχεια σβήνει μόλις ζεσταθεί, μπορεί να υπάρχει ένα καλώδιο κάπου στο κύκλωμα ανάφλεξης που χάνει τη συνδεσιμότητα του καθώς θερμαίνεται.
 Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο , ίσως χρειαστεί να αγοράσετε ή να ζητήσετε από ένα συνεργείο να δοκιμάσει τα πηνία σας με έναν ελεγκτή φορτίου.
 Μπορείτε επίσης να  χρησιμοποιήσετε ένα μπιστόλι θερμότητας για να ζεστάνετε τα πηνία  γα να διαπιστώσετε εάν ο κινητήρας θα σβήσει.

 

6 thoughts on “ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΕΤΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΣΑΣ

  1. εχω tdm 8504tx2000m.εχει λιγο καιρο που κανει σκασιματα η εξατμιση οταν στην πορειακλεινω το γκαζι.πιστευω οτι ειναι ηλεκτρολογικο το θεμα.ευχαριστω.

    1. Καλησπέρα. Για να δώσεις μια ποιο σαφή απάντηση χρειάζεται να δώσεις και άλλες πληροφορίες όπως εάν έχεις αλλάξει κάτι τις προηγούμενες μέρες, εάν το μηχανάκι καίει πολύ καύσιμο, αν σου σβήνει στις χαμηλές κλπ. Σαν πρώτη άποψη μπορώ να πώ ότι προέρχεται από λάθος αναλογία μίγματος καυσίμου και αναφλέγεται στην εξάτμιση. Πιθανές αιτίες καρμπιρατέρ, σωληνάκια υποπίεσεων (συνήθως αυτά είναι) και μετά βλέπεις ηλεκτρονική. Πρώτα επαφές για σύνδεση και εάν έχουν οξειδώσεις και μετά η ίδια η ηλεκτρονική.

  2. Έχω ένα kymco agility 150 κ ξαφνικά έσβησαν όλα τα φώτα παίρνει κανονικά με μίζα μπροστά η ασφάλειες της κοίταξα είναι μια χαρά ξέρει κανείς τι συμβαίνει?

  3. Έχω ένα kymco agility 150 κ ξαφνικά έσβησαν όλα τα φώτα παίρνει κανονικά με μίζα μπροστά η ασφάλειες της κοίταξα είναι μια χαρά ξέρει κανείς τι συμβαίνει?

  4. Έχω ένα quadro qv3 η αλήθεια είναι δεν ξέρω αν εινσι πρόβλημα ηλεκτρικό η το οτιδήποτε η αν είναι καν πρόβλημα και δουλεύει ετσι το μηχανάκι αλλά αυτό που μου συμβαίνει δεν είναι λογικό. το μηχανάκι με νορμάλ θερμοκρασία η απόδοση του είναι αυτή που είναι μια χαρά όταν αρχίσει και ζεσταθεί και αρχίζει να δουλεύει το βεντιλατερ πέφτει σε σημείο που το καταλαβαίνω καλά πρόσφατα έκανα ένα ταξιδάκι (πηγα να κανω)σε στροφές και ανηφόρες όσο δεν ήμουν ψιλά στην θερμοκρασία ήμουν άνετος όλα καλά μόλις έπιασα υψηλή θερμοκρασία δεν έσερνε σαν να ειχα άλλο μηχανάκι αναγκαστικά να γυρίσω φοβούμενος προβλήματος. φυσικά όταν λέω για θερμοκρασία δεν μιλάω για τις κόκκινες περιοχές μιλαω για να ανεβει η θερμοκρασία οπως ει αι λογικό στην πίεση με 23 βαθμοθς εξω και το σύστημα ψύξης λειτουργεί κανονικά το κρυώνει το μηχανάκι απλά μέχρι να πέσει η θερμοκρασία έχω θέμα. Δεν έχω ιδέα από που πρέπει να αρχίσω το συνεργείο μου λέει δεν δείχνει κάτι

    1. Καλησπέρα σας. Εάν έχουμε ελέγξει το σύστημα ψύξης θα πρότεινα να ελέγξουμε τον αισθητήρα θερμοκρασίας του κινητήρα όχι την βαλβίδα θερμοκρασίας του κινητήρα.
      Α.Κ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *