Ηλεκτρικό μέλλον….. για το αυτοκίνητο??

Είναι τελικά το μέλλον της αυτοκίνησης ηλεκτρικό ή απλά είναι η νέα μόδα στην αυτοκίνηση? Αν πραγματικά το θεωρήσουμε ως μία νέα τάση στην αυτοκίνηση μάλλον θα χάσουμε την μεγάλη εικόνα που θέλει όλες τις μεγάλες εταιρίες χρόνια τώρα να προσπαθούν να εξελίξουν τα υβριδικά συστήματα αλλά και να παρουσιάσουν μία ολοκληρωμένη πρόταση για ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Βέβαια όλη αυτή η προσπάθεια δεν γίνεται μόνο για την εξέλιξη και τον εντυπωσιασμό αλλά κατά κάποιο τρόπο έχουμε οδηγηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Εδώ τουλάχιστον και μία 10ετία όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να βελτιώσουν τους  κινητήρες βενζίνης με σκοπό την ολοένα και χαμηλότερη εκπομπή ρύπων βασιζόμενοι πάντα στις επιταγές των νέων προτύπων για την εκπομπή CO2. Παράλληλα η ίδια προσπάθεια γίνεται και στους κινητήρες πετρελαίου με τον κατώτερο κυβισμό αυτών να ξεκινά τις πιο πολλές φορές ακόμα και από τα 1200 κ.εκ. Έτσι λοιπόν φτάσαμε μέσα σε λιγότερο από μια 10ετία να έχουμε κινητήρες 1400 κ.εκ με χαμηλή κατανάλωση και ιπποδύναμη εφάμιλλη ενός 2λιτρου κινητήρα αλλά και κινητήρες ντίζελ με πολύ χαμηλή κατανάλωση και σχεδόν μηδενικές εκπομπές καυσαερίων.

Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη έχουμε την δυναμική ένταξη στην αγορά των υβριδικών οχημάτων. Σίγουρα το κόστος αλλά και η πολυπλοκότητα αυτών των οχημάτων δεν τα έκαναν best sellers (και κατά την γνώμη μου δεν ήταν αυτός ο στόχος) αλλά σίγουρα έδειξαν την διάθεση των εταιριών να πάνε ένα βήμα παραπέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία εταιρία κατάφερε να ταράξει τα νερά και φυσικά δεν είναι άλλη από την Tesla. Ένα project το οποίο γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία και που έκανε τον ανταγωνισμό να υιοθετήσει ένα επίσης ηλεκτρικό πλάνο. Η Tesla με συγκεκριμένη στρατηγική αλλά και ένα δίκτυο το οποίο έχει απλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αποφασισμένη να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα κινούμαστε στο μέλλον.

Και κάπου εδώ φτάσαμε στο σήμερα που θέλει τις περισσότερες τουλάχιστον αυτοκινητοβιομηχανίες να διαθέτουν στη γκάμα τους υβριδικά αλλά και ηλεκτρικά οχήματα και που ολοένα να παρουσιάζουν νέες προτάσεις σε εκθέσεις ανά τον κόσμο. Πολλές εξ αυτών έχουν ήδη χαράξει πλάνο 5ετίας με σκοπό την κυκλοφορία όλων και περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων. Και πώς να μην συμβεί αυτό όταν τα πρότυπα εκπομπών EURO απαιτούν ακόμα χαμηλότερες τιμές τόσο για τους κινητήρες βενζίνης όσο και πετρελαίου. Εδώ αξίζει να αναφερθούμε στους κινητήρες πετρελαίου και συγκεκριμένα σε 2 σημαντικά ζητήματα. Το ένα εξ αυτών αφορά στην πιθανή απαγόρευση κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που πληρούν παλαιά πρότυπα εκπομπών EURO και το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τον νέο τρόπο μέτρησης εκπομπών ρύπων που πλέον θα βασίζεται σε πραγματικές συνθήκες μέτρησης στους δρόμους.

Με την ‘’ηλεκτρική επανάσταση’’ να είναι παρούσα στον χώρο του αυτοκινήτου έχει πραγματικά τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε σίγουρα την εντυπωσιακή με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα εξέλιξη. Με το ProjectOne της Mercedes Benz να κλέβει την παράσταση στη τελευταία έκθεση της Φρανκφούρτης με απόδοση 1000 ίππων από έναν εξακύλινδρο τούρμπο 1.600 κ.εκ  τεχνολογιάς F1 και 4 ηλεκτροκινητήρες, σίγουρα το ηλεκτρικό μέλλον δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Κωνσταντίνος Μπεκιάρης
Τεχνολόγος Μηχανικός Οχημάτων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *