Προβλήματα του Αισθητήρα θέσης στροφαλοφόρου άξονα (μάτι)

Ο αισθητήρας θέσης στροφαλοφόρου είναι ένα εξάρτημα  διαχείρισης του κινητήρα ο οποίος βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα σύγχρονα οχήματα.
Παρακολουθεί τη θέση και την ταχύτητα περιστροφής του στροφαλοφόρου άξονα και στέλνει τις πληροφορίες στη μονάδα ελέγχου του κινητήρα, ώστε να μπορεί να κάνει τις κατάλληλες ρυθμίσεις βάσει των συνθηκών λειτουργίας.
Η ταχύτητα και η θέση του στροφαλοφόρου είναι από τις συμαντικές  παραμέτρους που χρησιμοποιούνται για την διαχείριση του κινητήρα και πολλοί κινητήρες δεν μπορούν να λειτουργήσουν εάν ο αισθητήρας θέσης στροφαλοφόρου δεν παρέχει ακριβές σήμα.

Δύο είναι οι ποιο  συχνές αιτίες για να δημιουργήσουν πρόβλημα στον συγκεκριμένο αισθητήρα.:

  1. Ο Κινητήρας υπερθερμαίνεται. Η υπερβολική συσσώρευση θερμότητας στον κινητήρα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον αισθητήρα και συγκεκριμένα με τήξη του πλαστικού καλύμματος με αποτέλεσμα οι επαφές να είναι εκτεθειμένες στην υγρασία και την σκόνη.
  2. Προβλήματα στο  κύκλωμα. Η ελαττωματική τάση ή η χαλαρή, φθαρμένη ή κατεστραμμένη καλωδίωση μπορεί να διαταράξει τα σήματα που αποστέλλονται από και προς τον αισθητήρα στροφαλοφόρου άξονα, προκαλώντας προβλήματα.

Η οδήγηση με βλάβη στον αισθητήρα θέσης στροφαλοφόρου μπορεί να είναι δύσκολη και δυνητικά επικίνδυνη. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροχρόνια βλάβη του οχήματος και να χρειάζονται δαπανηρές επισκευές, ή ακόμη και να σταματήσει να λειτουργεί το αυτοκίνητο. Συνήθως, ένας προβληματικός αισθητήρας θέσης στροφαλοφόρου θα προκαλέσει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα  συμπτώματα που προειδοποιούν τον οδηγό για πιθανό πρόβλημα που πρέπει να επιδιορθωθεί.

  1. Πρόβλημα στην εκκίνηση του οχήματος

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα που σχετίζεται με κακή λειτουργία ή βλάβη του αισθητήρα θέσης στροφαλοφόρου είναι η δυσκολία εκκίνησης του οχήματος. Ο αισθητήρας θέσης στροφαλοφόρου παρακολουθεί τη θέση και την ταχύτητα του στροφαλοφόρου άξονα και σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους από άλλους αισθητήρες παίζουν σημαντικό ρόλο κατά την εκκίνηση του κινητήρα. Εάν λοιπόν ο αισθητήρας θέσης στροφαλοφόρου έχει πρόβλημα, το όχημα μπορεί να έχει διαλείπουσα προβλήματα εκκίνησης ή να μην ξεκινά καθόλου.

  1. Διακοπτόμενη λειτουργία.

Ένα άλλο σύμπτωμα που σχετίζεται συνήθως με έναν προβληματικό αισθητήρα θέσης στροφαλοφόρου είναι η διακοπτόμενη λειτουργία. Εάν ο αισθητήρας θέσης στροφαλοφόρου ή η καλωδίωση του έχουν προβλήματα, μπορεί να προκαλέσει διακοπή του σήματος στροφαλοφόρου άξονα ενώ ο κινητήρας λειτουργεί, κάτι που μπορεί να προκαλέσει τη διακοπή λειτουργίας του κινητήρα. Αυτό είναι συνήθως ένα σημάδι ενός προβλήματος στην  καλωδίωσης. Ωστόσο, ένας κακός αισθητήρας θέσης στροφαλοφόρου μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτό το σύμπτωμα.

  1. Ανάβει η λυχνία check του κινητήρα

Ένα άλλο ζήτημα ενός πιθανού προβλήματος με τον αισθητήρα θέσης στροφαλοφόρου είναι να ενεργοποιηθεί η λυχνία του check στο κατράν του αυτοκινήτου. Αυτό θα ανάψει επειδή η ECU εντόπισε κάποιο πρόβλημα στο σήμα του αισθητήρα για να ειδοποιήσει τον οδηγό για το πρόβλημα. Φυσικά το  Check Engine Light  μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί και από άλλους αισθητήρες του κινητήρα και για αυτό θα πέπει να χρησιμοποιηθεί διαγνωστικό προκειμένου να διαβαστούν οι κωδικοί βλαβών που έχουν καταγραφή στον εγκέφαλο.

  1. Ανομοιόμορφη επιτάχυνση

Στην περίπτωση της αύξησης των στροφών το σήμα που πηγαίνει στον εγκέφαλο θα πρέπει να πηγαίνει ομοιόμορφα επιταχυνόμενο. Στην περίπτωση όμως που δεν γίνεται ομοιόμορφα δεν μπορεί να κάνει τις ρυθμίσεις για το χρονισμό σπινθήρων και την έγχυση καυσίμου σωστά καθώς αυξάνεται η ταχύτητα του κινητήρα.

Η αργή ή ανομοιόμορφη επιτάχυνση μπορεί να προκύψει από την έλλειψη ακρίβειας του αισθητήρα και καθιστά δύσκολη τη διατήρηση σταθερής ταχύτητας στον κινητήρα..

  1. Βλάβη στον κινητήρα ή δόνηση

Εάν αισθανθείτε ή ακούσετε ένα σύντομο τραύλισμα στον κινητήρα, μπορεί να είναι ένδειξη λανθασμένης λειτουργίας κυλίνδρων από έναν κακό αισθητήρα θέσης στροφαλοφόρου.

Ένας αισθητήρας θέσης στροφαλοφόρου που δεν λειτουργεί δεν μπορεί να παράσχει τις σωστές πληροφορίες σχετικά με τη θέση του εμβόλου στον κινητήρα, προκαλώντας τη βλάβη ενός κυλίνδρου. Αυτό θα μπορούσε επίσης να προκύψει από ελαττωματικό χρονισμό μπουζί, αλλά αν τα μπουζί ελεγχτούν, τότε ο αισθητήρας στροφαλοφόρου είναι πιθανότατα η πηγή.

  1. Τραχύ ρελαντί ή η μηχανή δονείται.

Ένα άλλο σημάδι του προβλήματος του αισθητήρα θέσης στροφαλοφόρου είναι το τραχύ ρελαντί. Ενώ βρίσκεστε στο ρελαντί, ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι ο κινητήρας έχει ένα θόρυβο τραχύ ή δονείται. Όταν συμβαίνει αυτό, σημαίνει ότι ο αισθητήρας δεν παρακολουθεί σωστά  τη θέση του στροφαλοφόρου άξονα, οδηγώντας σε δονήσεις που επηρεάζουν τη συνολική ισχύ του κινητήρα.

 Τυχόν ασυνήθιστες δονήσεις πρέπει να επιθεωρούνται από έναν μηχανικό το συντομότερο δυνατό.

Ο αισθητήρας θέσης στροφαλοφόρου είναι σημαντικό εξάρτημα  για τη σωστή λειτουργικότητα και απόδοση του κινητήρα λόγω του ζωτικού σήματος που παρέχει για τους υπολογισμούς του κινητήρα. Προβλήματα με τον αισθητήρα στροφαλοφόρου άξονα μπορεί γρήγορα να οδηγήσουν σε προβλήματα που επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης του οχήματος. Για αυτόν τον λόγο, εάν υποψιάζεστε ότι ο αισθητήρας θέσης στροφαλοφόρου άξονα έχει πρόβλημα, ζητήστε αμέσως βοήθεια από επαγγελματία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *