Ανάλογα με τον τρόπο που τοποθετούνται οι στρώσεις με τα ενισχυτικά νήματα για να σχηματίσουν το επίσωτρο, τα ελαστικά διακρίνονται σε:
– Ελαστικά με λοξά (διαγώνια) πλέγματα (ή συνηθισμένα ή κοινά) , όπου οι στρώσεις με τα λινά τοποθετούνται λοξά η μια πάνω στην άλλη, έτσι ώστε τα νήματα να σχηματίζουν γωνία περίπου 90 μοιρών. Αυτή η διάταξη των λινών κάνει το ελαστικό ισχυρό προς όλες τις κατευθύνσεις, γιατί τα νήματα υπερκαλύπτονται το ένα από το άλλο και δημιουργούν μια στιβαρή κατασκευή. Έχει όμως το μειονέκτημα ότι τα λινά αυτά τείνουν να κινηθούν το ένα σε σχέση με το άλλο, παράγοντας έτσι θερμότητα, ειδικά σε υψηλές ταχύτητες, ενώ και το πέλμα τείνει να κλείσει ή να συστραφεί, καθώς αυτό εφάπτεται στο δρόμο.
– Ελαστικά με ακτινωτά πλέγματα (Radial), με ζώνη (Cinturato, Belted – ζωσμένα) ή και χωρίς ζώνη.
Στα ελαστικά αυτά, τα νήματα των λινών είναι τοποθετημένα κατά τη διεύθυνση της ακτίνας του τροχού, διαθέτοντας έτσι μια ακόμη ενισχυτική περιφερειακή ζώνη.
Ο τύπος αυτός του ελαστικού, επειδή έχει τα πλεονεκτήματα που αναφέρονται παρακάτω, έχει επικρατήσει στα επιβατικά οχήματα. Έτσι, τα ακτινωτά ελαστικά, λόγω της κατασκευής τους, είναι περισσότερο εύκαμπτα από τα αντίστοιχα με τα λοξά πλέγματα, με αποτέλεσμα να αντισταθμίζουν καλύτερα τις πλευρικές δυνάμεις, ενώ όταν το όχημα διαγράφει κυκλική τροχιά, αυτά δεν ανασηκώνονται τόσο πολύ από το οδόστρωμα,οπότε το μεγαλύτερο μέρος του πέλματος τους εφάπτεται στο δρόμο, γεγονός που μειώνει την τάση του τροχού να ολισθήσει.
Τα ελαστικά με ακτινωτά πλέγματα προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου από τα αντίστοιχα με λοξά, και αυτό επειδή έχουν μικρότερο συντελεστή τριβής κύλισης, πράγμα που απαιτεί μικρότερη ισχύ από τον κινητήρα για να περιστρέψει τον τροχό. Επίσης, τα ελαστικά αυτού του τύπου (Radial) φθείρονται πολύ αργότερα, δημιουργούν λιγότερη θερμότητα κατά την κίνηση και το πέλμα δεν συστρέφεται, καθώς το ελαστικό συναντά το οδόστρωμα.
– Ελαστικά με λοξά (διαγώνια) πλέγματα και με ενισχυτική (σταθεροποιητική) ζώνη .Επειδή, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, κάθε είδος διάταξης των νημάτων έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εμφανίσθηκε και ένας άλλος τύπος ελαστικών με λοξά λινά πλέγματα και ενισχυτική ζώνη. Αυτά τα ενισχυτικά πλέγματα τοποθετούνται απευθείας κάτω από το πέλμα, προσδοκώντας να εξαλείψουν τα μειονεκτήματα των προηγούμενων πλεγμάτων.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, οι επάλληλες στρώσεις αποτελούνται από καουτσούκ στο οποίο έχουν ενσωματωθεί χαλύβδινα σύρματα, λινά ή υαλονήματα. Η ενισχυτική ζώνη βρίσκεται επάνω από το σκελετό και είναι κατασκευασμένη με τέτοιον τρόπο, ώστε τα νήματα ή τα σύρματα της να διασταυρώνονται. Ο αριθμός των στρωμάτων με νήματα ή λινά ποικίλλει. Έτσι, τα ελαστικά των επιβατικών οχημάτων έχουν 2, 4 ή στρώματα με λινά, ενώ τα ελαστικά των ελαφρών φορτηγών και Η διαφορά στο μέρος (ποσοστό) του πέλματος μεταξύ ενός ελαστικού με λοξά πλέγματα και ενός με ακτινωτά πλέγματα που εφάπτεται στο δρόμο, κατά τη διάρκεια της στροφής του οχήματος
Στα ελαστικά με λοξά πλέγματα, το πέλμα τείνει να συστραφεί, καθώς αυτό εφάπτεται του δρόμου, ενώ στα ελαστικά με ακτινωτά πλέγματα, το πέλμα παραμένει σταθερό των λεωφορείων μέχρι και 14 στρώματα. Επίσης, τα ελαστικά των μεγάλων φορτηγών όπως και των μηχανημάτων μηχανικού ή γεωργικού χαρακτήρα (γαιοπροωθητές, σκαπτικά μηχανήματα, τρακτέρ κ.λ.π.) μπορεί να έχουν μέχρι και 32 στρώματα με λινά νήματα
– Ακόμη, υπάρχουν και τα ολόσωμα (συμπαγή) ελαστικά τα οποία χρησιμοποιούνται σε ειδικά οχήματα (κλάρκ κ.λ.π.) που κινούνται με μικρή ταχύτητα σε μικρές αποστάσεις και αναλαμβάνουν σχετικά μεγάλα φορτία.
Τέλος, μια άλλη εξέλιξη στα ελαστικά επίσωτρα είναι η απουσία από αυτά αεροθαλάμου (tubeless), όπως αναφέραμε και παραπάνω. Σ’ αυτά η εσωτερική επιφάνεια τους επενδύεται με στρώμα ελαστικού, στεγανού στον αέρα. Το στρώμα αυτό περιβάλλει τις “φτέρνες” έτσι, ώστε να παίζει ρόλο στεγανωτικού παρεμβύσματος μεταξύ σώτρου και επισώτρου. Τα ελαστικά αυτά παρέχουν μεγάλη ασφάλεια κατά την κίνηση, ακριβώς επειδή δεν έχουν αεροθάλαμο, οπότε η διάρρηξη του ελαστικού είναι σχεδόν αδύνατη, ενώ και σε περίπτωση τρυπήματος, η απώλεια της πίεσης του αέρα θα είναι αργή. Επίσης, αναπτύσσουν μικρότερη θερμότητα γιατί δεν υπάρχει τριβή μεταξύ αεροθαλάμου και ελαστικού και, τέλος, έχουν μικρότερο βάρος και η αφαίρεση – επανατοποθέτηση τους είναι ευκολότερη. Έχουν, όμως, το μειονέκτημα ότι σε στρέβλωση μετά από χτύπημα της ζάντας, χάνουν απότομα τον αέρα.
Αποκωδικοποιούμε τους εξής συμβολισμούς ελαστικών: α) 195/70R14 91W, β) 185R14, γ) 185R14 Μ+S και δ) tubeless.
α) 195/70R14
195:Πλάτος ελαστικού σε χιλιοστά.
70:Σχέση διατομής h/b (λόγος ύψους προς πλάτος) = 0,7 ή σειρά 70.
R:Ακτινικό ελαστικό Radial.
14:Διάμετρος ζάντας σε ίντσες.
β) 185R14
185: Πλάτος ελαστικού σε χιλιοστά.
R:Ακτινικό ελαστικό Radial.
14:Διάμετρος ζάντας σε ίντσες.
γ) 185R14 Μ+S.
185: Πλάτος ελαστικού σε χιλιοστά.
R:Ακτινικό ελαστικό Radial.
14:Διάμετρος ζάντας σε ίντσες.
Μ+S:Χειμερινά ελαστικά χωρίς καρφιά (Mud and Snow = Λάσπη και χιόνι).
δ) tubeless
tubeless: Ελαστικά χωρίς αεροθάλαμο.
ε) συνήθως μέσα σε κύκλο υπάρχει 4ψήφιο νούμερο πχ.3005. Σημένει ημερομηνία και έτος κατασκευής 30η εβδομάδα του 2005
ζ)91: ο δείκτης φορτίου, δηλαδή το μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο για το συγκεκριμένο ελαστικό
βλέπε σχετικό πίνακα
η)W: ο δείκτης ταχύτητας (στη συγκεκριμένη περίπτωση μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα 270 km/h)
βλέπε σχετικό πίνακα
θ)E13: Δείχνει τη χώρα έγκρισης του προϊόντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (13 ο κωδικός για το Λουξεμβούργο). Ακολουθεί ο κωδικός αριθμός της έγκρισης
Περισσότερες Φωτογραγίες