λάμδα αισθητήρας

/ O2S / Αισθητήρας οξυγόνου / Λήπτης λ. [lambda sensor αγγλ. Lambda–Sonde γερμ.] Ιστορικά: Τοποθετήθηκε για πρώτη φορά το 1976 στις ΗΠΑ όταν η νομοθεσία για τις εκπομπές καυσαερίων έγινε ιδιαίτερα αυστηρή. Αρχικά λεγόταν EGO Exhaust Gas Oxygen Sensor Αισθητήρας οξυγόνου αερίων εξαγωγής ή Lambda.
Αισθητήρας που βρίσκεται τοποθετημένος στην εξάτμιση πριν από τον καταλύτη και όταν υπάρχουν δυο αισθητήρες και μετά τον καταλύτη. Ο αισθητήρας λάμδα είναι ένας ηλεκτρολύτης σε στερεά μορφή και αποτελείται από ένα κεραμικό αεροστεγές σώμα, το οποίο είναι κλειστό στο ένα άκρο του. Το υλικό κατασκευής του σώματος του ηλεκτρολύτη είναι το οξείδιο του Ζιρκονίου (Ζr O 2 ), το οποίο στερεώνεται (σταθεροποιείται) με τη βοήθεια ενός υλικού από οξείδιο του Ιττρίου (Υ 2 Ο 2 ).
Το σώμα του αισθητήρα λάμδα καλύπτεται και στις δύο πλευρές του (εσωτερικά και εξωτερικά) από ηλεκτρόδια, κατασκευασμένα από σπογγώδη πλατίνα (λευκόχρυσο). Η πλευρά της πλατίνας που εκτίθεται στα καυσαέρια καλύπτεται από ένα πορώδες κεραμικό στρώμα από οξείδιο του αργιλίου (ΑΙ 2 Ο 3 ). Το υλικό αυτό τοποθετείται για την προστασία της πλατίνας από τις φθορές που προκαλούν οι επικαθίσεις των καυσαερίων. Ο αισθητήρας λάμδα σε συνεργασία με τον καταλυτικό μετατροπέα φροντίζει, ώστε τα ποσοστά των ρύπων στα καυσαέρια να παραμένουν κάτω από τα επιτρεπτά όρια τιμών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *