ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ MQB VW GROUP

Πλατφόρμα MQB
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατά καιρούς προσπαθούν να βρουν τρόπους ούτως ώστε να πετυχαίνουν την αύξηση της παραγωγής των μοντέλων τους  την ταχύτερη συναρμολόγηση τους και φυσικά το λιγότερο δυνατό κόστος. Πως μπορεί να γίνει όμως αυτό????
Τη λύση έδωσε η VW  (και αργότερα ακολούθησαν και άλλες εταιρίες) με τη κοινή χρήση του πλαισίου, δηλαδή από το ίδιο πλαίσιο αλλά και με τα ίδια μηχανικά μέρη να μπορούν να παραχθούν πολλά διαφορετικά αυτοκίνητα. Χαρακτηριστικά παράδειγμα ήταν το το GOLF MKIV στο πάτωμα του οποίου χτίστηκαν τα πρώτης γενιάς AUDI A3, SEAT LEON αλλά και το πιο σπορτίφ AUDI TT. To αποτέλεσμα σε όλο αυτό ήταν το group VW να αυξήσει κατά πολύ τον αριθμό των οχημάτων που διέθετε στην αγορά να αποκτήσουν μεγαλύτερη γκάμα οι μικρότερες εταιρίες του oμίλου και φυσικά να μειωθεί κατά πολύ το κόστος παραγωγής αφού τα μηχανικά μέρη κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ήταν κοινά!!!!!!!
Η επιτυχία που είχε η προσπάθεια του group  VW φυσικά και δεν πέρασε απαρατήρητη από τους ανταγωνιστές της αφού πολλές εταιρίες το ακολούθησαν και το ακολουθούν ακόμα!!!! Τα CITROEN C1, PEUGEOT 107 αλλά και το TOYOTA AYGO είναι το αποτέλεσμα μιας τέτοιες συνεργασίας αφού εκτός από το πλαίσιο μοιράζονται τον ίδιο κινητήρα 1000 κυβικών εκατοστών αλλά και άλλα μηχανικά μέρη.
Το GROUP VW δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες της επιτυχίας που είχε η χρήση της κοινής πλατφόρμας και συνέχισε να αναπτύσσει αυτή τη μέθοδο με τελευταίο αποτέλεσμα τη πλατφόρμα MQB.

Τέλος στη πολυπλοκότητα!!!! 

H πλατφόρμα MQB είναι η νέα στρατηγική της ομίλου για την κατασκευή μοντέλων βασιζόμενων στη ίδια πλατφόρμα και αφορά αυτοκίνητα με τον κινητήρα μπροστά και την κίνηση στους μπροστινούς τροχούς. Βέβαια σε αντίθεση με το παρελθόν που απλά είχαμε ένα κοινό πλαίσιο και πάνω σε αυτό χτίζαμε το μοντέλο που θέλαμε στη πλατφόρμα MQB  έχουμε ένα κοινό πυρήνα(από το μπροστινό άξονα έως τη πίσω σειρά καθισμάτων) που μπορούμε να χτίσουμε το μοντέλο αλλά δεν έχουμε περιορισμό στις διαστάσεις. Με απλά λόγια με τη πλατφόρμα MQB μπορούμε να παράξουμε ένα sedan μοντέλο με κινητήρα βενζίνης και δίπλα του να παράγεται ένα υβριδικό hatchback  με σαφώς μικρότερες διαστάσεις!!!! Ουσιαστικά το κύριο χαρακτηριστικά της τεχνολογίας αυτής είναι η ενιαία θέση κινητήρων και μετάδοσης αλλά από κει και πέρα ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να παράξει ότι μοντέλο θέλει χωρίς περιορισμό διαστάσεων. Ένα μικρό δείγμα είναι τοVW Up! το μικρό αυτοκίνητο πόλης τη πλατφόρμα του οποίου θα μοιράζεται το νέο Passat!! Επίσης το νέο Seat Leon, τo Αudi A3 μαζί το VW Golf mk7 και το νέο Scoda Octavia είναι αυτοκίνητα που βασίζονται στη νέα πλατφόρμα και ακολουθούν το Αudi TT mk3 ,VW Scirocco mk4 ,Seat Altea mk2 , VW Touran mk2 και το VW Caddy mk4.
Για τον όμιλο VW η πλατφόρμα MQB είναι όπως την αποκαλούν ένας <<μεγάλος περιοριστής κόστους>> αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις τους μπορεί να επιτευχθεί μείωση κόστους στο κύκλο παραγωγής μέχρι και 20% πράγμα που σημαίνει μείωση κόστους και στα παραγόμενα μοντέλα.
Στον αντίποδα θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η λύση αυτή ναι μεν φέρνει στην αγορά αυτοκίνητα με χαμηλό κόστος απόκτησης αλλά έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε 4 πχ ίδια αυτοκίνητα με διαφορετικό σήμα στη μάσκα και λίγο διαφορετική σχεδίαση. Θα μπορούσε κάποιος να πει: ‘ωραία λοιπόν ποια η διαφορά μεταξύ ενός πχ Golf 1.4 με ένα Leon 1.4 και ποιο τελικά είναι καλύτερο???  Αυτά είναι ερωτήματα που μόνο ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να απαντήσει και έχουν να κάνουν με το προσωπικό του γούστο και την προτίμηση του σε κάποια μάρκα!!!! Αν πραγματικά δεν σε απασχολεί ότι το αυτοκίνητο σου φτιάχτηκε δίπλα δίπλα με του γείτονα στο εργοστάσιο τότε προχωράς και αγοράζεις ,διαφορετικά υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις στην αγορά!!!

  Κωνσταντίνος Ι. Μπεκιάρης
Τεχνολόγος Μηχανικός Οχημάτων

1 2 3 4 5

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *