Σειριακός επιλογέας

Σειριακή επιλογή ταχυτήτων (Κιβώτιο ταχυτήτων σειριακό sequential gearbox), serial.
Λέμε όταν έχουμε σειριακή (με τη σειρά) επιλογή ταχυτήτων δηλαδή 1-2-3-4-5-6-R. Προσοχή, μπορούμε να έχουμε σειριακό επιλογέα και σε μηχανικό ή και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Τα κιβώτια «σειριακά κιβώτια» με σειριακό επιλογέα τα οποία εμφανίστηκαν στα αγωνιστικά και στα ακριβά σπορ αυτοκίνητα (Porsche Tiptronic, Ferrari F1), πέρασαν και στα «καθημερινά» αυτοκίνητα με τις απαραίτητες αλλαγές (Alfa Romeo Selespeed, Opel Corsa Easytronic, Daihatsu Sirion Steershift). Οι ταχύτητες επιλέγονται η μία μετά την άλλη με τη μετακίνηση του επιλογέα πάνω για ανέβασμα (+) και κάτω (-) για κατέβασμα ταχύτητας κάθε φορά που χρειάζεται να γίνει αλλαγή.
Σε πολλές περιπτώσεις εκτός από τον επιλογέα υπάρχουν δύο μπουτόν πάνω στο τιμόνι με τα οποία γίνονται οι αλλαγές ενώ παράλληλα όπως και στο Easytronic, υπάρχει επιλογή για αυτόματη αλλαγή των σχέσεων. Αν και υπάρχει το μειονέκτημα ότι οι ταχύτητες πρέπει να ακολουθούν πάντοτε μια
συγκεκριμένη σειρά, υπάρχει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι με τον παραπάνω τρόπο οι αλλαγές μπορούν να γίνουν ταχύτατα και με ακρίβεια. Όμως λόγω της μεγάλης ταχύτητας με την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας τέτοιος επιλογέας σε ένα τέτοιο κιβώτιο, προκαλείται φθορά στους δακτυλίους συγχρονισμού, γι’ αυτό και ο μηχανικοί έχουν τοποθετήσει ένα μικρό ηλεκτροκινητήρα στο κιβώτιο ο οποίος περιστρέφει το φορέα των αυλακώσεων με συγκεκριμένη ταχύτητα σε κάθε αλλαγή.

Ο ηλεκτροκινητήρας αυτός ενεργοποιείται κάθε φορά που θα κινηθεί ο επιλογέας μπροστά ή πίσω και η ταχύτητα περιστροφής του είναι ανεξάρτητη από την ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί ο επιλογέας. Οι αλλαγές των σχέσεων γίνονται βάσει ενός προγράμματος το οποίο λαμβάνει υπ’ όψη την ταχύτητα, το άνοιγμα της πεταλούδας του γκαζιού και τις στροφές του κινητήρα. Βλ. Κιβώτια ταχυτήτων, σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων, joystick, EPS, μοχλός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *