Αυτόματο κιβώτιο 8ταχυτήτων ZF

AΥΤΟΜΑΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ 8 ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΖF

Το μελλόν??? 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε τη μεγάλη ανάπτυξη και εξέλιξη που έχουν τα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων.Οι εταιρίες έχουν επενδύσει πολλά χρήματα και ώρες εξέλιξης προκειμένου να παρουσιάσουν κάτι επαναστατικό και πρωτοποριακό και φυσικά να κερδίσουν χρήματα και γιατί όχι τα φώτα της δημοσιότητας.
Την αρχή της ‘επανάστασης’ την έκανε η VW που το 2003 με μία κίνηση ματ παρουσίασε το πρώτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με την κωδική ονομασία DSG βασισμένο αρχιτεκτονικά στο PDK της Porsche. Το πρώτο αυτοκίνητο που φόρεσε το κιβώτιο αυτό ήταν το AUDI TT V6 και στη συνέχεια το VW Golf R32 MK IV. Το κιβώτιο αυτό προσέφερε γρήγορες αλλαγές χάρη στη σειριακή του λειτουργία καθώς επίσης άνετη και ξεκούραστη οδήγηση όντας ένα αυτόματο κιβώτιο. Η VW επένδυσε πολλά χρήματα στην εξέλιξη του και παρά τα προβλήματα που παρουσίαζαν οι πρώτες γενιές το DSG πλέον αποτελεί τη σημαία της εταιρίας αφού πλέον εξοπλίζει μία μεγάλη γκάμα κινητήρων αλλά και αμαξωμάτων.

Έκτοτε μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι και η μία εταιρία μετά την άλλη παρουσίαζε τη δική της πρόταση στην αναπτυσσόμενη όπως έδειχνε κατηγορία των αυτόματων κιβωτίων. Χαρακτηριστικά δείγματα το κιβώτιο 7Gtronic της Mercedes-Benz με τις 2 ταχύτητες όπισθεν που παρουσιάστηκε το 2003 αλλά και το διπλού συμπλέκτη Drivelogic της BMW τη χρονιά 2008 με τα 11 προγράμματα επιλογής οδήγησης. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι πριν από το DSG οι μοναδικές προτάσεις που υπήρχαν ήταν το κιβώτιο SMG της BMW καθώς και το Tiptronic των Porsche και Αudi.

To έτος 2006 έμελλε να είναι καθοριστικό για την αυτοκίνηση αφού η ιαπωνική Lexus που ανήκει στον όμιλο της Toyota παρουσίασε στο μοντέλο LS 460 το πρώτο αυτόματο κιβώτιο 8 ταχυτήτων Tiptronic κατασκευής της ΖF. Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είχε τεράστια εμπορική επιτυχία και σίγουρα το πρωτοποριακό κιβώτιο που ενσωμάτωνε γρήγορα ξεχάστηκε μέχρι που το 2010 η BMW παρουσιάζει τη σειρά 5 GT με 8αρι αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων κατασκευής ZF. Aπο τότε η BMW εξοπλίζει σχέδον όλη τη γκάμα μοντέλων της με αυτό το κιβώτιο. Από τη σειρά 1 και 3 μέχρι τη σειρά 5,6 και 7 αλλά και τα εκτός δρόμου οχήματα της.

 Στόχος της ZF δεν ήταν να παρουσιάσει ένα κιβώτιο με μεγάλο αριθμό ταχυτήτων αλλά ένα κιβώτιο το οποίο θα εξασφάλιζε οικονομία καυσίμου αλλά και μειωμένη εκπομπή ρύπων. Η ZF υπόσχεται μέχρι και 6% οικονομία στη κατανάλωση καυσίμου. Το στοίχημα για τους μηχανικούς εξέλιξης της εταιρίας ήταν μεγάλο αφού στόχος τους ήταν να κατασκευάσουν ένα κιβώτιο ταχυτήτων το οποία θα ήταν σημείο αναφοράς.

Βάση για την κατασκευή του κιβωτίου αυτού ήταν το αυτόματο κιβώτιο 6HP κατασκευής 2006 το οποίο προσέφερε μικρούς χρόνους αλλαγής, την άμεση σύνδεση του κινητήρα με πρώιμου σταδίου μετατροπέα ροπής lock-up και ευφυές, προσαρμοστικό λογισμικό ελέγχου, που ‘διαβάζει’ σχεδόν τις προθέσεις του οδηγού από το στυλ οδήγησης του. Αλλά το νέο κιβώτιο είναι ικανό για  ακόμη περισσότερα πράγματα αφού εξοικονομεί περισσότερο καύσιμο εγγυάται απόλυτη οδηγική απόλαυση, καθώς και τη μεταβλητότητα που απαιτείται για να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν στο μέλλον.

 Πολλές βελτιώσεις – ένας στόχος: λιγότερη κατανάλωση!

Όπως αναφέρθηκε στόχος της εταιρίας είναι η χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου γι αυτό και το νέο κιβώτιο ενσωματώνει πολλές βελτιώσεις όπως υψηλότερη συνολική σχέση μετάδοσης, μια μεταβλητή αντλία λαδιού και νέο μετατροπέα ροπής. Προαιρετικά διαθέτει και σύστημα Start/Stop το οποίο όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο σε ένα φανάρι με τις στροφές του κινητήρα στο ρελαντί τότε ο κινητήρας απενεργοποιείται. Μόλις ο οδηγός πατήσει το γκάζι ο κινητήρας έρχεται ξανά σε λειτουργία. Η ZF αναφέρει πως ακόμα και σε σταμάτημα το οποία διαρκεί μόλις 10 δευτερόλεπτα η κατανάλωση καυσίμου αλλά και η εκπομπή ρύπων μειώνεται αισθητά.

Το σύστημα Start/Stop ενεργοποιείται από την ανάπτυξη της υδραυλικής ώθησης στην αποθήκη λαδιού. Το κιβώτιο ουσιαστικά παραμένει σε εμπλοκή ούτως ώστε να μπορεί το αυτοκίνητο να ξεκινήσει άμεσα. Χρειάζονται μόλις 350 χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά την εκκίνηση του κινητήρα και το όχημα είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Με τη λειτουργία Start/Stop είναι δυνατόν να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμου έως και 5%. Σε σύγκριση με το 6-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο της ZF, το νέο 8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο επιτυγχάνει έως και 11% μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και οι σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές CO2 που συνεπάγεται μια περαιτέρω μείωση των 200 g / km έως 178 g / km εκπομπών CO2 σε ένα 3.0-λίτρων 6-κύλινδρο κινητήρα.

  *Από οδηγικής πλευράς το νέο 8αρι αυτόματο κιβώτιο προσφέρει γρήγορες και ομαλές αλλαγές στη χειροκίνητη λειτουργία εκμεταλλευόμενο την ισχύ του κινητήρα σε όλο το φάσμα των στροφών αλλά και ξεκούραστη οδήγηση στην αυτόματη λειτουργία. Προσφέρει οδηγική απόλαυση και η κατανάλωση καυσίμου παραμένει σε λογικά επίπεδα δεδομένης της ισχύος του κινητήρα. Οι διαθέσιμες επιλογές που έχουμε είναι:

D (drive) με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται αυτόματα

P (parking) για τη στάθμευση του αυτοκινήτου

Ν (neutral) επιλογή νεκράς θέσης2

R (reverse) επιλογή όπισθεν

M/S +-  επιλογή χειροκίνητης-σπορ λειτουργίας

Ηill control για συγκράτηση του αυτοκινήτου σε ανηφόρα

*Από BMW 535i μοντέλο 2010

  Mπεκιάρης Ι. Κωνσταντίνος
Τεχνολόγος Μηχανικός Οχημάτων