Start – stop από την Bosch

Το σύστημα Stop & Start της Bosch είναι αποδεδειγμένα το απλούστερο και το πιο αξιόπιστο όσον αφορά το σχεδιασμό.Το σύστημα αυτό τοποθετήται σε αυτοκίνητα των εταιρειών BMW και Audi και μειώνει την κατανάλωση του καυσίμου και τις εκπομπές κατά 8%.
Το σύστημα γίνεται ενίσχυση της μίζα, για να αντέχει σε μεγαλύτερο αριθμό εκκινήσεων και για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Επιπλέον έχει ενισχυθεί ο μηχανισμό εκκίνησης και έχουν καταφέρει την μείωση του θορύβου.

Το σύστημα αυτό καλείται να εκτελεί τις εξής εργασίες :

  • – να απενεργοποιεί τον κινητήρα
  • – να εκκινεί τον κινητήρα
  • – και να παρακολούθηση την κατάσταση της μπαταρίας.

Το συγκεκριμένο σύστημα αποτελείται από τα εξής μέρη :

  • – αισθητήρες εισόδου
  • – ενεργοποιητές

–  μονάδα ελέγχου

Οι αισθητήρες εισόδου που ενημερόνουν το σύστημα είναι οι εξής :

  • – ο αισθητήρας ταχύτητας στροφαλοφόρου άξονα
  • – ο αισθητήρας θέσης του πεντάλ του συμπλέκτη (του πεντάλ του φρένου)
  • – αισθητήρας επίπεδου φόρτισης της μπαταρία
  • – Και φυσικά όλοι οι υπόλοιποι γνωστοί αισθητήρες διαχείρισης του κινητήρα

   Το συγκεκριμένο σύστημα της Boschδεν διαθέτει δικιά του μονάδα ελέγχου, και χρησιμοποιεί την κεντρική μονάδα ελέγχου του κινητήρα, η οποία διαθέτει το κατάλληλο λογισμικό για το συγκεκριμένο σύστημα.

Οι ενεργοποιητές του συστήματος είναι:

  • – οι εγχυτήρες συστήματος ψεκασμού καυσίμου
  • – το σύστημα ανάφλεξης και
  • – η μίζα

       Λειτουργία του Stop & Start

   Όταν το όχημα ακινητοποιηθεί, τότε οι αισθητήρες στροφαλοφόρου άξονα, συμπλέκτη(ή φρένου για αυτόματα κιβώτια), αισθητήρας νεκράς του κιβωτίου ταχυτήτων και η κατάσταση του επιπέδου φόρτισης της μπαταρίας δίνουν πληροφορίες στην ECU και

αυτή ανάλογα αποφασίζει να σβήνει ή όχι τον κινητήρα.

     Στην περίπτωση αυτή λοιπόν που ακινητοποιειθεί ο κινητήρας οι διάφορες καταναλώσεις (air condition, σύστημα ψηχαγωγίας και άλλα) τροφοδοτούνται από την μπαταρία.

Στην επόμενη φάση πατώντας το πεντάλ του συμπλέκτη (αφήνοντας το πεντάλ του φρένου σε ένα αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων), το σύστημα ενεργοποιεί τη μίζα και εκκινεί τον κινητήρα και το όχημα συνεχίζει την πορεία του.

Στην περίπτωση όμως που το επίπεδο της φόρτισης της μπαταρίας πέσει κάτω από μια προκαθορισμένη τιμή, το σύστημα βγαίνει αυτόματα εκτός λειτουργίας και ξανά ενεργοποιείται όταν η μπαταρία φορτιστεί.

Το σύστημα αυτό είναι εφοδιασμένο και με ξεχωριστό κουμπί για την περίπτωση που ο οδηγός θέλει να το απενεργοποιήσει.

HBosch όμως προχώρησε παραπέρα φέρνοντας το σύστημα star-stop δεύτερης γενιάς (start-stop coasting). Η δεύτερη γενιά έχει την δυνατότητα ο κινητήρας να σταματάει και κατά την διάρκεια της κίνησης του οχήματος με κεκτημένη ταχύτητα

Με το νέο σύστημα, όταν το όχημα κινείται και ο οδηγός δεν πατάει το πεντάλ του γκαζιού, ο κινητήρας σβήνει, στη συνέχεια κάνει επανεκκίνηση όταν ο οδηγός πατήσει το γκάζι .

Το σύστημα είναι ικανό να λειτουργεί σε οποιαδήποτε ταχύτητα μεγαλύτερη από το μηδέν σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου.

Οι παράμετροι λειτουργίας που παίζουν ρόλο στην λειτουργία του είναι η θερμοκρασίας του κινητήρα, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, και της μπαταρίας και είναι παρόμοια με εκείνη που παίζουν στο πρώτο σύστημα start-stop.

Τό σύστημα αυτό (start-stop coasting) είναι εξοπλισμένο με μια πιο ισχυρή γεννήτρια και μια συμπαγή μπαταρία ιόντων λιθίου. Σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας, μπορεί να επιτύχει εξοικονόμηση καυσίμων πάνω από δέκα τοις εκατό. Η λειτουργία start-stop μπορεί να λειτουργήσει σε οποιαδήποτε κινητήρα εσωτερικής καύσης ή υβριδικού όχημα.

1 2 3 4 5

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *