Πρόβλημα Λειτουργίας του αισθητήρα μάζας αέρα.

Ο αισθητήρας μάζας αέρα είναι εγκατεστημένος σε κάθε αυτοκίνητο για περισσότερο από μια δεκαετία, είναι ένα βασικό εξάρτημα στο σύστημα παροχής αέρα.

Το σήμα του χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της ποσότητας ψεκασμού καυσίμου και για τον έλεγχο της ανακυκλοφορίας των καυσαερίων σε κινητήρες ντίζελ.

 Δεν είναι μετρητής ροής αέρα

Οι αισθητήρες μάζας αέρα μερικές φορές αναφέρονται παραπλανητικά ως μετρητές ροής αέρα.
Ωστόσο, ο μετρητής ροής αέρα ανιχνεύει μόνο τον όγκο αέρα. Ενώ με την μάζα του αέρα λαμβάνουμε  υπόψη μας και την θερμοκρασία και την πίεση του εισερχόμενου αέρα, με αποτέλεσμα να είμαστε  πολύ πιο ακριβής στις μετρήσεις μας.

Ο αισθητήρας ροής μάζας αέρα (MAF) είναι ένα από τα βασικά στοιχεία ενός ηλεκτρονικού συστήματος ψεκασμού καυσίμου στο αυτοκίνητό σας. Τοποθετείται μεταξύ του φίλτρου αέρα και της πολλαπλής εισαγωγής του κινητήρα.

 

Ανατομία και Εξέλιξη

Ένας  αισθητήρας μάζας αέρα αποτελείται από έναν αγωγό (“σωλήνα”) εσωτερικά του οποίου υπάρχει ένα θερμαινόμενο νήμα ή φίλμ και καθώς περνάει ο αέρας έρχεται σε επαφή με το νήμα ή το φίλμ αυτό. Μέσα από αυτό το θερμαινόμενο νήμα ή φίλμ μετράμε την εισερχόμενη μάζα αέρα για τον κινητήρα.

Ελαττωματική λειτουργία.

Οι ελαττωματικοί αισθητήρες μάζας αέρα θα στείλουν ελαττωματικά σήματα ή δεν θα στείλουν καθόλου σήμα.
Τα λανθασμένα σήματα εισόδου μπορεί να αναγκάσουν την ECU να ενεργοποιήσει λανθασμένα άλλα εξαρτήματα. Για αυτόν τον λόγο, μηνύματα σφάλματος όπως “έλεγχος μίγματος πολύ φτωχό/πολύ πλούσιο” ή “Ρυθμός ροής EGR πολύ υψηλή/πολύ χαμηλή” ενδέχεται επίσης να υποδεικνύουν έναν ελαττωματικό αισθητήρα μάζας αέρα.

Συνήθεις αιτίες βλάβης αισθητήρα μάζας αέρα

Στην περίπτωση που έχω εισαγωγή αέρα αφιλτράριστο από σημεία διαρροής στο σύστημα εισαγωγής αέρα υπάρχει ενδεχόμενο να εισέλθουν  σωματίδια βρωμιάς και να χτυπήσουν τον αισθητήρα με υψηλή ταχύτητα, καταστρέφοντας το στοιχείο του αισθητήρα.

Η παρουσία υπερβολικής ατμοποίησης του λαδιού από τον εξαερισμό του στροφαλοθαλάμου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το λάδι να φτάσει στον αισθητήρα και να τον επιρεάσει.

Το νερό που πιτσιλίζει μπορεί να φτάσει στην πλευρά του καθαρού αέρα μέσω του φίλτρου αέρα και να προκαλέσει βλάβη στον αισθητήρα. Το αλμυρό νερό, από το αλάτι του δρόμου, εντείνει αυτό το αποτέλεσμα.
Ένα επιπλέον πρόβλημα παρουσιάζετε και από τα ελεύθερα φίλτρα που χρησιμοποιούνται τα οποία είναι ποτισμένα με λάδι. Φεύγει ποσότητα λαδιού από αυτά τα φίλτρα και επηρεάζουν τον συγκεκριμένο αισθητήρα.

Άλλες αιτίες που προκαλούν ζημιά στον αισθητήρα μάζας είναι:

  • Η ελαττωματική ανακύκλωση καυσαερίων
  • η κακή λειτουργία της βαλβίδα εξαερισμού της δεξαμενής (δοχείο ενεργού άνθρακα) η ζημιά στον υπερσυμπιεστή .

Σποραδικά σφάλματα.

Η είσοδος βρωμιάς ή λαδιού σε έναν αισθητήρα μάζας αέρα μπορεί να προκαλέσει τα λεγόμενα «σποραδικά σφάλματα». Αυτό είναι όταν η ενδεικτική λυχνία δυσλειτουργίας (MIL) ανάβει ξαφνικά και στη συνέχεια σβήνει μόνη της.
   Οι μετρήσεις μπορούν να παραποιηθούν λόγω υγρασίας, ομίχλης λαδιού ή βρωμιάς που ερμηνεύεται προσωρινά ως σφάλμα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *