Στα συστήματα όπου η τετρακίνηση εμπλέκεται αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση του οδηγού και κεντρικού διαφορικού, παρουσιάστηκε ο ηλεκτροϋδραυλικός συμπλέκτης της σουηδικής εταιρίας Haldex που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Audi .Σήμερα βρισκόμαστε στην Vγενιά και θα έχει συνέχεια γιατί είναι ένα σύστημα επιτυχημένο γιαυτό για το οποίο έχει φτιαχτεί.
Τοποθετείται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, μερικά εκατοστά πριν από το διαφορικό.
Η κεντρική ηλεκτρονική μονάδα του συστήματος σε συνεργασία με τους αισθητήρες του ABS και του ESP του οχήματος και σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που λαμβάνει για τις συνθήκες λειτουργίας του κινητήρα (π.χ., οι στροφές, μεταβλητές,κλπ), αποφασίζει αν θα μεταδοθεί η κίνηση και στον πίσω άξονα καθώς η κίνηση μεταδίδεται κατά κύριο λόγο στον εμπρός.
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να εμπλακεί ο πίσω άξονας αντιστοιχεί σε μόλις δέκα μοίρες της περιστροφής του τροχού που ολισθαίνει.
Πλεονεκτήματα
– Έχει θεωρητικά ευέλικτη κατανομή της ροπής, η οποία μπορεί να διαμορφωθεί σε αναλογία 100/0 εμπρός/πίσω ή το αντίστροφο.
-Το σύστημα συνεργάζεται στενά με τον εγκέφαλο του κινητήρα, της μετάδοσης και των ABS/ESP, χωρίς να χρειάζεται η ανίχνευση της ολίσθησης των τροχών
-Είναι ελαφρύτερο από ένα μηχανικό σύστημα
-Ευνοεί την κατανάλωση
-Έχει την δυνατότητα το σύστημα να κατανέμει την ροπή ανάμεσα στους δύο πίσω τροχούς ανάλογα με την πρόσφυση
Ερμηνεία Haldex
Οι ορολογίες που χρησιμοποιούνται είναι οι παρακάτω :
Συμπλέκτης / Σύνδεσμος περιορισμένης ολίσθησης / Ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα της Haldex / Τετρακίνηση με συμπλέκτη Haldex (σε ρόλο κεντρικού διαφορικού) / Ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό.
HaldexGenV
Παρουσιάστικε το 2012 από την εταιρεία borgwarner και αποτελείται από τρία λειτουργικά μέρη:
1. Υδραυλικής ενέργειας ηλεκτρική αντλία και φυγοκεντρικό ρυθμιστή. 2. Υγρό πολύδισκο συμπλέκτη.
3. Ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου (ECU).
Το Haldex V περιλαμβάνει μια ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του οχήματος με το λογισμικό του (της δυναμικής) που μπορεί να προσαρμοστεί για να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες παραγγελίες κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της οδήγησης.
Στον εμπρόσθιο και οπίσθιο άξονα του αυτοκινήτου είναι συνδεδεμένο μέσω του υγρού συμπλέκτη με πολλαπλές πλάκες που επιτρέπει να μεταβάλλεται η κατανομή ροπής μεταξύ των δύο αξόνων. Καθώς η λειτουργία του Haldex V είναι ανεξάρτητη από την ταχύτητα μεταξύ του εμπρόσθιου και του οπίσθιου άξονα, η πλήρης ροπή κλειδώματος, εάν χρειάζεται, είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή.
Κατά την εκκίνηση του οχήματος, η ηλεκτρική αντλία στο Haldex V έχει ξεκινήσει, γρήγορα παρέχοντας το σύστημα με πεπιεσμένο λάδι και καθιστώντας έτσι το σύστημα να είναι έτοιμο για λειτουργία. Η αντλία καθορίζει την πίεση στο έμβολο, το οποίο με την σειρά συμπιέζει την συσκευασία του δίσκου. Το επίπεδο του συνόλου πίεσης εξαρτάται από το επίπεδο που απαιτείται ροπή και την οδηγική κατάσταση και το βλέπουμε στο Golf 2013 που χρησιμοποιείται της 5ης γενιάς συμπλέκτης τετρακίνησης
Η ρύθμιση της πίεσης στην 5η γενιά, πραγματοποιείται μέσω μιας αντλίας παλινδρομικής κίνησης εμβόλων με ενσωματωμένο ρυθμιστή φυγόκεντρου δύναμης (αντλία συμπλέκτη τετρακίνητης V181). Η ρυθμιζόμενη πίεση επενεργεί στο έμβολο εργασίας και συμπιέζει το πακέτο δίσκων εντός του κελύφους συμπλέκτη με αποτέλεσμα να καταλήγει η απαραίτητη ροπή στον πίσω άξονα.