Η ανάγκη για αύξηση της ισχύος στους κινητήρες των αυτοκινήτων χωρίς να αυξηθεί υπερβολικά το βάρος του κινητήρα οδήγησε την VOLKSWAGEN στην κατασκευή των κινητήρων VR και W
Ξεκινώντας λοιπόν την ιστορία στον κινητήρας σε σειρά δεν μπορούμε να βάλουμε πολλούς κυλίνδρους γιατί αυξάνει το μήκος του και αυτό είναι αποτρεπτικό στην τοποθέτηση του. Πάμε μετά στο κινητήρα V . Για να καταφέρουμ ε να φτιάξουμε μικρό κινητήρα με μεγάλο σχετικό αριθμό κυλίνδρων, άρα και μεγαλύτερη απόδοση, καταφύγαμε στον κινητήρα V. Η διάταξη των κυλίνδρων σε κινητήρα V έχουν γωνία 60 και 120ο . Το πλεονέκτημα του είναι ότι έχει σχετικά κοντό κινητήρα. Το μειονέκτημα του είναι ότι το συγκρότημα είναι φαρδύ, έχει δύο διαφορετικές κυλινδροκεφαλές και χρειάζεται επιπλέον κατασκευές εξαρτημάτων για να εξυπηρετηθούν αυτές οι δύο κυλινδροκεφαλές.
Ακολούθησε ο κινητήρας VR. Ο κινητήρας αυτός χρησιμοποιείται για μεσαία ιπποδύναμη και μπορεί αυτός ο κινητήρας να τοπ οθετηθεί εγκάρσια στο αυτοκίνητο.
Στον κινητήρα αυτόν τοποθετούμε τους 6 κυλίνδρους σε σειρά με μια γωνιακή μετατόπιση μεταξύ τους κατά 15ο . Αυτός ο κινητήρας λοιπόν έχει μια κυλινδροκεφαλή και κοντό σχετικά μήκος. Και τέλος ο κινητήρας W. Αυτός μπορεί να εξυπηρετήσει μεγάλα αυτοκίνητα γιατί χρειάζονται μεγάλη ιπποδύναμη. Μπορούμε να πούμε ότι ο κινητήρας W είναι δύο κινητήρες VR συναρμολογούμενη σε έναν. Οι κύλινδροι μιας πλευράς έχουν γωνία μεταξύ τους 15ο και οι δύο πλευρές μεταξύ τους βρίσκονται σε γωνία V Σύγκριση κινητήρα V με κινητήρα W. Εάν συγκρίνουμε δύο κινητήρες ίδιας ισχύος ο ένας V8 και W8, ο τελευταίως είναι ιδιαίτερα συμπαγής με μικρότερη διάσταση. Αυτό μπορούμε να πούμε και για τον στροφαλοφόρο άξονα του W8 σε σχέση με τον V8. Άρα καταλήγουμε να πούμε ότι με τον κινητήρα W8 έχουμε εξοικονόμηση υλικού αλλά και μικρότερο βάρος σε σχέση με κινητήρα V8 ίδιας ισχύος.