“HESD” (ηλεκτρονικό σταμπιλιζατέρ)

Το σύστημα “HESD” (ηλεκτρονικό σταμπιλιζατέρ) έχει να κάνει με την σταθερότητα της μοτοσυκλέτας σε μεγάλες ταχύτητες και ειδικά στο μπροστινό σύστημα.

Πολλές φορές σε αγώνες ταχύτητας είχαμε δει μοτοσυκλέτες να αρχίζουν να ταλαντεύονται ανεξέλεγκτα στην αρχή στο τιμόνι μαζί με τον μπροστινό τροχό και στην συνέχεια αυτή τη ταλάντωση να μεταφέρεται σε όλη την μοτοσυκλέτα με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Αυτό το ‘προβληματάκι οι κατασκευαστές το αντιμετώπισαν με ένα αμορτισέρ τιμονιού (σταμπιλιζατέρ) που είχε σκοπό να απορροφάει τις ταλαντώσεις του τιμονιού. Το μεγάλο όμως μειονέκτημα ήταν οι μοτοσυκλέτες να γίνονται δύσκολες στις γρήγορες εναλλαγές κατεύθυνσης και ποιο δύσκολες στις μικρές ταχύτητες.

Λύση σε αυτό τελικά βρέθηκε από την Honda με την συνεργασία της Kayaba, με ένα έξυπνο σύστημα με την ονομασία HESD (Honda Electronic Steering Damper). Η Honda το πρωτοπαρουσίασε σε sport σειρά της CBR to 2004 (CBR1000RR).

Αυτό φυσικά είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο συλλέγει δεδομένα για την ταχύτητα και την επιτάχυνση της μοτοσυκλέτας και αλλάζει τον τρόπο συμπεριφοράς της.

Το σύστημα αυτό είναι ένα εξάρτημα τοποθετημένο πάνω στη βάση του τιμονιού. Συνδέεται το τιμόνι με το HESD μέσω ενός βραχίονα.

Η  μονάδα HESD διαιρείται σε δύο τμήματα με ένα πτερύγιο  και είναι γεμάτο με λάδι. Το πτερύγιο αυτό είναι συνδεδεμένο με το βραχίονα σύνδεσης. Όταν λοιπόν το τιμόνι κινείται, κινείται ο βραχίονας και αυτός κινεί το πτερύγιο μέσα στο σύστημα HESD. Επιπλέον υπάρχει μια κύρια βαλβίδα η οποία ελέγχεται από ένα σωληνοειδές που λαμβάνει σήματα από την ECU. Υπάρχουν διόδους μέσα από τις οποίες κινείται το λάδι από την μία πλευρά στην άλλη του πτερύγιου.

Όταν λοιπόν έχουμε ταλαντώσεις στο τιμόνι αυτές μέσα από τον βραχίονα και μεταφέρεται στο πτερύγιο το οποίο είναι μέσα στο λάδι.

Το πτερύγιο με την σειρά του πιέζει το λάδι και το μεταφέρει από τις διόδου από την αντίθετη πλευρά του. Εδώ επεμβαίνει το σωληνοειδές με τις εντολές που δέχεται από την ECU. Ανάλογα με αυτές τις εντολές το σωληνοειδές ανοίγει η κλείνει με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται η κίνηση του λαδιού και με αυτόν τον τρόπο να περιορίζουμε αυτές τις επικίνδυνες ταλαντώσεις του τιμονιού.

Όταν κινούμαστε με χαμηλές ταχύτητες ο σωληνοειδές παραμένει τελείως ανοικτό και δεν ‘σφίγγει’ καθόλου το τιμόνι και η μοτοσυκλέτα κινείται άνετα.

HESD 2 HESD 3 HESD 4 HESD

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *