BMW M550d engine 3 στροβιλοσυμπιεστές μεταβλητής γεωμετρίας

Tο ΒΜW M Division είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, για την κατασκευή και εξέλιξη των πιο διάσημων σπόρ αυτοκινήτων. Τα αυτοκίνητα της BMW με το γράμμα Μ στο πίσω μέρος διακρίνονται τόσο για την τεχνολογική υπεροχή τους όσο και για τη χρηστικότητα που προσφέρουν σε οδηγό και επιβάτες.

Αυτό που κάνει ένα αυτοκίνητο του τμήματος Μ Division να ξεχωρίζει είναι φυσικά ο κινητήρας. Κάθε αυτοκίνητο με το γράμμα Μ έχει κάτω από το καπό του έναν τεχνολογικά προηγμένο κινητήρα βενζίνης που διακρίνεται για την ιπποδύναμη, την ελαστικότητα και την αποδοτικότητα του. Από τα 3000 κ.εκ μέχρι και τα 5000 κ.εκ και απο 6 έως 10 κυλίνδρους κάθε κινητήρας του τμήματος Μ είναι κατασκευασμένος να προσφέρει τα μέγιστα κάτω από όλες τις συνθήκες οδήγησης. Τι γίνεται όμως όταν το Μ Division αποφασίζει να εξελίξει έναν κινητήρα πετρελαίου;

Μ550d

Τα τελευταία χρόνια το τμήμα Μ έχει επεκταθεί σχεδόν σε όλη τη γκάμα αυτοκινήτων της BMW με την επωνυμία ΒΜW M Performance . Tα μοντέλα αυτά δεν μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά με τα μοντέλα Μ παρόλα αυτά είναι τεχνολογικά πιο προηγμένα και φυσικά πιο σπορτίφ από τις απλές εκδόσεις. Το αποτέλεσμα της τελευταίας συνεργασίας, ήρθε με τη μορφή ενός πρωτοποριακού κινητήρα πετρελαίου και μάλιστα του ισχυρότερου που έχει τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο της BMW.
Βάση για την κατασκευή του κινητήρα είναι ο γνωστός εξακύλινδρος σε σειρά 3000 κ.εκ που στην συγκεκριμένη έκδοση έχει 3 στροβιλοσυμπιεστές μεταβλητής γεωμετρίας αντί για 2. Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό αφού η ιπποδύναμη φτάνει 285KW/381HP και η ροπή αγγίζει τα 740Nm τα οποία μάλιστα είναι διαθέσιμα από τις 2000 στροφές και με το όριο περιστροφής του κινητήρα να φτάνει τις 5400στροφές.
Δύο μικροί στροβιλοσυμπιεστές και ένας μεγαλύτερος συνδυάζονται για την επίτευξη της μέγιστης παραγόμενης ιπποδύναμης σε ένα πολύ μεγάλο εύρος στροφών. Ανάλογα λοιπόν με τις συνθήκες οδήγησης οι δύο μικροί στροβιλοσυμπιεστές αναλαμβάνουν να προσφέρουν την ιπποδύναμη που χρειάζεται κάθε στιγμή χαρίζοντας άμεση απόκριση στις εντολές του οδηγού, με τον τρίτο και μεγαλύτερο στροβιλοσυμπιεστή να «ενώνεται» με τους δύο μικρούς όσο το όριο των στροφών αυξάνεται. Πέρα από τα εντυπωσιακά ποσά ιπποδύναμης και ροπής εξίσου εντυπωσιακή είναι και η κατανάλωση που φτάνει τα 6,3 λ/100χλμ. Αξίζει να αναφερθεί ότι για την τιμή της κατανάλωσης σημαντικό ρόλο παίζουν και οι λειτουργίες Eco Start-stop και ΕcoPro του πακέτου Εfficient Dynamics.
Τέλος ο κινητήρας από άποψη μετάδοσης συνεργάζεται με το 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο της BMW με την κίνηση να μεταδίδεται σε όλους τους τροχούς μέσω του συστήματος xDrive.

O συγκεκριμένος κινητήρας πέρα της σειράς 5 εξοπλίζει και τα SUV X5 και Χ6 με την ίδια εμπορική ονομασία Μ550d. Με τον συγκεκριμένο κινητήρα η BMW δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση της να προσφέρει στην αγορά αυτοκίνητα με σπορ χαρακτήρα που παράλληλα θα συνδυάζουν αυξημένη ιπποδύναμη , οικονομία καυσίμου και φυσικά χρηστικότητα στη καθημερινή χρήση.

Κωνσταντίνος Ι. Μπεκιάρης
Τεχνολόγος Μηχανικός οχημάτων

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *