Integrated Motor Assist (κοινώς ΙΜΑ )

Integrated Motor Assist (κοινώς ΙΜΑ ) είναι ένα σύστημα για την υβριδική τεχνολογία της Honda’s που θεσπίστηκε το 1999 για το Insight.
Στο συγκεκριμένο σύστημα τη Honda χρησιμοποιεί ένα ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο μεταξύ του κινητήρα εσωτερικής καύσης και του κιβωτίου ταχυτήτων.

Η εφαρμογή αυτή χρησιμοποιείται και από άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα υβριδικά οχήματα και ο κινητήρας εσωτερικής καύσης δουλεύει πάντα. Η Honda όμως προχώρησε ένα βήμα παραπάνω. Με τιν βοήθεια του συστήματος VTEC που διαθέτει στους κινητήρες της κατάφερε να σταματήσει την καύση τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και η προώθηση του οχήματος να γίνεται μόνο από τον ηλεκτροκινητήρα
Η νέα γενιά των αυτοκινήτων της Honda με σύστημα ΙΜΑ (Integrated Motor Assist) περιλαμβάνει ένα βενζινοκινητήρα 1,3 λίτρων, έναν πολύ λεπτό ηλεκτροκινητήρα, μία ελαφριά και συμπαγή μπαταρία και συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση (CVT). Το σύστημα του Insight λειτουργεί ως εξής: ο βενζινοκινητήρας χρησιμοποιείται ως βασική πηγή ισχύος για την κίνηση του αυτοκινήτου και ο ηλεκτροκινητήρας κάποιες φορές τον βοηθά ή παρέχει αυτόνομα ισχύ για την προώθηση του οχήματος.
Ηλεκτροκινητήρας
Ο νέος ηλεκτροκινητήρας του συστήματος IMA του Honda Insight χρησιμοποιεί πηνία με περιελίξεις υψηλής πυκνότητας, αλλά και υψηλής απόδοσης μαγνήτες, με σκοπό την όσο το δυνατό μεγαλύτερη παραγωγή ισχύος.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα , η ισχύς να φτάνει στους 14 ίππους και στα 78 Nm ροπής. Βέβαια, το σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι το μικρό μέγεθος, αλλά και το μικρότερο βάρος του .
Διαθέτει επιπλέον σύστημα ψύξης της μπαταρίας και έχει βελτιωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να είναι πιο αποδοτική και να μπορεί να τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα πιο συχνά, ενώ η ταχύτητα φόρτισής της με ενέργεια έχει επίσης βελτιωθεί, γεγονός που επιτρέπει την ανάκτηση ηλεκτρικής ενέργειας από το νέο σύστημα πέδησης ακόμα πιο άμεσα.
Λειτουργία συστήματος
Τα υβριδικά λοιπόν της Honda και συγκεκριμένα τα μοντέλα Insight & Jazz τα οποία διαθέτουν σύστημα i-VTEC έχουμε δύο στάδια λειτουργίας.
Το ένα στάδιο το οποίο είναι της κανονικής λειτουργίας με την προώθηση του οχήματος να γίνεται από τον βενζινοκινητήρα.

Στην άλλη περίπτωση οι βαλβίδες κλείνουν με ταυτόχρονη απενεργοποίηση του ψεκασμού και της ανάφλεξης. Παραμένει όμως η περιστροφή του κινητήρα. Τότε το όχημα κινείται μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα αλλά δεν έχουμε την δυνατότητα εκκίνησης μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα.
Η κατάσταση αυτή του βενζινοκινητήρα έχει αποτέλεσμα να καταργεί τις απώλειες υποπίεσης, μειώνοντας το “φρένο του κινητήρα”, ώστε να βοηθά τον ηλεκτροκινητήρα / γεννήτρια να λειτουργεί πιο αποδοτικά και να αυξάνει την ανάκτηση ενέργειας για φόρτιση της μπαταρίας. Γιατί εκείνη την στιγμή δουλεύει σαν γεννήτρια ώστε να φορτίζονται οι μπαταρίες.
Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για το “σφράγισμα” των κυλίνδρων ονομάζεται “VCM – Variable Cylinder Management” (Μεταβλητή Διαχείριση Κυλίνδρων) και χρησιμοποιείται όταν απαιτείται μόνο μικρή ροπή, όπως για παράδειγμα σε ένα ταξίδι με σταθερά χαμηλή ταχύτητα. Σ’ αυτό το πρόγραμμα, το Insight παίρνει ισχύ μόνο από τον ηλεκτροκινητήρα, με τα έμβολα να κινούνται στο ρελαντί.
Το κλείσιμο των βαλβίδων γίνεται με την εντολή στην ηλεκτροβαλβίδα του ivtec να ενεργοποιήσει (με πίεση λαδιού) ένα εμβολάκι που αποπλέκει τα ζύγωθρα του εκκεντροφόρου από τις βαλβίδες, με αποτέλεσμα αυτές να μένουν κλειστές.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *