ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Το υγραέριο όπως και όλοι οι υδρογονάνθρακες είναι προϊόντα της απόσταξης του Αργού Πετρελαίου (Μαζούτ) στα διυλιστήρια.

– Όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός της απόσταξης, δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία κατεργασίας, τόσο πιο θερμαντικά είναι και τα προϊόντα που παράγονται.
– Βέβαια μεγαλύτερη θερμοκρασία απόσταξης σημαίνει και περισσότερη ενέργεια, μεγαλύτεροι καυστήρες, μεγαλύτερο και κόστος των πιο θερμαντικών προϊόντων. (Η avgas με 109 Οκτάνια των αγωνιστικών αυτοκίνητων, κοστίζει 3 φορές την τιμή της βενζίνης των 98 Οκτανίων).

Τα παράγωγα της απόσταξης λόγω της υψηλής θερμοκρασίας κατεργασίας τους, είναι σε αέρια μορφή και για να υγροποιηθούν πρέπει να ανεβάσουμε την πίεση αποθήκευσης τους

– Από τα παράγωγα της απόσταξης μόνο δύο μόνο προϊόντα μπορούν να υγροποιηθούν σε σχετικά χαμηλή πίεση υγροποίησης: το Προπάνιο και το Βουτάνιο. Υπάρχει και το Ισοβουτάνιο το οποίο έχει την ίδια χημική σύσταση με το Βουτάνιο αλλά διαφορετική δομή.

– Το Προπάνιο έχει 110 Οκτάνια (πολύ καλύτερο της βενζίνης)

– Το Προπάνιο έχει σημείο βρασμού τους – 42 C° γι’αυτό ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όταν απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, αεριοποιείται άμεσα. Έτσι ένα απλό ακροφύσιο είναι αρκετό για την αεριοποίηση και διοχέτευσή του και δεν χρειάζεται κάποιο ειδικό μπεκ.

– Το Βουτάνιο έχει σημείο βρασμού τους -0.6 C° γι’αυτό όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν το Βουτάνιο δεν αεριοποιείται αλλά βράζει(εξατμίζεται). Για το λόγο αυτό το Βουτάνιο αναμειγνύεται σε μεγάλη αναλογία με Προπάνιο για να έχει πρακτική εφαρμογή στην καύση.

– Το LPG περιέχει 95% Προπάνιο και 5% Προπυλένιο για την ανίχνευση σε περίπτωση διαροής αφού το Προπάνιο είναι άχρωμο.

– Το υγραέριο στα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων είτε αυτά είναι κυλινδρικά είτε δακτυλιοειδή είναι μεταξύ 10 και 12 bar.

– To αποθηκευμένο LPG στις υπόγειες δεξαμενές των βενζινάδικων, βρίσκεται σε πίεση 25 bar γι’αυτό μπορεί και ρέει από την δεξαμενή προς το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου.

Πλεονεκτήματα υγραερίου

Υγραέριο για την αυτοκίνηση σημαίνει ΠΡΟΠΑΝΙΟ η ΜΕΘΑΝΙΟ

– Είναι φθηνότερο.

– Πιο φιλικό προς το περιβάλλον.SNAG_Program-0213

– Φθηνότερη συντήρηση.

– Εκπέμπει λιγότερους ρύπους.

– Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του κινητήρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *