Jaguar XF Sportbrake 30T

gb-1 gr-1
H Jaguar ήταν και είναι συνώνυμο της πολυτέλειας, του δυναμισμού και μιας αγγλικής φινέτσας και αισθητικής που της έδωσε τη δική της ξεχωριστή θέση τόσο στην αγορά όσο και στην συνείδηση του αγοραστικού κοινού. Η Jaguar μας έχει χαρίσει εκπληκτικής αισθητικής και δυναμισμού οχήματα με τον κορυφαίο εξ αιτών την E-type να αποτελεί ακόμα και σήμερα δείγμα γραφής στη σχεδίαση αυτοκινήτων. Σημαντικό μοντέλο για την εταιρία ήταν και η S-type ένα μεγάλο και πολυτελές sedan που στην κορυφαία έκδοση του, την S-Type R, κοιτούσε στα μάτια τα κορυφαία για την εποχή εκείνη (1999-2003) BMW M5, AUDI RS6 και Mercedes Benz E Class 55AMG.

Με τα χρόνια η Jaguar παραμένοντας πιστή στην βρετανική αισθητική της, άρχιζε να χάνει μερίδιο από την αγορά της πολυτελούς κατηγορίας και έμενε στο να βλέπει τον γερμανικό ανταγωνισμό να εξελίσσεται τόσο σχεδιαστικά όσο και τεχνολογικά. Φυσικά το σπορ μοντέλα της εταιρίας κρατούσαν ψηλά τη σημαία στον τομέα των επιδόσεων και της δυναμικής συμπεριφοράς αλλά αυτό σίγουρα δεν αρκούσε για να διατηρηθεί η εταιρία στις υψηλές θέσεις της αγοράς. Η συγχώνευση με τον όμιλο της Ford αλλά και η τελική εξαγορά της από την Land Rover το 2013 έδωσε στη Jaguar τη δυνατότητα να πειραματιστεί με νέες κατηγορίες οχημάτων όπως αυτή των SUV. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία των μοντέλων Ε και F Pace, των πρώτων SUV για την εταιρία, αλλά φυσικά και της Ι-PACE του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού SUV υψηλής απόδοσης. Η εξέλιξη αυτή πέρασε φυσικά και στην πολυτελή κατηγορία με το αυτοκίνητο της δοκιμής μας, τη Jaguar XF Sportbrake 30T, να μας συστήνει στη νέα φιλοσοφία που θέλει να υιοθετήσει η βρετανική εταιρία.

Η νέα XF είναι το μοντέλο με το οποίο η Jaguar στοχεύει στη μεγάλη πολυτελή κατηγορία και συγκεκριμένα με τη station wagon έκδοση με την ονομασία Sportbrake δίνει στον υποψήφιο αγοραστή μια ακόμα επιλογή απέναντι στο γερμανικό ανταγωνισμό που μοιράζεται την ´´πίττα´´ στον τομέα των πωλήσεων. Με πολύ καθαρές γραμμές στη σχεδίαση του εξωτερικού αλλά και τον απαραίτητο δυναμισμό όσον αφορά στη σχεδίαση του εσωτερικού, η νέα XF δίνει ότι ακριβώς θα περίμενε ο  οδηγός από τη βρετανική εταιρία. Η μεγάλη γρίλια στην εμπρόσθια μάσκα αλλά και η διπλή απόληξη της εξάτμισης στο πίσω μέρος δίνουν μια διακριτική σπορ φινέτσα στη νέα XF. Στο εσωτερικό τα πολύ άνετα καθίσματα, οι σπορ πινελιές, όπως το δέρμα στη κεντρική κονσόλα αλλά και η επένδυση από δέρμα alcantara στις κολόνες της πόρτας και την οροφή, σε συνδυασμό με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, το Head Up Display αλλά και τις πολυάριθμες multimedia  υπηρεσίες που προσφέρει, κάνουν το αυτοκίνητο ελκυστικό ακόμα και στους μη λάτρες της φίρμας. Στα πίσω καθίσματα θα φιλοξενηθούν άνετα 3 επιβάτες ενώ ο χώρος των αποσκευών των 565 λίτρων με τη δυνατότητα διαρρύθμισης του, είναι υπεραρκετός για τις ανάγκες μετακίνησης μιας οικογένειας και όχι μόνο.

Με την XF Sportbrake η Jaguar ρίχνεται στο κυνήγι του γερμανικού ανταγωνισμού εξοπλισμένη με ένα πολύ δυναμικό μηχανικό σύνολο. Κάτω από το καπό βρίσκουμε τον 2.000 κ.εκ τούρμπο κινητήρα με απόδοση 300 ίππους και 400 Nm ροπής, τα οποία περνούν στο δρόμο μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων αλλά και κίνηση σε όλους τους τροχούς. Στην πράξη το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αφού χάρη στο νέο σύστημα διεύθυνσης με την ονομασία Eletric Power Assisted Steering το αυτοκίνητο προσφέρει μία πολύ ´´ελαφριά´´ αίσθηση στον οδηγό χωρίς βέβαια να θυσιάζεται η πληροφόρηση. Ο κινητήρας επιταχύνει απροβλημάτιστα στο βαρύ αμάξωμα και συνεργάζεται υποδειγματικά με το αυτόματο κιβώτιο το οποίο είναι ιδιαίτερα θετικό τόσο στα ανεβάσματα όσο και στα κατεβάσματα. Στα θετικά συγκαταλέγεται φυσικά και η τετρακίνηση που με την τεχνολογία Intelligent Driveline Dynamics αναγνωρίζει την ποιότητα του οδοστρώματος και μεταβάλλει το ποσοστό ροπής που φτάνει στους τροχούς. Το αίσθημα ασφάλειας του οδηγού ενισχύεται από την πληθώρα συστημάτων υποβοήθησης όπως έλεγχος αλλαγής λωρίδας, cruise control με ρύθμιση της ταχύτητας και απόστασης από το προπορευόμενο όχημα κ.α. Τέλος το σύστημα πέδησης έχει πολύ καλή αίσθηση και απροβλημάτιστη λειτουργία.

H Jaguar XF Sportbrake στο τέλος της ημέρας αφήνει μια ωραία γεύση στον οδηγό και κυρίως προσφέρει την απαραίτητη πρακτικότητα πράγμα σημαντικό στην επιλογή ενός αυτοκινήτου. Στο σπαγκάτ ανάμεσα στην πολυτέλεια και την πρακτικότητα η XF Sportbrake τα πάει αρκετά καλά και σίγουρα το πρόσημο είναι σε κάθε περίπτωση θετικό. Συγκρινόμενη αναπόφευκτα με τον γερμανικό ανταγωνισμό η XF στέκεται αρκετά καλά απέναντι τους χωρίς όμως να απειλεί την πρωτοκαθεδρία τους, γεγονός που δεν απασχολεί βέβαια όλους τους πιθανούς αγοραστές. Οι λάτρεις της φίρμας θα βρουν στην XF την απαράμιλλη βρετανική φινέτσα, ποτισμένη με πρακτικότητα και βλέμμα προς το μέλλον. Για τους υπολοίπους αποτελεί σίγουρα μια εξαιρετική εναλλακτική.

 

Κωνσταντίνος Ι. Μπεκιάρης
Τεχνολόγος Μηχανικός Οχημάτων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *