Αισθητήρας βροχής

Ο αισθητήρας βροχής βασίζεται στην οπτική αρχή λειτουργίας. Η φωτοδίοδος εκπέμπει φως έτσι, ώστε σε στεγνό παρμπρίζ η συνολική ποσότητα του φωτός να αντανακλάται σε ένα οπτικό αισθητήρα. Αν το παρμπρίζ είναι βρεγμένο ή χιονισμένο μεταβάλλονται οι ιδιότητες αντανάκλασης και όσο περισσότερη βροχή ή χιόνι βρίσκεται πάνω στο παρμπρίζ τόσο λιγότερο φως αντανακλάται. Στους νέους αισθητήρες βροχής χρησιμοποιείται το υπέρυθρο φως αντί του μέχρι τώρα ορατού φωτός.   Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος ο αισθητήρας μπορεί να τοποθετηθεί στο σκοτεινό τμήμα του παρμπρίζ και να μην είναι ορατός απ‘ έξω.     Ανάλογα με την μετρούμενη ποσότητα βροχής ή χιονιού ο αισθητήρας ελέγχει την ταχύτητα των υαλοκαθαριστήρων. Μαζί με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη μετάδοση κίνησης των υαλοκαθαριστήρων μπορεί επίσης να ρυθμιστεί αδιαβάθμητα η ταχύτητα της διακοπτόμενης λειτουργίας των υαλοκαθαριστήρων. Σε περίπτωση σωρού από χιόνι ή μεγάλης ποσότητας νερού, π.χ. κατά την προσπέραση φορτηγού, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί αμέσως την υψηλότερη σκάλα ταχύτητας.
Ο αισθητήρας βροχής προσφέρει σήμερα περισσότερες δυνατότητες χρήσης. Μπορεί π.χ. να χρησιμοποιηθεί για το αυτόματο κλείσιμο των παραθύρων και της συρόμενης οροφής. Αν αυτός ο αισθητήρας εξοπλιστεί με πρόσθετο αισθητήρα φωτός, μπορούν να ελεγχθούν ακόμη και τα φώaisthitiras_broxis2τα πορείας. Αυτά ενεργοποιούνται στο σκοτάδι ή κατά την διάβαση από μία σήραγγα χωρίς καμία ενέργεια από τον οδηγό.
Οι αισθητήρες βροχής αντιδρούν επίσης στο χιόνι. Για τον λόγο αυτό την χειμερινή περίοδο προσφέρουν όχι μόνο καλύτερη ορατότητα, αλλά και υψηλότερη άνεση χειρισμού και συνεπώς υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας. Πέρα απ‘ αυτό οι αισθητήρες αυτοί είναι πολύ μικρότεροι από τους προκατόχους τους. Εξ αιτίας των διαστάσεων που δεν είναι μεγαλύτερες από ένα κουτί σπίρτα, είναι δυνατή η τοποθέτηση των αισθητήρων στην εσωτερική πλευρά του παρμπρίζ χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *