Υδραυλικός συμπλέκτης(Haldex)

Στα συστήματα όπου η τετρακίνηση εμπλέκεται αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση του οδηγού και κεντρικού διαφορικού, παρουσιάστηκε  ο ηλεκτροϋδραυλικός συμπλέκτης της σουηδικής εταιρίας Haldex που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Audi.

Τοποθετείται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, μερικά εκατοστά πριν από το διαφορικό.

Η κεντρική ηλεκτρονική μονάδα του συστήματος  σε συνεργασία με τους αισθητήρες του ABS και του ESP του οχήματος και σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που λαμβάνει για τις συνθήκες λειτουργίας του κινητήρα (π.χ., οι στροφές, μεταβλητές,κλπ), αποφασίζει αν θα μεταδοθεί η κίνηση και στον πίσω άξονα καθώς η κίνηση μεταδίδεται κατά κύριο λόγο στον εμπρός.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να εμπλακεί ο πίσω άξονας αντιστοιχεί σε μόλις δέκα μοίρες της περιστροφής του τροχού που ολισθαίνει.

Έχει θεωρητικά ευέλικτη κατανομή της ροπής, η οποία μπορεί να διαμορφωθεί σε αναλογία 100/0 εμπρός/πίσω ή το αντίστροφο.

Η διανομή (ποσοστό) της ροπής καθορίζεται από τον εγκέφαλο Haldex. Παρ΄ όλα αυτά, πρέπει να υπάρχει διαφορά στη γωνιακή ταχύτητα μεταξύ μπροστινών και πίσω τροχών, πριν να υπάρξει μεταφορά ροπής στο πίσω άξονα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *