Υδραυλικός επιβραδυντής φορτηγού.

Όπως υποδηλώνει το όνομα επιβραδυντή σε ένα φορτηγό, λειτουργεί με  την αρχή της υδραυλικής πίεσης.

 Βασική αρχή είναι ο νόμος από την φυσική  του Πασκάλ .

Ο νόμος αυτός του Πασκάλ λέει ότι  “Η πίεση που ασκείται σε οποιοδήποτε σημείο ενός περιορισμένου υγρού σε ένα χώρο, αυτή η πίεση  μεταδίδεται σε κάθε άλλο σημείο  χωρίς απώλεια”.

 Η πίεση αυτή δρα με την ίδια ένταση δύναμης σε όλες τις ίσες περιοχές των περιοριστικών τοίχων και κάθετα προς τους τοίχους.

Μπορεί να βρίσκεται σε τρεις θέσεις. Στην έξοδο του κιβωτίου ταχυτήτων, είτε στην είσοδο του διαφορικού, είτε να παρεμβάλλεται στον άξονα μετάδοσης της κίνησης. Αποτελείται από ένα μεταλλικό κιβώτιο το οποίο είναι σταθερά προσαρμοσμένο στο σασί του οχήματος μέσα στο οποίο υπάρχουν δύο ομόκεντρες φτερωτές.

Η εξωτερική είναι σταθερά προσαρμοσμένη στο μεταλλικό κιβώτιο και δεν στρέφεται. Η εσωτερική είναι προσαρμοσμένη στον άξονα μετάδοσης της κίνησης και έχει πτερύγια αντίθετης φοράς με την προηγούμενη.

Το σύστημα είναι στεγανό. Στο κάτω μέρος του μεταλλικού κιβωτίου βρίσκεται το λάδι. Ο οδηγός όταν θέλει να επιβραδύνει το όχημα, μέσω ενός μοχλού επιτρέπει την εκτίναξη του λαδιού μέσα από τα μπέκ που βρίσκονται στην ακίνητη φτερωτή στη κινούμενη, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται αντίσταση και το όχημα σταδιακά να ελαττώνει ταχύτητα.

Το λάδι  θερμαίνεται λόγω της λειτουργίας του συστήματος  και για αυτό υπάρχει ένα σύστημα ψύξης το οποίο έχει σκοπό να απορροφά την θερμότητα του λαδιού και να την απομακρύνει.

 Μόλις γίνει η επιβράδυνση ή το φρενάρισμα, το λάδι επιστρέφει πίσω στη δεξαμενή του και αυτό απελευθερώνει τον στροφέα και το ελατήριο το μετακινεί πίσω στην αρχική θέση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *