Απλά πράγματα για να διαπιστώσεις την κατάσταση για τα μπουζί σου.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ένα μέσο μπουζί μπορεί να πυροδοτήσει σπινθήρα  27,5 εκατομμύρια έως 110 εκατομμύρια φορές. Κάθε φορά, αλλοιώνονται και φθείρονται  τα ηλεκτρόδια του μπουζί.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το διάκενο του μπουζί  να μεγαλώνει και το μείγμα αέρα-καυσίμου δεν αναφλέγεται πλέον αποτελεσματικά. Άλλα προβλήματα στα μπουζί δημιουργεί και ο κινητήρας δηλ. μπορεί να μολύνει το μπουζί και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην δουλέψει καθόλου.

Πώς λειτουργεί το μπουζί

Η ανάφλεξη απαιτεί τρία πράγματα:
-οξυγόνο ( O2 ),
– καύσιμο και
– θερμότητα.

Στον κινητήρα σας, κάθε φορά που ένας κύλινδρος κάνει μια διαδρομή εισαγωγής, τραβάει αέρα (≈21% O2 ). Οι κινητήρες με έμμεσο ψεκασμό ψεκάζουν καύσιμο κατά τη διάρκεια της διαδρομής εισαγωγής, ενώ οι κινητήρες άμεσου ψεκασμού, βενζίνης ή ντίζελ, ενδέχεται να περιμένουν μέχρι τη διαδρομή συμπίεσης.
Τέλος, η θερμότητα παρέχεται με έναν από τους δύο τρόπους: ένα ή δύο μπουζί για βενζινοκινητήρες ή με την αύξηση της θερμότητα λόγω της συμπίεσης για κινητήρες ντίζελ.
Το αποτέλεσμα, όπως κάθε φορά που αυτά τα τρίς παράγοντες , είναι μια μικροσκοπική έκρηξη. Ταξιδεύοντας με 88 km/h, ο μέσος κύλινδρος θα πυροδοτεί περίπου 1.000 φορές ανά λεπτό ή 16 φορές το δευτερόλεπτο!

Στους βενζινοκινητήρες, η θερμότητα παρέχεται με τη μορφή ενός μικροσκοπικού σπινθήρα. Η υψηλή τάση, 5 kV έως 45 kV, ανάλογα με το όχημα, παράγεται σε ένα πηνίο ανάφλεξης, που ελέγχεται από διανομέα ή μονάδα ελέγχου κινητήρα (ECM).
Η φόρτιση διοχετεύεται στο μπουζί μέσω ενός καλωδίου μπουζί . Ο σπινθήρας εμφανίζεται όταν η φόρτιση μεταπηδά μεταξύ των ηλεκτροδίων του μπουζί, με διάμετρο μόλις 0,01” έως 0,07” (0,25 mm έως 1,8 mm). Η θερμότητα που παράγεται, μεταξύ 4.700 °C έως 6.500 °C, αναφλέγει το μείγμα αέρα-καυσίμου, οδηγώντας το έμβολο προς τα κάτω στη διαδρομή ισχύος (ενεργός χρόνος).

Σημάδια προβλημάτων με μπουζί

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν τα μπουζί σας έχει πρόβλημα; Ο κινητήρας σας είναι ένα τελειοποιημένο μηχάνημα και η απόδοση, η οικονομία καυσίμου και η αξιοπιστία εξαρτώνται από τη σταθερή παροχή αέρα, καυσίμου και σπινθήρα. Ακολουθούν επτά ενδεικτικά προβλήματα για το  μπουζί.

  • Οικονομία καυσίμου– Εάν παρακολουθείτε την οικονομία καυσίμου , όπως θα έπρεπε όλοι, τα προβλήματα στο μπουζί μπορεί να προκαλέσουν ο κινητήρας σας να καταναλώνει περισσότερο καύσιμο από το συνηθισμένο. Καθώς η μονάδα ECM δεν έχει κανέναν έλεγχο της ισχύος του σπινθήρα και η αυξημένη περιεκτικότητα σε οξυγόνο στα καυσαέρια, αναγκάζει την  μονάδα ECM να προσθέτει καύσιμο για να αντισταθμίσει την κακή καύση.
  • Αναφλεξη– Παρουσιάζεται αστοχία σε κύλινδρο όταν το μπουζί δεν μπορεί να ανάψει το μείγμα αέρα-καυσίμου. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω φθαρμένων μπουζί, μόλυνσης, ραγισμένων καλωδίων μπουζί ή άλλων προβλημάτων
  • Ελέγξτε την λυχνία του check του κινητήρα– Για πολλούς ανθρώπους, η λυχνία ελέγχου κινητήρα μπορεί να είναι το μόνο σημάδι ότι ο κινητήρας σας αντιμετωπίζει προβλήματα σε μπουζί. Η μονάδα ECM είναι πολύ πιο ευαίσθητη από πολλούς οδηγούς και μπορεί να ανιχνεύσει μια αστοχία ενός κυλίνδρου σε χιλιάδες καλές αναφλέξεις.
  • Δύσκολη εκκίνηση– Η σωστή ανάφλεξη είναι πιο δύσκολη όταν ο κινητήρας είναι «κρύος». Η μονάδα ECM προσθέτει περισσότερο καύσιμο για να βοηθήσει την δύσκολη ανάφλεξή του μίγματος  στην εκκίνηση, η οποία μπορεί να είναι δύσκολο να αναφλεγεί με ένα φθαρμένο μπουζί, με αποτέλεσμα την σκληρή εκκίνηση, την παρατεταμένη εκκίνηση ή την κατάσταση μη εκκίνησης .
  • Τραχύ ρελαντί– Στο ρελαντί, τα προβλήματα του μπουζί μπορεί να είναι εμφανή καθώς υπάρχει περισσότερη δόνηση, βασικά μια αστοχία του κυλίνδρου που συμβαίνει μόνο στο ρελαντί.
  • Κακή απόδοση– Κατά την επιτάχυνση, τα μπουζί έχουν ιδιαίτερη σημασία  για να εκπέμπουν ισχυρό σπινθήρα για να αναφλέξουν περισσότερο καύσιμο και να παράγουν περισσότερη ισχύ. Τα ελαττωματικά μπουζί ή τα αδύναμα πηνία ανάφλεξης ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται στη ζήτηση.
  • Δισταγμός / Υπέρταση– Ελαφρώς λιγότερο αισθητό, ο δισταγμός στην επιτάχυνση του κινητήρα και αυτό  μπορεί να περιγράφει ως ο κινητήρας που δεν «ανταποκρίνεται» αμέσως στο γκάζι του οδηγού.  Αυτή η μικρή καθυστέρηση στην παροχή ρεύματος μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα μπουζί.

Αντικαταστήστε τα μπουζί σαν επαγγελματίας

Ανάλογα με το όχημα, τον κινητήρα και τον τύπο του μπουζί, τα μπουζί διαρκούν γενικά από 48.000 km έως 193.000 km. Τα καλώδια μπουζί και τα πηνία ανάφλεξης τείνουν να διαρκούν λίγο περισσότερο, αλλά συνήθως όχι περισσότερο από τη διπλάσια διάρκεια ζωής των μπουζί που τροφοδοτούν. Για τα περισσότερα οχήματα, η αντικατάσταση των μπουζί είναι μια απλή υπόθεση.

Εδώ είναι τα βασικά βήματα για την αντικατάσταση μπουζί.

  1. Πρόσβαση σε μπουζί– Αυτό μπορεί να απαιτεί την αφαίρεση άλλων εξαρτημάτων, όπως τα καλύμματα του κινητήρα, τις θερμικές ασπίδες ή την πολλαπλή εισαγωγής.
  2. Αφαιρέστε το καλώδιο του μπουζί ή το πηνίο ανάφλεξης– Πριν αφαιρέσετε τα καλώδια, χρησιμοποιήστε ταινία ή κάποιο άλλο μέσο για να επισημάνετε τις θέσεις τοποθεσίας τους, διαφορετικά τα μπουζί μπορεί να μην ανάψουν με τη σωστή σειρά. Αντικαταστήστε τα γρατσουνισμένα, φθαρμένα ή κατεστραμμένα καλώδια.
  3. Καθαρίστε τα κανάλια μπουζί– Σκόνες και υπολείμματα από ξένα σώσματα τείνουν να μαζεύονται σε μη προστατευμένους σωλήνες και κανάλια μπουζί. Ο πεπιεσμένος αέρας είναι μια καλή ιδέα για να τα ξεφορτωθείτε, αποτρέποντάς τον να πέσει στον κύλινδρο όταν αφαιρείτε το μπουζί.
  4. Αφαιρέστε το μπουζί– Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο μπουζί για να αφαιρέσετε τα παλιά μπουζί.
  5. Καθαρίστε τα σπειρώματα
  6. Ρύθμιση διάκενου μπουζί– Τα περισσότερα νέα μπουζί είναι προ ρυθμισμένα από το εργοστάσιο, αλλά είναι καλή ιδέα να ελέγξετε και να ρυθμίσετε το διάκενο του μπουζί σύμφωνα με το εγχειρίδιο, για να είστε σίγουροι.
  7. Εγκαταστήστε νέο μπουζί– Περιστρέψτε το μπουζί με το χέρι μέχρι να σφίξει με τα δάχτυλα και μετά με την ροπή σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Οι τύποι φλάντζας συνήθως καθορίζουν μια στροφή τέταρτο έως μισή μετά την επαφή, ενώ οι τύποι χωρίς φλάντζα καθορίζουν μόνο μια δέκατη έκτη στροφή. Ελέγξτε το εγχειρίδιο για να βεβαιωθείτε.
  8. Επανεγκαταστήστε όλα τα άλλα.

Το να είστε προσεκτικοί είναι το κλειδί για να διατηρήσετε ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο και η έγκαιρη αναγνώριση των προβλημάτων των μπουζί μπορεί να βελτιώσει την οικονομία καυσίμου και να σας αποτρέψει από τον αποκλεισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *