Ford Active City Stop

Η ιδέα
Σίγουρα έχει τύχει σε όλους μας και σίγουρα είναι ένα περιστατικό το οποίο στατιστικά θα μας συμβεί σε μία ημέρα οδήγησης μέσα στη πόλη. Ποιο περιστατικό είναι αυτό???

Μα φυσικά το απότομο φρενάρισμα πίσω από το προπορευόμενο όχημα λόγω έλλειψης προσοχής… Είναι συχνό φαινόμενο όταν οδηγούμε μέσα στη πόλη και μάλιστα σε ώρες αιχμής η συγκέντρωση μας στην οδήγηση να μειώνεται. Η κούραση , το άγχος της δουλειάς , οι υποχρεώσεις που πρέπει να φέρουμε εις πέρας είναι λόγοι που μπορούν έστω και στιγμιαία να μας αποσπάσουν τη προσοχή από την οδήγηση. Το αποτέλεσμα φυσικά αυτού του στιγμιαίου αποπροσανατολισμού είναι να φρενάρουμε με δύναμη πίσω από το προπορευόμενο όχημα και μάλιστα σε πολύ μικρή απόσταση από το προφυλακτήρα. Πως θα ήταν όμως αν μπορούσαμε να αποφύγουμε τη κατάσταση αυτή??? Αν το αυτοκίνητο ΄΄έπαιρνε ΄΄ τη πρωτοβουλία να φρενάρει μόνο του???

 Κάτι τέτοιο μάλλον σκέφτηκαν εκεί στη Ford και μετά από πολύ μελέτη και έρευνα εγέννετο το Αctive City Stop. To σύστημα που έχει σαν σκοπό να μειώνει ακόμα και να ακινητοποιεί το όχημα όταν διαπιστώσει ότι πλησιάζει πολύ το μπροστινό όχημα ή συναντά κάποιο εμπόδιο.

Σαν ιδέα το Active City Stop δεν είναι καινούργιο και εδώ η πρωτοτυπία ανήκει στη Volvo που είχε παρουσιάσει πριν από μερικά χρόνια στο XC60  ένα αντίστοιχο σύστημα. Βέβαια η πρόταση της Ford είναι πιο βελτιωμένη και το σύστημα αντιλαμβάνεται ακόμα πιο πολλά πράγματα.

Λειτουγία 

Η αρχή λειτουργίας του είναι απλή. Σε ταχύτητες έως 30 χλμ. / ώρα, ένας αισθητήρας που τοποθετείται στην κορυφή του παρμπρίζ σαρώνει την περιοχή μέχρι 7,6m μπροστά από το όχημα για πιθανά εμπόδια. Αν το όχημα ανιχνεύσει φρενάρισμα, αργή κίνηση ή και στάση του προπορευόμενου οχήματος και ΄΄κρίνει΄΄ ότι μια σύγκρουση είναι πιθανό να συμβεί, τότε το όχημα φρενάρει. Αν ο οδηγός παραμένει ανενεργός (καμία ενέργεια στο τιμόνι ή κανένα φρενάρισμα), το αυτοκίνητο φρενάρει αυτόματα και μειώνει τη ροπή του κινητήρα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε και κάποιες πολύ σημαντικές παραμέτρους για τη λειτουργία του συστήματος. Όταν το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα κάτω από τα 15 χλμ/ωρα  το Active City Stop είναι ικανό να αποτρέψει τη σύγκρουση με κάποιο αυτοκίνητο ή εμπόδιο ακινητοποιώντας το όχημα. Σε ταχύτητες μεταξύ 15-30χλμ/ωρα και σε περίπτωση που η αποφυγή της σύγκρουσης είναι αναπόφευκτη το σύστημα θα φροντίσει ώστε η σύγκρουση να γίνει με τη μικρότερη δυνατή ταχύτητα. Αυτά βέβαια ισχύουν όταν ο οδηγός δεν κάνει καμία απολύτως ενέργεια από τη μεριά του. Όταν οδηγός αποφασίσει αν πάρει τη κατάσταση στα χέρια του τότε το σύστημα απενεργοποιείται και το αυτοκίνητο ελέγχεται από το οδηγό.

 Απόδοση
Οι δοκιμές του συστήματος έγιναν με σκοπό να διαπιστώθεί η συμπεριφορά του και σε οδικό δίκτυο αλλά και απέναντι σε σταθερά εμπόδια. Στην περίπτωση των σταθερών εμποδίων το σύστημα είτε μείωσε την ταχύτητα σύγκρουσης είτε απέτρεψε εντελώς τη σύγκρουση. Aντίθετα στο οδικό δίκτυο το σύστημα έδειξε να μην επηρεάζεται από μανούβρες και ελιγμούς των άλλων αυτοκινήτων και ενεργούσε μόνο όταν υπήρχε πραγματικά ανάγκη.

 Τέλος το Active City Stop ενεργοποιείται κάθε φορά που ο κινητήρας τίθεται σε λειτουργία αλλά υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης μέσω διακόπτη από το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Το μοναδικό σημείο που μπορεί το σύστημα να μην ενεργήσει είναι όταν το παρμπρίζ είναι λερωμένο από χώμα ή χιόνι αλλά και σε συνθήκες έντονης βροχόπτωσης.

Η Ford δείχνει να εμπιστεύεται το Active City Stop και μάλιστα τα πιο δημοφιλή μοντέλα της όπως το Fiesta και το Focus το περιλαμβάνουν στον εξοπλισμό τους.

Κωνσταντίνος Ι. Μπεκιάρης
Τεχνολόγος Μηχανικός Οχημάτων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *