Γνωρίζεις τους τύπους των ελαστικών για τις μοτοσυκλέτες

 Τα ελαστικά των μοτοσυκλετών έχουν μεγάλη  σημασία  στην οδήγηση και την ασφάλεια και απαιτείται μεγάλη προσοχή κατά την επιλογή και την φροντίδα τους.
 Τα ελαστικά είναι το μοναδικό μέρος της μοτοσικλέτας που έχει επαφή με την άσφαλτο και αυτό σημαίνει ότι ένα φθαρμένο ή ακατάλληλο ελαστικό μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στην ευστάθεια κατά την οδήγηση, το φρενάρισμα αλλά και στις στροφές.

Για να έχουμε λοιπόν υψηλό επίπεδο οδικής συμπεριφοράς της μοτοσυκλέτας θα πρέπει να γίνεται  σωστή επιλογή ελαστικών για συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα και να γίνεται  συχνός έλεγχος αυτών.

Παραθέτουμε παρακάτω τους τύπους και τα χαρακτηριστικά των ελαστικών για να μπορούμε να κάνουμε μια σωστή επιλογή για την μηχανής μας

Τύποι Ελαστικών:   

  Off Road-MX

Ο τύπος αυτός του ελαστικού είναι για  χωμάτινη χρήση, κυρίως για μοντέλα enduro και motocross. Το χαρακτηριστικό των ελαστικών αυτών είναι  η ύπαρξη τακουνιών στο πέλμα για αυξημένη πρόσφυση στο χώμα και είναι ποιο σκληρά ελαστικά για αντοχή στη σκληρή χρήση.

Υπάρχουν ελαστικά με διαφορετική πυκνότητα και σκληρότητα για να γίνει αντίστοιχη επιλογή εάν είναι να χρησιμοποιηθούν σε μαλακό ή ξερά εδάφη.

 

 

     On-Οff

Τα ελαστικά αυτά είναι για να χρησιμοποιηθούν σε άσφαλτο και χώμα και φυσικά μπορεί κάποιος να επιλέξει διαφορετικό ποσοστό χρήσης ασφάλτου χώματος.

 

 

 

  Street

 

Τα ελαστικά αυτά είναι αποκλειστικά για ασφάλτινο δρόμο και καθημερινή χρήση. Υπάρχει και εδώ  επιλογή ελαστικού με διαφορετική αναλογία αντοχής σε φθορά, στην διάρκεια ζωής και στα κρατήματα.

 

 

Supersport

Αυτή η κατηγορία των ελαστικών είναι για μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτες και έχει άριστη συμπεριφορά για πολύ γρήγορη χρήση (sport). Υπάρχει ο τύπος ελαστικού χωρίς χάραξη (slick) και φυσικά αυτός ο τύπος είναι μόνο για πίστα. Υπάρχουν φυσικά και άλλοι τύποι για χρήση για ασφάλτινο δρόμο .

 

 

 

Touring

 Ο τύπος αυτός των ελαστικών προορίζονται για μοτοσυκλέτες για μεγάλες αποστάσεις και για να αντέχουν το μεγάλο βάρος της μοτοσυκλέτας, τψν επιβατών και των αποσκευών. Άρα θα πρέπει ο σκελετός του να είναι ανθεκτικός στην καταπόνηση αυτή να έχει αντοχή στην φθορά, τον χρόνο και να έχει καλή πρόσφυση.

Τεχνολογίες ελαστικών

* LC: Ελαστικό με τρία στρώματα γόμας.

DBC: Τεχνολογία που αξιοποιεί την κατασκευή διπλής ζώνης.

* D C.T.D.M.: Χάρη στον αυτοματοποιημένο σχεδιασμό της συγκεκριμένης τεχνολογίας, είναι δυνατή η τρισδιάστατη προσομοίωση της απόδοσης του ελαστικού.

* DAC: Αναπτυγμένη από τη Bridgestone, η τεχνολογία DAC (Dual Aligned

Compound) επιτρέπει τον έλεγχο της ευθυγράμμισης των μορίων σε μια γόμα.

* MS Belt: Ο σκελετός κατασκευάζεται από ένα συνεχές νήμα Kevlar ή ατσαλιού και βρίσκεται τυλιγμένος κάτω από την επιφάνεια του πέλματος.

Πρόκειται για ευρεσιτεχνία της Bridgestone.

* ΟBF: Η συγκεκριμένη τεχνολογία αξιοποιείται προκειμένου να επιτευχθεί η δημιουργία του ιδανικού πλευρικού προφίλ.

* SACT: H συγκεκριμένη τεχνολογία βασίζεται στην ύπαρξη δύο ξεχωριστών μιγμάτων γόμας στο ίδιο πέλμα.

* ΜX/ CAP & BASE: Άλλη μια ειδική τεχνολογία της Bridgestone, η συγκεκριμένη προορίζεται για μοντέλα ΜΧ. Το πέλμα του ελαστικού κατασκευάζεται από δύο διαφορετικά μίγματα καουτσούκ και η γόμα επιφάνειας από σκληρό μίγμα.

* 5LC: Τεχνολογία με πέντε στρώματα γόμας.

* Silica Rich: Η γόμα είναι ενισχυμένη με ενώσεις πλούσιες σε πυρίτιο.

* DTC: Συνδυάζει ένα μίγμα μεσαίας σκληρότητας γόμας στο κέντρο και μαλακής γόμας στους ώμους.

* HTSPC: Το νήμα ατσαλιού του σκελετού είναι κατασκευασμένο από πέντε ίνες.

* Narrow Fly: Ο σκελετός διαθέτει σημαντικά μειωμένες σε πλάτος πτυχές.

* Bias Tire: Ο σκελετός επικαλύπτεται, ανάλογα με τις προδιαγραφές ταχύτητας και φορτίου, με δύο ή περισσότερα στρώματα ινών.

* MBS: Ο σκελετός επικαλύπτεται από δύο ή περισσότερα στρώματα που διασταυρώνονται.

* MBS – Radial: Διαφέρει από το MBS, όσον αφορά στη δομή του σκελετού, ο οποίος είναι ακτινωτός.

* ΕΡΤ: Χάρη σε αυτή την ευρεσιτεχνία της Pirelli, το υλικό του ελαστικού προσαρμόζεται με τις δεδομένες συνθήκες και προσφέρει την κατάλληλη επιφάνεια επαφής με το οδόστρωμα.

Ημερομηνία κατασκευής του ελαστικού

Η ημερομηνία κατασκευής του ελαστικού αναγράφεται στο πλάι και αποτελείται από τέσσερις διαδοχικούς αριθμούς. Οι δύο πρώτοι φανερώνουν την εβδομάδα και οι δύο τελευταίοι το έτος παραγωγής του ελαστικού. Για παράδειγμα, ο αριθμός 2711, σημαίνει ότι το ελαστικό κατασκευάστηκε την 27η εβδομάδα του 2011.

TIPS

Επιλογή και στρώσιμο

*Οι διαστάσεις και ο τύπος του ελαστικού πρέπει να συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής της μοτοσικλέτας.

*Επιλέξτε όχι το καλύτερο ελαστικό, αλλά το καλύτερο ελαστικό για εσάς και τη χρήση που κάνετε. Για παράδειγμα, ένα ελαστικό πίστας δεν πρόκειται να σας φανεί καθόλου χρήσιμο μέσα στην πόλη.

* Προτιμήστε να αλλάξετε ταυτόχρονα τα δύο ελαστικά της μοτοσικλέτας σας και αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε δύο ελαστικά με διαφορετική φθορά.

*Αν υπάρχει η δυνατότητα (ναι, την οικονομική εννοούμε!), προτιμήστε για το χειμώνα ένα σετ ελαστικών με μαλακότερη γόμα, για να ζεσταίνονται ευκολότερα πάνω στο παγωμένο οδόστρωμα, προσφέροντας πρόσφυση γρηγορότερα.

*Σημαντική περίοδος για τη ζωή ενός ελαστικού είναι το στρώσιμο. Στα πρώτα 200-300 χλμ. πρέπει να αποφεύγουμε τις απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, είναι απλά στρωτή οδήγηση.

Πίεση

* Στο owner’s manual του δίκυκλού σας θα βρείτε τις πιέσεις που προτείνει ο κατασκευαστής για τα ελαστικά σας.

* Στο πλαϊνό τμήμα των ελαστικών αναγράφεται από τον κατασκευαστή το μέγιστο φορτίο που μπορούν να δεχτούν και σε ποια πίεση, όταν είναι κρύα. Αυτή ΔΕΝ είναι η πίεση που πρέπει να έχουν!

* Ελέγχετε την πίεση, μόνο όταν τα λάστιχα είναι ακόμα κρύα. Η απόσταση που μπορείτε να διανύσετε για να κάνετε μετρήσεις δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1,5 χλμ και η οδήγησή σας θα πρέπει να είναι πολύ ήπια.

* Το καλύτερο θα ήταν να αγοράσετε το δικό σας πιεσόμετρο για μεγαλύτερη ακρίβεια και να βάζετε αέρα από το ίδιο βενζινάδικο για να έχετε σταθερό μέτρο σύγκρισης.

* Ένα ελαστικό με υψηλότερη πίεση από την προτεινόμενη φθείρεται περισσότερο στο κέντρο του και δεν απορροφά σωστά τις ανωμαλίες.

* Ένα ελαστικό με χαμηλή πίεση φθείρεται ταχύτερα (λειτουργεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες), αυξάνει την κατανάλωση και μειώνει την κατευθυντικότητα.

* Η θερμοκρασία περιβάλλοντος επηρεάζει την πίεση των ελαστικών.

Θεωρείται λογικό για ένα ελαστικό να χάνει περίπου 1 psi το μήνα κάτω από λογικές συνθήκες χρήσης. Όσο πέφτει η θερμοκρασία τόσο πέφτει και η πίεση. Υπολογίζεται ότι για κάθε περίπου 5,5 βαθμούς Κελσίου, χάνουμε άλλο 1 psi. Φυσικά μία τέτοια συμπεριφορά από ένα ελαστικό είναι νορμάλ! Για αυτό να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών κάθε εβδομάδα, κυρίως το χειμώνα.

Εξαιρέσεις

* Σε περίπτωση που ταξιδεύετε με συνεπιβάτη και φορτίο, αυξήστε λίγο (εντός των προδιαγραφών του κατασκευαστή) την πίεση στα ελαστικά, ώστε να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο βάρος.

*Σε περίπτωση που θα κινηθείτε σε χώμα, και πάλι μέσα στις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής, αφαιρέστε λίγο αέρα από τα ελαστικά σας.

Συντήρηση

* Για να προφυλάξουμε τα ελαστικά από τη φθορά, το ευκολότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρούμε την πίεσή τους σταθερή. Γι’

αυτό το λόγο, τσεκάρουμε την πίεση το γρηγορότερο κάθε 15 μέρες.

* Αν είναι εφικτό, καλό είναι να προστατεύουμε τα ελαστικά από την έκθεση στον ήλιο, καθώς και την κακομεταχείριση, όπως απότομα ανεβάσματα σε πεζοδρόμιο, λακκούβες κ.λπ.

Επισκευή

* Καλή και εύκολη λύση τα «κορδόνια» και τα μπαλώματα για να καλύπτουμε τρύπες από καρφιά και μικρά σκισίματα, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορείτε να τοποθετήσετε με ασφάλεια, δύο κορδόνια μέσα στο ίδιο τεταρτημόριο της επιφάνειας του ελαστικού (1mm x 1mm).

* Δεν μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε πάνω από δύο κορδόνια (ή

μπαλώματα) στο ίδιο ελαστικό ταυτόχρονα και να παραμείνετε ασφαλείς.

* Οι κατασκευάστριες εταιρείες τέτοιων προϊόντων επισημαίνουν συγκεκριμένα τα δύο παραπάνω παραδείγματα και δηλώνουν μάλιστα ότι για ένα ελαστικό με δείκτη ταχύτητας «Η» (< 200 χλμ.) και ένα κορδόνι ή μπάλωμα επάνω του, η ταχύτητα θα πρέπει να περιοριστεί στο 40%. Όπως είναι λογικό, τίποτα δεν αντικαθιστά την τοποθέτηση καινούργιου ελαστικού.

Αντικατάσταση

* Η διάρκεια ζωής ενός ελαστικού κυμαίνεται μεταξύ 13.000-15.000 χλμ. ή για δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει, πως ανάλογα και με τη χρήση, δεν πρέπει να ξεπερνάτε τα παραπάνω όρια.

* Το ίδιο το ελαστικό μπορεί να «μιλήσει» σχετικά με το πότε χρειάζεται αντικατάσταση. Αν το βάθος του πέλματος είναι μικρότερο του ενός χλστ., σημαίνει πως ήρθε η ώρα να τα αλλάξετε.

* Το ίδιο σημαίνουν σκισίματα που δεν επιδιορθώνονται και ανομοιογενείς φθορές, άσχετα από την κατάσταση του υπόλοιπου ελαστικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *