Χειμερινά ελαστικά

Επειδή το χειμώνα, οι κλιματολογικές συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές από το καλοκαίρι είναι σωστό να φοράμε χειμερινά ελαστικά. Κάτω από τους +7ο C,η γόμα ενός καλοκαιρινού ελαστικού σκληραίνει και χάνει την αποτελεσματικότητα της (η απόσταση φρεναρίσματος αυξάνει επί οκτώ). Το χειμώνα περισσότερο από ποτέ, ελέγχετε τακτικά την πίεση των ελαστικών.   Όσο πέφτει η θερμοκρασία, τόσο η μετρούμενη πίεση είναι μικρότερη σε σχέση με την πραγματική πίεση.

           Πτώση θερμοκρασίας = πτώση της μετρούμενης πίεσης
   Για να εξισορροπήσετε τις συνέπειες της χαμηλής θερμοκρασίας στα χειμερινά ελαστικά σας, προσθέσετε 0,2 bar ή 3 psi (με κρύα ελαστικά) στην τρέχουσα πίεση.

(Κανονισμός 108 (E/ECE/324-E/ECE/TRANS/505/Rév.2/Add.108)

   «Χειμερινό: Eλαστικό τού οποίου το σχέδιο του πέλματος, ή το σχέδιο του πέλματος και η δομή, έχουν σχεδιασθεί κυρίως για να εξασφαλίζουν, σε λάσπη και νωπό ή τηκόμενο χιόνι, αποτελεσματικότητα καλύτερη από το σύνηθες ελαστικό. Το σχέδιο (ανάγλυφο) του πέλματος χειμερινού ελαστικού επισώτρου συνίσταται κατά κανόνα από αυλακώσεις (νευρώσεις) και συμπαγή τμήματα διατεταγμένα σε μεγαλύτερες αποστάσεις από ό,τι στα συνήθη ελαστικά.»].

    Οδηγία ΕΕ Όταν χρησιμοποιούνται χειμερινά ελαστικά, είναι απαραίτητο να φέρουν αυτοκόλλητο (στο ταμπλό του αυτοκινήτου) με την επιτρεπόμενη μέγιστη ταχύτητα για προειδοποίηση του οδηγού.
  Βάθος πέλματος Σας προτείνω την αντικατάσταση των ελαστικών στα 3,0mm και ειδικά των χειμερινών ελαστικών στα 4,0mm (το ελάχιστο βάθος πέλματος σύμφωνα με το νόμο είναι στα 1,6mm).
Το λάστιχο M+S μπορεί να μην είναι πραγματικό χειμερινό λάστιχο γιατί ο κωδικός Μ+S αναφέρεται μόνο στην σχεδίαση του πέλματος και στο πόσα κενά μπορεί αυτό να έχει. Η χαλαρότητα με την οποία οι εταιρίες χαρακτηρίζουν κάποιο λάστιχο σαν M+S, οδήγησε σε ένα δεύτερο σήμα, την ‘χιονονιφάδα στο βουνό’ για την χρήση του οποίου οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να πιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα του ελαστικού σύμφωνα με κάποια τεστ. Οι προδιαγραφές πρόσφυσης (*) μιλούν για τουλάχιστον 10% μεγαλύτερη πρόσφυση σε άσχημες συνθήκες χιονιού από τα αντίστοιχα ‘παντός καιρού’. Τα μοντέρνα χειμερινά λάστιχα μπορούν να επιτύχουν 30-50% καλύτερη πρόσφυση, ξεπερνώντας κατά πολύ αυτό το όριο.

(*) Σύμφωνα με την Rubber Manufacturer’s Association (Ομοσπονδία κατασκευαστών ελαστικών) και την Rubber Association of Canada (Ομοσπονδία ελαστικών Καναδά).

Ελαστικά με καρφιά tires with studs Περιέχουν καρφιά μέσα στο πέλμα είτε έχουν ειδικές υποδοχές για να βιδωθούν καρφιά. Προσφέρουν εξαιρετική πρόσφυση σε παγωμένους δρόμους αλλά κάνουν θόρυβο και έχουν χειρότερη συμπεριφορά στο στεγνό αφού τα καρφιά πατάνε πρώτα στην άσφαλτο.

Επιτρέπονται μόνο σε κάποιες περιοχές και μόνο κατά τον χειμώνα αφού τα καρφιά καταστρέφουν την άσφαλτο. Εντελώς ακατάλληλα για την Ελλάδα.

1 2 3 4 5 6 72

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *