Θέματα ασφάλειας για την υγραεριοκίνηση

Στα οχήματα στα οποία εγκαθίσταται σύστημα υγραεριοκίνησης χρησιμοποιούμε και την  βενζίνης.
Λειτουργεί  με βενζίνη ο κινητήρας όταν τελειώσει το υγραέριο ή στην περίπτωση που απαιτείται  μεγαλύτερη ισχύς και δεν επαρκεί το υγραέριο ή  όταν θέλει ο οδηγός και γίνεται με την ενεργοποίηση χειροκίνητου διακόπτη που τοποθετείται στο ταμπλό του οχήματος.
Όταν πρόκειται να τοποθετήσουμε σύστημα υγραεροκίνησης στο όχημα μας θα πρέπει να ζητούμε να δούμε  την άδεια του καταστήματος στο οποίο θα το τοποθετήσουμε και αποφεύγουμε άλλος να τοποθετεί και άλλος να υπογράφει. Ο λόγος είναι ότι αυτός που έχει αδειοδοτηθεί έχει τις γνώσεις και γνωρίζει τους κινδύνους κατά την εγκατάσταση και για τις μεθόδους ασφαλούς τοποθέτησης. Εάν κάνουμε τοποθέτηση υγραεριοκίνησης με κριτήριο το μικρό κόστος  σε μη αδειοδοτούμενο συνεργείο και  εμπλακούμε σε ατύχημα, τότε η ασφαλιστική μας εταιρεία δε θα καλύψει τη ζημία προς τρίτους, αφού οι μετατροπές έγιναν παράνομα και εν αγνοία της, αφού αν το γνώριζε η ασφαλιστική εταιρεία  θα διέκοπτε την ασφάλιση.
Όλα τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να πληρούν τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές και να διαθέτουν πιστοποιητικά καταλληλότητας.
Εάν τοποθετήσουμε το σύστημα σε Έλληνα αδειοδοτημένο εγκαταστάτη και αφού περάσουμε ΚΤΕΟ, για έγκριση,  θα πρέπει άμεσα να το δηλώσουμε στην ασφαλιστική μας εταιρεία για να είμαστε πλήρως κατοχυρωμένοι.
Θέματα ασφάλειας.
Από έρευνες και περιστατικά τα οποία έχουν καταγράψει   από ένα μεγάλο αριθμό συγκρούσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα από ανάφλεξη υγραερίου ή έκρηξη της δεξαμενής.Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες περιπτώσεις με τις οποίες προστατεύουμε το όχημα μας από διαρροή και φωτιά του υγραέριου.

Τα ασφαλιστικά συστήματα της εγκατάστασης με τις ηλεκτροβαλβίδες είναι υπερ-επαρκή και σε περίπτωση σύγκρουσης, απομονώνεται η δεξαμενή υγραερίου από το υπόλοιπο σύστημα.
Σε  περίπτωση ισχυρής σύγκρουσης, που θα έχει ως αποτέλεσμα την απόλυτη  σύνθλιψη του οχήματος, περίπτωση μηδαμινή,  δεν αποκλείεται να σκάσει η δεξαμενή, λόγω της εξωτερικής συμπίεσης.
Σε περίπτωση φωτιάς του οχήματος , υπάρχει ενσωματωμένη στη δεξαμενή αυτόματη βαλβίδα εκτόνωσης, που όταν αυξάνεται η πίεση εσωτερικά της δεξαμενής, απελευθερώνει κατά διαστήματα υγραέριο στην ατμόσφαιρα, το οποίο ναι μεν αναφλέγεται, αλλά η φωτιά δεν περνά στη δεξαμενή δεν έχουμε έκρηξη της φιάλης που θα ήταν καταστροφικό.
Συμπερασματικά, το σύστημα υγραεριοκίνησης είναι του ιδίου επιπέδου ασφάλειας όσο και το σύστημα με βενζίνη.
Οι δεξαμενές για την περίπτωση σύγκρουσης διαθέτουν προστατευτικά γύρω από τις επιφάνειες της.
Έχει προβλεφτεί και η περίπτωση του σωλήνα ανεφοδιασμού, ο οποίος διαθέτει ένα σύνδεσμο απόσπασης. Όταν αυτός ο σύνδεσμος σπάσει, η τροφοδοσία του υγραερίου διακόπτεται αυτόματα και ακόμα σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε απώλεια υγραερίου.
Εάν έχουμε απώλεια υγραερίου από κάπου τότε  η βαλβίδα πλεονάζουσας ροής διακόπτει αυτόματα την παροχή.
Για την περίπτωση κατά την οποία έχουμε ανεφοδιασμό του οχήματος δεν υπάρχει περίπτωση απώλεια υγραερίου γιατί ο χειριστής της μάνικας πρέπει να πιέζει τη λαβή πράγμα που σημαίνει ότι το όχημα δεν είναι δυνατό να μείνει χωρίς επιτήρηση όσο διαρκεί ο ανεφοδιασμός του.
Στην περίπτωση απίθανης διαρροής που θα παρουσιαστεί όλες οι βαλβίδες διακοπής είναι βαμμένες κόκκινες για να αναγνωρίζονται άμεσα. Μια μικρή διαρροή μπορεί να σταματήσει με μια βρεγμένη πε­τσέτα που θα τοποθετηθεί στο σημείο από όπου διαφεύγει το αέριο. Σε περίπτωση μεγάλης διαρροής, η βαλβίδα πλεονάζου­σας ροής διακόπτει αυτόματα την παροχή.
Όσον αφορά δε τα εξαρτήματα που θα τοποθετηθούν και τι θα πρέπει να προσέξουμε είναι τα παρακάτω και τα οποία ορίζονται με νόμο:

  • Η δεξαμενή όταν είναι τοποθετημένη κάτω από το σασί πρέπει να είναι καλυμ­μένη με λαμαρίνα πάχους τουλάχιστον 3 χλστα και το κάτω τμήμα της να απέχει από το έδαφος τουλάχιστον 40 εκατοστά.
  • 0 χώρος τοποθέτησης της δεξαμενής δεν πρέπει να περιλαμβάνει και άλλα εύφλεκτα υλικά ή εξαρτήματα. Απαγο­ρεύεται η τοποθέτηση της δεξαμενής στο χώρο του πορτμπαγκάζ όταν αυτός είναι ενιαίος με το χώρο των επιβατών.
  • 0 δείκτης στάθμης της δεξαμενής αν βρίσκεται πάνω της, πρέπει να είναι ευδιάκριτος.
  • Κατά την τοποθέτηση της δεξαμενής ο εγκαταστάτης πρέπει να ελέγξει όλα τα παρελκόμενα της ως προς την καλή λειτουργία τους. Το ίδιο πρέπει να κάνει και για τις σωληνώσεις, συνδέσεις, ρακόρ, κολιέδες, εξασφαλίζοντας ότι είναι στη θέση τους σταθερά συνδεδεμένα, στεγα­νοποιημένα και σε άριστη κατάσταση.
  • Η χειροκίνητη βαλβίδα διακοπής της παροχής υγραερίου πρέπει να τοποθετηθεί σε προσιτή θέση και να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία της.
  • Η στήριξη του πνεύμονα πρέπει να του διασφαλίζει σταθερότητα στήριξης του ιδίου και των σωληνώσεων από και προς αυτόν, απόσταση από υπέρθερμα τμήματα του κινητήρα και απόσταση από τμήματα του αμαξώματος, που μπορεί να τον καταστρέψουν σε μια απλή περίπτω­ση σύγκρουσης.
  • Όλες οι σωληνώσεις πρέπει να είναι οι ενδεδειγμένες για τα εξαρτήματα με τα οποία θα συνδεθούν και να μην είναι τοποθετημένες κοντά σε υπέρθερμα τμή­ματα του κινητήρα (πχ. εξάτμιση), όπως επίσης και να μη διέρχονται μέσα από το χώρο της καμπίνας των επιβατών. Όλες οι σωληνώσεις πρέπει να έχουν ικανοποιητι­κό μήκος και στερέωση, έτσι ώστε να μην καταπονούνται στις συνδέσεις τους, ή από κραδασμούς.

Έχουμε και συνέχεια…….

Α.Κ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *