OBD- ΕOBD

OBD είναι το σύστημα με το οποίο γίνεται παρακολούθηση των ρύπων και των βλαβών ή αλλιώς το Σύστημα Διάγνωσης Βλαβών επί το Αυτοκίνητο      ( ΟΒD- Οn Board Diagnosis).
Το σύστημα αυτό ξεκίνησε στην Καλιφόρνια το 1982 εφαρμόζοντας τους κανονισμούς που αφορούσαν τις εκπομπές των αυτοκινήτων στις Η.Π.Α.
Δεν υπήρχε ενιαίο πρότυπο OBD δηλαδή  κάθε κατασκευαστής χρησιμοποιούσε συχνά εντελώς διαφορετικά συστήματα (ακόμη και μεταξύ των διαφόρων μοντέλων αυτοκινήτων).

  Το σύστημα OBD παρακολουθούσε μόνο :
 -το αισθητήρα λ,
-το σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου,
-και το σύστημα επανακυκλοφορίας των καυσαερίων (EGR)

    Σε περίπτωση δυσλειτουργίας του αυτοκινήτου η βλάβη εμφανιζότανε και διαβαζότανε μέσω μιας λυχνίας η οποία αναβόσβηνε. Ο τρόπος και η σειρά που αναβόσβηνε καθόριζε ένα κωδικό που αντιστοιχούσε σε συγκεκριμένη βλάβη.
Η βλάβη καταγραφότανε από μία λυχνία LED επάνω στον εγκέφαλο του κινητήρα ή με αντίστοιχη λυχνία ένδειξης Βλάβης (MIL) στον πίνακα οργάνων.

Οι ελλείψεις του OBD I ήταν στο ότι :
-δεν μπορούσε να ελέγξει την σωστή λειτουργία του καταλύτη
– δεν μπορούσε να ελέγξει πρόβλημα στις αναφλέξεις
– δεν μπορούσε να ελέγξει προβλήματα εκπομπών αναθυμιάσεων
-δεν υπήρχε τρόπος παρακολούθησης της προοδευτικής καταπόνησης και καταστροφής κάποιου εξαρτήματος που είχε σχέση με τις εκπομπές.

Τι είναι OBD ΙΙ;

   Το 1989 εφαρμόστηκαν ποιο αυστηρά πρότυπα για τον έλεγχο των εξαρτημάτων του κινητήρα που έχουν να κάνουν με τις εκπομπές των ρύπων. Αυτά λοιπόν τα πρότυπα, που καλύπτονται από το σύστημα OBDII, θα πρέπει να ανιχνεύουν τις δυσλειτουργίες των συστημάτων και να προλαβαίνουν να τις επισκευάζουν πριν αυτές φτάσουν σε τέτοιο σημείο που να προκαλέσουν ακινητοποίηση του οχήματος.
Η λυχνία MIL ανάβει ανά πάσα στιγμή όταν κάποιες από τις εκπομπές των ρύπων ανέβουν πάνω από κάποιο όριο μεγάλο για εκείνη την εποχή.    Έχει φτάσει η εποχή που ενώ το αυτοκίνητο έχει κάποιες δυσλειτουργίες φαίνεται ότι δουλεύει σωστά και ο οδηγός δεν αντιλαμβάνεται τίποτα, τώρα η λυχνία MIL ανάβει και ενημερώνει τον οδηγό ότι υπάρχει πρόβλημα.
Μια άλλη διαφοροποίηση σημαντική του συστήματος OBDII σε σχέση με την OBD Ι είναι :

-εφαρμογή σε όλες τις εταιρείες συγκεκριμένη φύσα με 16 ακροδέκτες για μεταφορά δεδομένων
-ηλεκτρονικά πρωτόκολλα
-κοινούς κωδικούς Βλαβών DTC
-και κοινές ορολογίες

EOBD

EOBD σημαίνει «Ευρωπαϊκό σύστημα διάγνωσης βλαβών επί του αυτοκινήτου δεύτερης γενιάς ».
EOBD is an abbreviation of E uropean O n- B oard D iagnostics. All petrol cars sold within Europe since 1 Jan 2001, and diesel cars manufactured from 2003, must have on-board diagnostic systems to monitor engine emissions. Όλα τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη από την 1 Ιανουαρίου 2001, και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται από το 2003, πρέπει να έχουν τα ενσωματωμένα διαγνωστικά συστήματα για την παρακολούθηση των εκπομπών του κινητήρα.
Τα συστήματα αυτά εισήχθησαν σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 98/69/ΕΚ για την παρακολούθηση και τη μείωση των εκπομπών από τα αυτοκίνητα.

All such cars must also have a standard EOBD diagnostic socket that provides access to this system (as shown below). Όλα αυτά τα αυτοκίνητα πρέπει να έχουν  ένα συγκεκριμένο πρότυπο φις  16-pin στο σύστημα  EOBD για να έχουμε πρόσβαση στις τυχόν βλάβες του κινητήρα που έχουν σχέση με τις εκπομπές ρύπων.

Το σύστημα EOBD έχει σκοπό να παρακολουθεί τα εξής συστήματα του κινητήρα :

  • Καταλύτη
  • Ανιχνεύει τις ελαττωματικές αναφλέξεις
  • Τους αισθητήρες οξυγόνου πριν και μετά τον καταλύτη
  • Σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου
  • Δευτερεύοντα συστήματα αέρα όπου υπάρχει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *