Ξέρουμε τι είναι ….. το launch control

Για να κάνω γρήγορη εκκίνηση του αυτοκινήτου μου από στάση πρέπει να ανεβάσουμε τόσο τις στροφές ώστε αφήνοντας το συμπλέκτη να αποφύγουμε  το σπινιάρισμα, θα πρέπει δηλαδή να αφήσουμε  γρήγορα και σωστά το συμπλέκτη, να κάνουμε σωστή και σβέλτη αλλαγή ταχύτητας κ.λπ. χωρίς αυτό να μας φύγει από την ευθεία.
Το launch control λοιπόν είναι μια νέα μέθοδος εκκίνησης αυτοκίνητων αγώνων και όχι μόνο. Το σύστημα αυτό επιτρέπει σε αυτοκίνητο το οποίο είναι σταματημένο, να μπορεί να δώσει την μεγαλύτερη δυνατή ισχύ του, την στιγμή της εκκίνησης αλλά και κατά τις αλλαγές των ταχυτήτων. Αυτό το σύστημα κάνει το αυτοκίνητο να έχει γρήγορες εκκινήσεις και γρήγορες αλλαγές χωρίς απώλειες τόσο σε χρόνο όσο και σε δύναμη.
Πρωτοεμφανίστηκε φυσικά στην formula 1 και τελευταία έχει τοποθετηθεί και σε αυτοκίνητα παραγωγής όπως είναι στην νέα BMW Μ235i  και Porsche 911 Turbo S.
Στις BMW  που διαθέτουν αυτόματο κιβώτιο, όπως η  Μ235i, ο οδηγός για να μπορέσει να ενεργοποιήσει το σύστημα αυτό πρέπει πρώτα να απενεργοποιήσει το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας DSC και να έχει πατήσει το φρένο.

Το επόμενο που πρέπει να κάνει είναι να βάλεις τον επιλογέα ταχυτήτων  στη θέση D-S (το σπορ πρόγραμμα της αυτόματης λειτουργίας) και μόλις στο καντράν εμφανιστεί μια ενδεικτική λυχνία, συνήθως μια μικρή καρό σημαία ή οποία σου δηλώνει ότι εκείνη την στιγμή το σύστημα είναι έτοιμο και μπορείς να αφήσεις το φρένο και να επιταχύνεις.

To  σύστημα αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα επιπλέον προγραμματάκι στον κεντρικό εγκέφαλο. Το πρόγραμμα αυτό το ενεργοποιώ εγώ με το μπουτόν που υπάρχει στην κονσόλα του αυτοκινήτου. Τότε αυτό το προγραμματάκι παίρνει πληροφορίες από τις στροφές του κινητήρα, από το πεντάλ του φρένου και του συμπλέκτη και το επιλογέα των ταχυτήτων για να κρατήσει τις στροφές σχεδόν κοντά στον κόφτη κατά την εκίνηση αλλά και κατά τις αλλαγές των ταχυτήτων.

Το launch control όμως είναι βάναυσο για τον κινητήρα αλλά και γενικά για όλο το αυτοκίνητο.
Ο κινητήρας λοιπόν και τα άλλα συστήματα του αυτοκινήτου υποβάλλονται σε τόσο μεγάλες πιέσεις με αποτέλεσμα, μετά από πολλές εκκινήσεις, να ανεβάζει θερμοκρασία ο κινητήρας και να μπαίνει σε κατάσταση safe mode. Αυτό έχει αναγκάσει κάποιες εταιρείες να ακυρώνουν την εγγύηση του αυτοκινήτου.

Και γι αυτούς που θέλουν να βάλουν εκ των υστέρων στο όχημα τους ένα παρόμοιο σύστημα, υπάρχουν στα aftermarket σε προσιτή τιμή σύστημα που προσαρμόζεται εύκολα.

lounch lounch2 lounch3 lounch4 lounch6 lounch7

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *