VOLVO VEST και DYNAMIC STEERING

Η VOLVO είναι μία από τις πιο γνωστές σουηδικές αυτοκινητοβιομηχανίες και μάλιστα είναι μια εταιρία πρωτοπόρος στην εξέλιξη  συστημάτων ασφαλείας. Είτε πρόκειται για ελαφρά είτε για βαρέα οχήματα η VOLVO έχει να επιδείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα κάνοντας την να ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές της στο τομέα της ενεργητικής αλλά και παθητικής ασφάλειας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο αερόσακος πεζών, το active city stop , το σύστημα αναγνώρισης τυφλών σημείων , οι ζώνες ασφαλείας 3 σημείων και πολλά άλλα συστήματα.
Η VOLVO εκτός από τα ελαφρά επιβατικά οχήματα κατασκευάζει και βαρέα φορτηγά ικανά να μεταφέρουν μεγάλα φορτία με υψηλά επίπεδα ασφάλειας.
Για να επιτευχθεί αυτό η VOLVO έχει εξελίξει δύο πρωτοποριακά συστήματα που εξασφαλίζουν κορυφαία οδική συμπεριφορά σε κάθε είδους δρόμο αλλά και ξεκούραστη και παράλληλα ασφαλή οδήγηση για τον οδηγό.To πρώτο σύστημα που θα αναλύσουμε είναι το VOLVO ENCHANCED STABILITY TECHNOLOGY (VEST). Το VEST είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα το οποίο συνδυάζει τη λειτουργία του ABS του TRACTION CONTROL και του συστήματος ευστάθειας για την αποφυγή καταστάσεων υποστροφής-υπερστροφής και ανατροπής. Είναι ουσιαστικά ένα ολοκληρωμένο σύστημα που παρέχει στον οδηγό απόλυτο έλεγχο του οχήματος κάτω από όλες της συνθήκες και επιπλέον εξασφαλίζει και τη ασφαλή μεταφορά του φορτίου.
Αυτό το οποίο κάνει το VEST είναι να αναγνωρίζει μέσω αισθητήρων και να προλαμβάνει το ενδεχόμενο ανατροπής του οχήματος αλλά και να βοηθά τον οδηγό στον έλεγχο αυτού σε περίπτωση απώλειας πρόσφυσης. Πώς επιτυγχάνεται αυτό;  Τα συστήματα που αποτελούν το VEST είναι τα εξής:
Ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας ESP: Εξασφαλίζει τον ακριβή έλεγχο του οχήματος σε περίπτωση απώλειας πρόσφυσης επενεργώντας στο σύστημα πέδησης του οχήματος.
Ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας για αποφυγή ανατροπής RSP : Το RSP είναι υποσύστημα του ESP που με τη βοήθεια αισθητήρων επενεργεί στο σύστημα πέδησης του οχήματος για την αποφυγή ανατροπής του ρυμουλκούμενου όταν το όχημα στρίβει.
Έξυπνο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης SMART ATC : Σε αντίθεση με τα κοινά συστήματα ελέγχου της πρόσφυσης το σύστημα της BENDIX κάνει συνεχείς προσαρμογές βασιζόμενο στη κατεύθυνση του οχήματος ( ευθεία πορεία και πορεία σε στροφές ) αλλά σε πληροφορίες που δέχεται από το πεντάλ του γκαζιού.
Σύστημα αντιμπλοκαρίσματος πέδησης  CORE ABS: Αποτρέπει το μπλοκάρισμα των τροχών κατά το φρενάρισμα και βοηθά τον οδηγό να ελέγχει καλύτερα το όχημα κατά το φρενάρισμα. Το CORE ABS μπορεί να επέμβει στους τροχούς τόσο του φορτηγού όσο και του ρυμουλκούμενου.
Το δεύτερο σύστημα είναι DYNAMIC STEERING. Το σύστημα αυτό υπόσχεται ακριβή έλεγχο του οχήματος και ξεκούραστη οδήγηση σε μακρινά ταξίδια.Χάρη σε έναν ηλεκτροκινητήρα που συνδέεται με το υδραυλικό σύστημα του τιμονιού και με τη βοήθεια αισθητήρων το DYNAMIC STEERING παρέχει ευκολία και ακριβή χειρισμό του οχήματος κατά τη διάρκεια ελιγμών ενώ παράλληλα χαρίζει ξεκούραστη οδήγηση στα μακρινά ταξίδια καθώς εξαλείφει τις μικρές διορθώσεις  που κάνει οδηγός με το τιμόνι. Επίσης το σύστημα αυτό δεν μεταφέρει τους κραδασμούς στα χέρια του οδηγού όταν το όχημα περνά πάνω από σαμαράκια ή δρόμο με λακούβες και κρατά ανεπηρέαστο το τιμόνι όταν το όχημα δέχεται πλευρικός ανέμους.

Κωνσταντίνος Ι. Μπεκιάρης
Τεχνολόγος Μηχανικός Οχημάτων

1 2 3 4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *