Piaggio ΜΡ3 Hybrid LT300ie

Η Piaggio παρουσίασε το πρώτο υβριδικό δίκυκλο παραγωγής, το μοντέλο ΜΡ3 Hybrid 125.
Το μοντέλο αυτό διαθέτει τον μικρό κινητήρα των 125κ.εκ. και ο οποίος είναι κατάλληλος για να αντιμετωπίσει το αυξημένο βάρος της υβριδικής τεχνολογίας.

Η υβριδική τεχνολογία έχει πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών κινητήρων εσωτερικής καύσης, και η Piaggio δίνει στην παραγωγή μία πιο ολοκληρωμένη πρόταση.
Το νέο υβριδικό μοντέλο ΜΡ3 LT με τον καινούργιο 300άρη κινητήρα ήρθε για και αποδείξει ότι η υβριδική τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί και στα δίτροχα με επιτυχία.
Γνήσιο υβριδικό
Το Παρίσι είναι μία από τις μεγαλουπόλεις που έχει δεκτή θερμά το ΜΡ3 από την ημέρα που πρώτη φορά κυκλοφόρησε το 2006. Οπότε κρίθηκε σαν το πιο κατάλληλο μέρος για να γίνει η επίσημη παρουσίαση του ΜΡ3 Hybrid 300. Πολλοί ίσως να αναρωτηθείτε γιατί η Piaggio επέλεξε να εφαρμόσει την υβριδική τεχνολογία στο ΜΡ3. Η απάντηση βρίσκεται στα πλεονεκτήματα που προσφέρει το εν λόγω σκούτερ σε σχέση με ένα οποιοδήποτε συμβατικό. Καλύτερο φρενάρισμα, στρίψιμο και κράτημα σε οποιαδήποτε επιφάνεια οδοστρώματος. Οπότε το να προστεθούν επιπλέον μερικά χαρίσματα της υβριδικής τεχνολογίας, όπως η χαμηλότερη κατανάλωση, η μείωση ρύπων, η μετακίνηση σε περιοχές όπου απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων με θερμικούς κινητήρες, έκανε την επιλογή του ΜΡ3 ιδανική.

Πως Λειτουργεί
Ο ηλεκτροκινητήρας που αποδίδει περίπου 3.5 ίππους και τροφοδοτείται οπό μπαταρίες ιόντων Λιθίου. Μέσω ενός κουμπιού στο τιμόνι ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει, ακόμα και εν κινήσει, ανάμεσα σε τέσσερις τρόπους λειτουργίας.
Η πρώτη επιλογή είναι η “Hybrid Power” στην οποία τον κύριο λόγο έχει ο θερμικός κινητήρας και ο ηλεκτρικός προσφέρει μία επιπλέον
Η δεύτερη επιλογή είναι η “Hybrid Charge” στην οποία λειτουργεί κυρίως ο θερμικός κινητήρας και κατά την διαδικασία της επιτάχυνσης και της επιβράδυνσης φορτίζει τις μπαταρίες του συστήματος
Με την τρίτη επιλογή ενεργοποιείται μονάχα ο ηλεκτροκινητήρας και το ΜΡ3 γίνεται εντελώς ηλεκτρικό! Έχει αυτονομία για περίπου 30 χιλιόμετρα, η μέγιστη ταχύτητα του φτάνει τα 38 χιλιόμετρα ανά ώρα και για να φορτιστούν πλήρως οι μπαταρίες από μία απλή πρίζα χρειάζονται 3 ώρες.
Η τέταρτη και τελευταία επιλογή αφορά την όπισθεν, η οποία λειτουργεί με τη δύναμη του ηλεκτροκινητήρα.

Το MP3 Hybrid χρησιμοποιεί ένα παράλληλο υβριδικό σύστημα κίνησης που χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρικό κινητήρα για να συμπληρώσει τον κινητήρα, όταν χρειάζεται. Αλλά η ομορφιά του παράλληλου συστήματος Piaggio είναι ότι αυτό είναι ένα πλήρες υβριδικό που μπορεί να τρέξει με τον κινητήρα μόνο, το ηλεκτρικό μοτέρ μόνο, ή ένας συνδυασμός των δύο.
Νιώστε ένα με τις ευτυχείς ανεμόμυλους!
Αυτό διαφέρει από ήπια υβριδικά συστήματα – όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε Honda αυτοκίνητα που δεν προσφέρουν την ηλεκτρική λειτουργία μόνο, αλλά χρησιμοποιούν τον ηλεκτροκινητήρα μόνο ως βοήθεια προς τον κινητήρα για να αυξήσει τη δύναμη, τη βελτίωση της οικονομίας καυσίμου και μείωση των εκπομπών.
Οι μπαταρίες έχουν καταλάβει τον χώρο κάτω από την σέλα και απομένει πλέον το πίσω ντουλαπάκι ως μοναδικός αποθηκευτικός χώρος. Επίσης το βάρος έχει αυξηθεί αισθητά και φτάνει πλέον τα 280 κιλά πλήρες υγρών.
Όταν είσαι σταματημένος το βάρος είναι αισθητό και θέλει προσοχή αλλά μόλις ξεκινήσεις το σωστό ζύγισμα του ΜΡ3 το εξαφανίζει. Στην επιλογή λοιπόν “Hybrid Power” και σε ταχύτητες μέχρι περίπου τα 50 χιλιόμετρα αισθάνεσαι διαρκώς τον ηλεκτροκινητήρα που τίθεται σε λειτουργία και βοηθάει στην απόδοση. Ιδιαίτερα όταν το γκάζι ανοίγει προσεχτικά, τις περισσότερες φορές νιώθεις απλώς το βελούδινο δούλεμα του ηλεκτρισμού, γεγονός που σίγουρα μεταφράζεται σε αυξημένη οικονομία και χαμηλότερη εκπομπή ρύπων. Όταν χρειαστείς μεγαλύτερη επιτάχυνση τα ηνία αναλαμβάνει πια ο κινητήρας εσωτερικής καύσης που διαθέτει και σύστημα ride-by-wife.
Δηλαδή όλα τα δεδομένα από το άνοιγμα του γκαζιού στέλνονται σε μία κεντρική μονάδα η οποία τα επεξεργάζεται και στέλνει το απαραίτητο μείγμα στον θάλαμο καύσης.
Στην επιλογή “Hybrid Charge” όντως μετά από λίγο βλέπεις τον δείκτη του μεγάλου στρογγυλού οργάνου, που δείχνει το πόσο φορτισμένες είναι οι μπαταρίες, να ανεβαίνει χωρίς παράλληλα να αισθάνεσαι κάποια σημαντική διαφορά στην οδήγηση.
Αναμφίβολα όμως αυτό που αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία είναι η κίνηση μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα. Έχει φοβερό ενδιαφέρον η εντελώς αθόρυβη και χωρίς κραδασμούς λειτουργία του. Απλώς ανοίγεις το γκάζι και αισθάνεσαι το ΜΡ3 να προχωράει προς τα εμπρός περίπου με τον ίδιο τρόπο που νιώθεις την μοτοσικλέτα σου να κινείται σε κατηφόρα με σβηστό κινητήρα.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Συνοψίζοντας λοιπόν με δύο λόγια ας δούμε τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του υβριδικού ΜΡ3. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Piaggio όταν κινείστε σε κύκλο πόλης με λειτουργία κατά 65% σε “Hybrid Power” και κατά 35% σε “Electric Power, το υβριδικό ΜΡ3 χαρίζει αυτονομία 50 χιλιομέτρων ανά λίτρο σε σύγκριση με τα 30 χιλιόμετρα ανά λίτρο ενός σκούτερ με αντίστοιχης χωρητικότητας θερμικό κινητήρα. Επίσης οι ρύποι C02 είναι 46 γραμμάρια/χιλιόμετρο σε σύγκριση με τα 90 γρ το χλμ.
Αν κινείσαι σε κοντινές αποστάσεις από το σπίτι σας χωρίς να βγαίνετε σε ανοιχτές λεωφόρους πάντα έχετε την επιλογή της αποκλειστικά ηλεκτροκίνητης μετακίνησης!
Στα μειονεκτήματα συναντούμε την αύξηση βάρους, η οποίο σε ένα δίκυκλο είναι αισθητή συγκρίνοντας με ένα αυτοκίνητο, την μείωση αποθηκευτικού χώρου κάτω οπό την σέλα και την δυσχρηστία στην επιλογή των 4 modes εν κινήσει

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ: PIAGGIO MP3 LT 300, δηλαδή HYBRID
MOTOR 1-κυλίνδρων 4-χρονος,

EFI / ηλεκτρικό μοτέρ χωρίς Μετατόπιση 278 cc
ΑΠΟΔΟΣΗ         18.2 kW (25 hp) στις 7500 / min / 2,6 kW (3,5 HP)
ΡΟΠΗΣ             46,4 Nm στις 6500 / min / 15 Nm
ΜΕΤΑΔΟΣΗ autom. Συμπλέκτη, ρυθμιστή, el. Όπισθεν
ΠΛΑΙΣΙΟ          Double-λίκνο σωληνωτό πλαίσιο από χάλυβα
Μπροστά ΑΝΑΡΤΗΣΗ / πίσω Ορθοστάτες κράμα / Stereo Αναρτήσεις
Μεταξόνιο         1.490 χιλιοστά
Εμπρός / πίσω   85/110 mm
ΕΛΑΣΤΙΚΑ 120 / 70-12, 140 / 60-14
ΦΡΕΝΑ εμπρός / πίσω 2 x 240 mm δίσκος / δίσκος 240 χιλιοστών
SEAT ΥΨΟΣ        780 χιλιοστά
TANKCAPACITY  12 l
ΞΗΡΟ ΒΑΡΟΣ     257 kg (236 kg έκδοση βενζίνης)
TOP περίπου     120 χλμ/ώρα
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ    (προδιαγραφές εργοστάσιο) 2l / 100 km (03.01 E, 03.02 Hybrid)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *