Λιπαντικά προδιαγραφών JASO Τ903

Η ιαπωνική εταιρεία  JASO (Japanese Automotive Standards Organization)  κατασκευάζει λιπαντικά με συγκεκριμένες προδιαγραφές για μοτοσυκλέτες.

   Το JASO Τ903 είναι ένα παγκόσμιο πρότυπο λιπαντικό για την μοτοσυκλέτα το οποίο καθορίζει τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά για την απόδοση του κινητήρα τα οποία είναι απαραίτητα για τις μοτοσυκλέτες για τις οποίες απαιτείται χαμηλή τριβή.

4-χρονοι κινητήρες.
JASO MA
  Το Ιαπωνικό αυτό πρότυπο λιπαντικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τετράχρονους κινητήρες μοτοσικλετών με ενιαίο κύκλωμα λαδιού για κινητήρα, κιβώτιο ταχυτήτων και σύστημα υγρού συμπλέκτη και βρίσκονται όλα στο ίδιο κουτί.

  Επιτυγχάνει βέλτιστη απόδοση τριβής για να αποφευχθεί η ολίσθηση του συμπλέκτη και καλύτερη λίπανση στα υπόλοιπα εξαρτήματα της μοτοσυκλέτα. Το λάδι αυτό συγκρατεί τα υπολείμματα από τα δισκάκια του συμπλέκτη και γενικότερα καθαρίσει τους χώρους από τα κατάλοιπα.

JASO MB
  Κατά την JASO MB ένα λάδι θεωρείται ως λιπαντικό χαμηλής τριβής χωρίς όμως αντιτριβικά πρόσθετα  και δεν μπορεί  να χρησιμοποιηθεί σε τετράχρονους κινητήρες μοτοσικλετών με ενιαίο κύκλωμα λαδιού για κινητήρα, κιβώτιο ταχυτήτων και σύστημα υγρού συμπλέκτη. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί σε τετράχρονους κινητήρες μοτοσικλετών και scooter στα οποία οι κινητήρες τους έχουν αυτόνομη λίπανση, π.χ.  MOTO GUZZI, SYM, PIAGGIO κ.τ.λ..

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως αντικατάσταση σε λιπαντικά προδιαγραφής JASO MA.

2-χρονοι κινητήρες.
Για τους δίχρονους βενζινοκινητήρες, χρησιμοποιούνται τα πρότυπα JASO  (FA, FB, FC,FD) και οι διαφορές τους είναι στα  υπολείμματα στάχτης, την λιπαντικότητα, την απορρυπαντικότητα στον σχηματισμό καπνού και στο βούλωμα – φράξιμο της εξάτμισης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *