Tsi (Twincharged Stratified Injection)

Η αυτοκινητοβιομηχανία VW έχει βάλει σε πολλά μοντέλα της κινητήρες με την τεχνολογία TSI (Twincharged Stratified Injection) Διπλή υπερπλήρωση στρωματοποιημένου ψεκασμού.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας :
– Έχουμε μικρό κυβισμό του κινητήρα επιτυγχάνεται μέγιστη απόδοση και ταυτόχρονα ελάχιστη κατανάλωση καυσίμου
– Με την μείωση του κυβισμού επιτυγχάνεται υψηλός βαθμός απόδοσης του κινητήρα, διότι οι απώλειες τριβών είναι πολύ μικρές.
–  Κινητήρες με μικρό κυβισμό έχουν επιπλέον το προτέρημα του μικρού βάρους, δηλαδή οι κινούμενες μάζες δεν είναι πολύ μεγάλες.

Σε αυτούς τους κινητήρες συναντάμε μεταβλητό χρονισμό αλλά και κινητήρες με σταθερό χρονισμό. Ο σταθερός χρονισμός κάνει τον κινητήρα αθόρυβο και έχει μέγιστη επιτάχυνση από την περιοχή των χαμηλών στροφών. Αυτό οφείλεται γιατί υπό ορισμένες συνθήκες έχουμε διπλό ψεκασμό αλλά και η επικάλυψη των βαλβίδων είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με άλλους κινητήρες.

Επιπλέον σε αυτούς τους κινητήρες για την καλύτερη παροχή καθαρού αέρα στον κύλινδρο αυξήθηκε η διαδρομή των βαλβίδων σταTSI από 9 mm σε 9,5 mm.

Στην περίπτωση του κινητήρα με μεταβλητό χρονισμό η μεταβλητή ρύθμιση του εκκεντροφόρου εισαγωγής πραγματοποιείται ανάλογα με το φορτίο και τις στροφές του κινητήρα μέσω ενός πτερυγωτού ρυθμιστή. Η μέγιστη ρύθμιση ανέρχεται σε 40° γωνίας στροφαλοφόρου. Με την μεταβλητή ρύθμιση του εκκεντροφόρου επιτυγχάνεται βελτίωση του διαγράμματος ροπής και πολύ καλή εσωτερική ανακύκλωση των καυσαερίων

Τα μπεκ που χρησιμοποιούν έχουν βελτιωθεί ως προς τον αριθμό δεσμών ψεκασμού, την γεωμετρία,  την κατεύθυνση, αλλά και την πίεση της δέσμης.

Οι κινητήρες TSI διαθέτουν σύστημα τροφοδοσίας με  Διπλή υπερτροφοδότηση – Kompressor και Turbo .
Επιπλέον χρησιμοποιείται υδρόψυκτο ιντερκούλερ στην πολλαπλή εισαγωγής. Ο συμπιεσμένος και ζεστός αέρας ψύχεται στο ιντερκούλερ και κρύος εισέρχεται στους αυλούς εισαγωγής. Το σύστημα διαθέτει ηλεκτρική αντλία ψυκτικού υγρού.
Στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι ανάλογα με τις απαιτήσεις σε ροπή  ο κινητήρα εκτός από το Turbo υπερτροφοδοτείται και από ένα μηχανικό συμπιεστή (Κompressor).

Turbo

Το Turbo κινείται συνεχώς από την έξοδο των καυσαερίων.

Πλεονεκτήματα:

– Πολύ καλός βαθμός απόδοσης με εκμετάλλευση της ενέργειας των καυσαερίων

Μειονεκτήματα:

– Σε πολύ μικρούς κινητήρες η πίεση υπερτροφοδότησης που δημιουργείται στις χαμηλές στροφές δεν επαρκεί για την επίτευξη υψηλής ροπής.
– Υψηλή θερμική καταπόνηση.

Kompressor
Ο Kompressor είναι ένας μηχανικός υπερσυμπιεστής που η εμπλοκή του πραγματοποιείται μέσω ενός μαγνητικού συμπλέκτη.

Πλεονεκτήματα:
– Άμεση δημιουργία της πίεσης υπερπλήρωσης
– Υψηλή ροπή σε χαμηλές στροφές του κινητήρα
– Η εμπλοκή του πραγματοποιείται μόνο αν χρειαστεί
Δεν απαιτείται εξωτερική λίπανση και ψύξη

Μειονεκτήματα:
– Απορροφά ενέργεια από τον κινητήρα
– Η πίεση υπερπλήρωσης εξαρτάται από τις στροφές και ακολουθεί η ρύθμιση (όπου χάνεται ένα μέρος της παραγόμενης ενέργειας)

Όσο αφορά την εμπλοκή του Kompressor μέχρι τις 2400 σ.α.λ. του κινητήρα  είναι σε μόνιμη εμπλοκή. Μέχρι τις 3500 σ.α.λ. του κινητήρα η εμπλοκή του Kompressor πραγματοποιείται μετά από ζήτηση (π.χ. απότομη επιτάχυνη σε αυτή την περιοχή στροφών από σταθερή ταχύτητα). Πάνω όμως από αυτές τις στροφές του κινητήρα δεν εμπλέκεται ο Kompressor και έχουμε απόδοση μόνο από το Turbo

tsi αρχείο λήψης (1) αρχείο λήψης tsi-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *