Η NISSAN στο μοντέλο της το Infiniti Q50 αντικατέστησε το κλασικό σύστημα διεύθυνσης με το σύστημα steer-by-wire το οποίο είναι ένα σύστημα στο οποίο οι διευθυντήριοι τροχοί κατευθύνονται με ένα ηλεκτρικό σήμα τοοποίο προέρχεται από ελεγχόμενους ηλεκτρικούς εγκεφάλους.
Αυτό το σύστημα διεύθυνσης είναι ένα καλωδιακό σύστημα στο οποίο καταργείται οποιοδήποτε μηχανικό μέρος ή σύνδεση ανάμεσα στα χειριστήρια και τους τροχούς και μεταβιβάζουν μέσο καλωδίων την πρόθεση του οδηγού όπου μια μονάδα θα εκτιμά την κατάσταση και ανάλογα θα ενεργοποιεί ηλεκτροκινητήρες που θα κατευθύνουν τους τροχούς.
Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το συγκεκριμένο σύστημα είναι :
– άνεση
– άμεση δράση στο δρόμο
– απομονώνει πλήρως τον οδηγό από τις επιπτώσεις του δρόμου
– δεν κουνάει ούτε καν ένα σε ένα μικρό τράνταγμα.
– Αυξημένη ασφάλεια κατά την οδήγηση
– Δεν απορροφά ισχύ από τον κινητήρα για την λειτουργία του με αποτέλεσμα εξοικονόμηση καυσίμου
– οι εντολές του οδηγού φθάσουν πιο γρήγορα στους κατευθυντήριους τροχούς
– ο οδηγός δεν χρειάζεται πλέον να πιάσει το τιμόνι σφιχτά
Στο συγκεκριμένο σύστημα διεύθυνσης υπάρχει και ένα απλό σύστημα σύνδεσης του τιμονιού με την κρεμαργιέρα με την οποία είναι σε μόνιμη αποσύμπλεξη. Σε περίπτωση βλάβης του ηλεκτρονικού συστήματος το τιμόνι μπορεί να συνδεθεί με την κρεμαγιέρα μέσω ενός συμπλέκτη έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε ο οδηγός να μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο του συστήματος διεύθυνσης όταν παρουσιαστεί μια συνολική ηλεκτρική κατάρρευση στο ηλεκτρονικό σύστημα του συστήματος διεύθυνσης.
Το τιμόνι της Infiniti συνδέεται με έναν ενεργοποιητή, ένα είδος ηλεκτροκινητήρα. Σε συνδυασμό με αισθητήρες, λέει σε έναν υπολογιστή, τι ο οδηγός θέλει να κάνει. Ακριβέστερα, ενημερώνει τρεις υπολογιστές, τα οποία παρέχουν έναν συντελεστή ασφαλείας. Οι υπολογιστές, με τη σειρά τους, μετακινούν τους τροχούς μέσω δύο ηλεκτροκινητήρων. Κανονικά οι κινητήρες μοιράζονται το φόρτο εργασίας, αλλά ο καθένας μπορεί να κάνει τη δουλειά μόνος του, σε περίπτωση βλάβης. Οι τρεις υπολογιστές αναλύουν τα δεδομένα από τους τροχούς και να αποφασίζουν πώς ο μηχανισμός θα πρέπει να αναδημιουργήσει την αίσθηση στο τιμόνι. Ας πούμε, το αυτοκίνητο χτυπά μια λακκούβα, ο οδηγός θα αισθανθεί μέσα από το τιμόνι. Αλλά σε αντίθεση με τα συμβατικά τιμόνια, το τιμόνι δεν θα τρανταχθεί από τα χέρια του οδηγού. Το σύστημα επιτρέπει επίσης στους υπολογιστές της Infiniti να ποικίλλουν το δείκτη διεύθυνσης του αυτοκινήτου – δηλαδή το ποσοστό των στροφών στο τιμόνι που χρειάζεται για τους διάφορους χειρισμούς. Αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία, μπορεί να είναι δυνατόν να έχουμε πολύ ελαφρύ τιμόνι για πάρκινγκ και πολύ σφιχτό στην οδήγηση στις υψηλές ταχύτητες. Αν υπάρξει μια πλήρη ηλεκτρική βλάβη, για να μην βγει εκτός του σύστημα διεύθυνσης, υπάρχει ένας συμπλέκτης ο οποίος συνδέει άμεσα το τιμόνι στους κινητήριους τροχούς και επιτρέπει στον οδηγό να βγεί από το δρόμο. Ο συμπλέκτης εμπλέκεται επίσης και κάθε φορά που ο κινητήρας είναι εκτός λειτουργίας.
ΕΙΚΟΝΕΣ