Προχωρημένα Συστήματα υποβοήθησης ADAS για μεγαλύτερη οδική ασφάλεια.

Πολλές Ευρωπαϊκές και διεθνείς στατιστικές έχουν παρουσιαστεί και έχουν δείξει ότι κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από τροχαία ατυχήματα και ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των ατυχημάτων οφείλεται από ανθρώπινο λάθος.
Γι αυτό τον λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε να ζητήσουν την υποχρεωτική χρήση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες  συστήματα υποβοήθησης οδηγού  (ADAS Advanced Driver Assistance Systems) σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα.
Έτσι εδώ και αρκετά χρόνια έρχονται καινούργια αυτοκίνητα με σύστημα ADAS με σκοπό να βελτιώσουν την ενεργητική ασφάλεια του οχήματος .
Η σημαντική λοιπόν αυτή  τεχνολογία ADAS,  αυτά που μπορεί να κάνει είναι   να ανιχνεύσει ορισμένα αντικείμενα,  να ειδοποιήσει τον οδηγό για επικίνδυνες οδικές συνθήκες και σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιβραδύνει ή να σταματήσει το όχημα.
Επιπλέον το σύστημα ADAS μπορεί να ενημερώσει τον οδηγό για τα  τυφλά σημεία, για την περίπτωση αλλαγής λωρίδων και για  προειδοποιήσεις σύγκρουσης προς τα εμπρός.
Ο εξοπλισμός του συστήματος ADAS διαθέτει κάμερες, αισθητήρες και ραντάρ τα οποία είναι τοποθετημένα περιμετρικά στο αμάξωμα.advanced-driver-assistance-vehicle-differentiation-407-u@2x
Εδώ όμως πρέπει να επισημάνουμε το εξής, ότι  επέμβαση κάνουμε στο όχημα, ο μηχανικός θα πρέπει να ελέγξει εάν επηρεάζουν αυτόν το εξοπλισμό. Πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι πλέον μπαίνουμε σε καινούργιο χώρο που είναι οι παραμετροποιήσεις αυτών των ραντάρ, αισθητήρων και καμερών .
Η μη παραμετροποίηση αυτών δεν θα ενημερώνουν σωστά τον οδηγό με ότι σημαίνει αυτό.
Ας δούμε ποια είναι αυτά τα υποσυστήματα που συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα υποβοήθησης ADAS.
To πρώτο είναι το Traffic assistant σύστημα το οποίο σταματάει και ξεκινά το όχημα ανάλογα με τις συνθήκες του δρόμου.
Το σύστημα Adaptive Cruise Control (ACC) είναι ένας αυτόματος πιλότος ταξιδιού, όπως λέγεται το οποίο κρατάει ελάχιστη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και η ταχύτητα του παραμένει σταθερή.
Tο σύστημα Lane keep assist  ή lane departure warning το οποίο προειδοποιεί το οδηγό ότι έχει παρεκκλίνει σε σχέση με την διαγράμμιση του δρόμου και εάν το όχημα διαθέτει  αυτόματη επαναφορά το επαναφέρει αλλιώς θα πρέπει να το κάνει ο οδηγός.
Το σύστημα Parking assist ή Park help. Αυτό διαθέτει κάμερες για το παρκάρισμα αλλά και όταν ανάψουμε τα αλάρμ θα σκανάρι τον χώρο που πρόκειται να παρκάρουμε, διαπιστώνει εάν χωράει και μπορεί να παρκάρει και μόνο του.
Το σύστημα Elektro – mechanical steering  διατηρεί το όχημα στο κέντρο της λωρίδας και κάνει μικρορυθμίσεις εάν χρειάζεται.
Καταγραφή5Το σύστημα Reverse assist ή All round vision camera system πρόκειται για την κάμερα οπισθοπορείας και το σύστημα πανοραμικής όρασης.
To σύστημα Night vision assist έχει   μια θερμική κάμερα απεικόνισης στο μπροστινό μέρος του οχήματος. Έχει γωνία θέασης 24 μοιρών  και  η κάμερα αντιδρά στη θερμότητα που εκπέμπεται από αντικείμενα στην καταγραμμένη σκηνή.
Το σύστημα Adaptive lighting system είναι σύστημα προσαρμοζόμενος φωτισμός ανάλογα με το περιβάλλον.
Το σύστημα Traffic sign recognition αναγνωρίζει τα σήματα ορίων ταχύτητας της περιοχής  και αντίστοιχα ειδοποιεί τον οδηγό για το όριο, μειώνει την ταχύτητα του οχήματος εάν διαθέτει αυτόματο σύστημα αλλιώς πρέπει να γίνει από τον οδηγό.
Το σύστημα LIDAR –Volvo city safety μειώνει την σφοδρότητα του ατυχήματος μειώνοντας την ταχύτητα του οχήματος.
Δεν τελειώσαμε όμως….

Καταγραφ6ήΚαταγρα3φήΚαταγραφήΚαταγραφή2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *