Εγκέφαλος (ECU) Επαναπρογραμματισμός

Πριν δούμε τι είναι επαναπρογραμματισμός ενός εγκεφάλου οχήματος είναι απαραίτητο να μιλήσουμε λίγο τι μετατροπές μπορούμε να κάνουμε σ ένα όχημα. Οι μετατροπές των κινητήρων έχουν κατηγοριοποιηθεί σε τρία βασικά στάδια.

ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ

  Το πρώτο στάδιο αφορά  ήπιες και οικονομικές μετατροπές που μπορούμε να  πραγματοποιήσουμε όπως είναι  στο φίλτρο εισερχόμενου αέρα του οχήματος και στην εξάτμιση του.
Το πρώτο στάδιο λοιπόν είναι  μια βελτίωση  του όχημα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με κόστος πολύ μικρό σε σχέση με τους επόμενους τρόπους.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ

 Το δεύτερο στάδιο βελτίωσης δίνει περισσότερη απόδοση στον κινητήρα , αλλά χρειάζεται  μεγαλύτερη επέμβαση

1.Στην περίπτωση ενός ατμοσφαιρικού κινητήρα μπορεί να γίνει επέμβαση στα εξής σημεία :

  • στην εισαγωγή με ροϊκή εξέλιξη της εισαγωγής του οχήματος,
  • αλλαγή της πεταλούδας με μεγαλύτερη
  • αλλαγή των εργοστασιακών εκκεντροφόρων
  • αλλαγή φλάντζας ώστε να μεγαλώνει η σχέση συμπίεσης
  • και τέλος επαναπρογραμματισμό εγκεφάλου για να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα

2.Στούς υπετροφοδοτούμενους  κινητήρες το δεύτερο στάδιο βελτίωσης αφορά :

– την αντικατάσταση της εργοστασιακής τουρμπίνας με άλλη μεγαλύτερη
– η αντικατάσταση του συστήματος εξαγωγής με νέο ή
– τη μετατροπή της υπάρχουσας τουρμπίνας με μεγαλύτερες απαιτήσεις απόδοσης και
-αντικατάσταση της αντλίας βενζίνης με μεγαλύτερης

Το δεύτερο στάδιο βελτίωσης του αυτοκίνητου διαφοροποιεί τις εργοστασιακές ρυθμίσεις  και υπάρχει κίνδυνος αν δε γίνει σωστός προγραμματισμός να δημιουργηθεί πρόβλημα στον κινητήρα.

ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ

Το τρίτο στάδιο το όχημα είναι  καθαρά για αγωνιστική χρήση , αφορά αυτοκίνητα αγώνων που τα χαρακτηριστικά τους διαφοροποιούνται κατά πολύ  από τα εργοστασιακά δεδομένα.meros56

Η πλειοψηφία των οχημάτων αυτών έχουν σφυρήλατα έμβολα και μπιέλες με μεγαλύτερες διαστάσεις από τις εργοστασιακές , έχει γίνει επέμβαση στο καπάκι και σε όλα τα περιφερειακά του κινητήρα για να αντέχουν τη παραπάνω καταπόνηση.

Εδώ ο κινητήρας έχει αλλάξει τελείως τόσο στα μέταλλα, αλλά μπορεί και σε διαστάσεις κυλίνδρων και διαδρομών εμβόλων.

Επειδή η παραμετροποίηση  των κινητήρων αυτών είναι μεγάλη ο εργοστασιακός εγκέφαλος δε μπορεί να την αναγνωρίσει σα λειτουργία, οπότε πρέπει να καταφύγουμε σε aftermarket λύσεις εγκεφάλων.

Τι είναι προγραμματισμός

Ο επαναπρογραμματισμός εγκεφάλου χρησιμοποιείται σε οχήματα τα οποία έχουν υποστεί μετατροπές στο κινητήρα και χρειάζονται αντίστοιχη χαρτογράφηση εγκεφάλου για να αποδώσουν τα μέγιστα.

Η λέξη “επαναπρογραμματισμός”  βρίσκεται  και με τους όρους  “ρύθμιση εγκεφάλου” , “επαναχαρτογράφηση” ,και στα ξενόγλωσσα με τους όρους “ecutuning”, “carremapping” και στην ουσία πρόκειται για το ίδιο ακριβώς πράγμα.

Ο επαναπρογραμματισμός λοιπόν του αυτοκινήτου σαν γενική ορολογία είναι η επέμβαση και τροποποίηση από ένα προγραμματιστή του εργοστασιακού προγράμματος-χάρτη του εκάστοτε αυτοκινήτου , για να μπορεί να συμπεριφέρεται καλύτερα στις αυξημένες απαιτήσεις του οδηγού.meros55

Φυσικά οι επεμβάσεις αυτές δεν είναι ίδιες σε όλα τα οχήματα, αφού ακόμα και ένα όχημα , ίδιας εταιρείας ίδιου τύπου ,ιδίου εργοστασίου παραγωγής , ίδιας ημερομηνίας αγοράς , μπορεί να έχει υποστεί διαφορετικές μετατροπές από τον αγοραστή και να έχει διαφορετικές απαιτήσεις προγραμματισμού.

Κατά τη διαδικασία του επαναπρογραμματισμού το μόνο μέρος που αλλάζει-μετατρέπεται είναι η μνήμη του εγκεφάλου του αυτοκινήτου που περιέχει την εργοστασιακή χαρτογράφηση.

Υπάρχει σήμερα δυνατότητα οι σύγχρονες ECU να επαναπρογραμματιστούν απλά με την ενημέρωση του λογισμικού τους μέσω μιας τυποποιημένης σύνδεσης, όπως η OBDII , χρησιμοποιώντας ειδικά OBD Flash tools.

Ο επαναπρογραμματισμός λοιπόν για να γίνει σωστά πρέπει να πραγματοποιείται σε κάθε αυτοκίνητο ξεχωριστά και αυτό  καθιστά τον επαναπρογραμματισμό υπερβολικά χρονοβόρο και αυξάνει το κόστος της διαδικασίας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ.

 Ανάλογα σε ποιο στάδιο έχουμε βελτιώσει τον κινητήρα μας έχουμε τις εξής περιπτώσεις :

–  βελτιώσεις με επαναπρογραμματισμό του εργοστασιακού εγκεφάλου και
– βελτιώσεις με προγραμματισμό νέου παράλληλου με τον εργοστασιακό εγκέφαλο.

Εξοπλισμός προγραμματισμού.

Ο προγραμματιστής εκτός από τις απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να έχει και αυτές είναι προαπαιτούμενες βασικές γνώσεις μηχανολογίας ,προγραμματισμού και χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή,  πρέπει να έχει και τον ανάλογο εξοπλισμό.

Στον βασικό εξοπλισμό του πρέπει να διαθέτει:

– ένα υπολογιστή
– καλώδια σύνδεσης με όλα τα οχήματα
– πλατφόρμα λογισμικού για έλεγχο σφαλμάτων
– πρόγραμμα ολοκλήρωσης του προγραμματισμού
-συσκευή EPROM programmermeros54

Η πρώτη κίνηση του προγραμματιστή είναι να δει εάν υπάρχουν βλάβες στον εγκέφαλο και γενικότερα το ιστορικό του αυτοκινήτου.

Επίσης πρέπει να έχει και μια συσκευή με την οποία θα είναι σε θέση να μεταφέρει το διαμορφωμένο πρόγραμμα από τον υπολογιστή του στο chip. Αυτή η συσκευή συνήθως συναντάται με το όνομα  EPROM programmer και κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις από πολλούς κατασκευαστές. Η συσκευή αυτή συνδέεται συνήθως μέσω παράλληλης θύρας στον υπολογιστή και είναι ικανή να προγραμματίσει πολλούς τύπους chip.

Η δουλειά λοιπόν του προγραμματιστή είναι να δει γραφικά   τις καμπύλες καυσίμου , κατανάλωσης , απόδοσης , στροφών και άλλων, ενώ έχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες από όλους τους αισθητήρες.

Θα πρέπει να διαφοροποιήσει τις καμπύλες αυτές έτσι ώστε το όχημα να σου δώσει το μέγιστο των επιδόσεων του.

Οι δοκιμές για τα αποτελέσματα του επαναπρογραμματισμού θα πρέπει να γίνουν και στον δρόμο αλλά και σε χώρο δυναμομέτρησης για να έχουμε όσο το δυνατόν την καλύτερη βελτίωση του οχήματος.

 meros58meros53meros52meros5

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *