Ηλεκτρικό Φρένο στάθμευσης ELECTRONIC PARKING BRAKE SYSTEM (EPB)

Το ηλεκτρικό (ή ηλεκτρονικό) χειρόφρενο, είναι γνωστό και ως αυτόματο φρένο στάθμευσης (APB), Είναι μια λειτουργία που προσφέρει άνεση και ευκολία στην οδήγησης.

Το ηλεκτρομηχανικό χειρόφρενο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το συμβατικό χειρόφρενο, όπως για παράδειγμα:
● Μεγαλύτερη ελευθερία στο σχεδιασμό του εσωτερικού.Ο μοχλός του χειρόφρενου έχει αφαιρεθεί και έχει αντικατασταθεί από ένα κουμπί. Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία στην εσωτερική διαρρύθμιση και τον σχεδιασμό της κεντρικής κονσόλας.
● Επιπλέον στο πλαίσιο της διαδικασίας κατασκευής δεδομένου ότι η ντίζα και το χειρόφρενο δεν χρησιμοποιούνται, η παραγωγή και η συναρμολόγηση του οχήματος έχει απλοποιηθεί.
● Δυνατότητα αυτοδιάγνωση. Το ηλεκτρομηχανικό χειρόφρενο είναι ένα μηχανοτρονικό σύστημα. Οι λειτουργίες του συστήματος παρακολουθούνται σε μια συνεχή βάση.
Τύποι ηλεκτρικών χειροφένων.
Προς το παρόν υπάρχουν δύο τύποι φρένων στάθμευσης. Το ηλεκτρικό χειρόφρενο με ενεργοποίηση της πέδησης με συρματόσχοινο (ντίζα) και το δεύτερο με ηλεκτρο-υδραυλικό μηχανισμό.
Και τα δύο συστήματα χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς κινητήρες και μηχανισμούς για να παρέχουν μεγάλη δύναμη σύσφιξης που απαιτείται για την ενεργοποίηση του χειρόφρενου.
Και τα δύο συστήματα περιλαμβάνουν ένα οπτικό προειδοποιητικό φως στο ταμπλό. Το δεύτερο σύστημα είναι αυτό που κερδίζει έδαφος.
Ηλεκτρικό χειρόφρενο με ντίζα
Το καλωδιακό σύστημα έλξης είναι απλώς μια εξέλιξη του παραδοσιακού χειρόφρενου με λεβιέ και ντίζα.
Όταν ενεργοποιηθεί ο ηλεκτρικός διακόπτης από τον οδηγό ένας ή περισσότεροι κινητήρες, έλκουν με δύναμη την ντίζα με την βοήθεια τροχαλίας ή με τύμπανο ή με ένα εσωτερικό σπείρωμα. Η ηλεκτρονική μονάδα χειρόφρενου είναι γνωστή και ως ενεργοποιητής ΕΡΒ και έχει τοποθετηθεί σε μοντέλα Range Rover, Landrover Citroen, Renault και Toyota.
Τα εξαρτήματα λοιπόν του συστήματος αυτού είναι τα εξής :
– διαθέτει ένα μοτέρ το οποίο τυλίγει και ξετυλίγει ένα τύμπανο ή ένα εσωτερικό σπείρωμα για να τραβήξουμε την ντίζα του χειρόφρενου με βάση σήματα από τον εγκέφαλο ECU ηλεκτρικού χειρόφρενου
– ένα Αισθητήρα Τάσης Ελατηρίου ο οποίος ανιχνεύει την τάση της ντίζας του χειρόφρενου
– Αισθητήρας διαδρομής ο οποίος ανιχνεύει την κατεύθυνση περιστροφής, την ταχύτητα και τον αριθμό των περιστροφών του μοτέρ
– Ντίζα απελευθέρωσης Έκτακτης Ανάγκης η οποία δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να απελευθερώσει χειροκίνητα το χειρόφρενο σε περίπτωση μίας βλάβης μέσα στο σύστημα
– Εγκέφαλος ECU Ηλεκτρικού χειρόφρενου ελέγχει το σύστημα του ηλεκτρικού χειρόφρενου σύμφωνα με το συγκρότημα του διακόπτη του ηλεκτρικού χειρόφρενου και διάφορα σήματα.
– Στο πίνακα οργάνων υπάρχει μια προειδοποιητική Λυχνία PARK η οποία ανάβει για να πληροφορήσει τον οδηγό ότι το χειρόφρενο είναι ασφαλισμένο.
– Αισθητήρα Βαθμού Εκτροπής για να ανιχνεύει την κλίση του αυτοκινήτου
– Αισθητήρα Διαδρομής Πεντάλ Συμπλέκτη για να ανιχνεύει το μήκος της διαδρομής του πεντάλ του συμπλέκτη.
– Συγκρότημα Διακόπτη Φώτων Όπισθεν για να ανιχνεύει πότε ο μοχλός αλλαγής ταχυτήτων βρίσκεται στην όπισθεν
– Συγκρότημα Διακόπτη Θέσης Στάθμευσης/Νεκράς για να ανιχνεύει πότε ο μοχλός αλλαγής ταχυτήτων βρίσκεται στην νεκρά
– Εγκέφαλο ECU Ελέγχου Πρόσφυσης για να στέλνει την ταχύτητα του αυτοκινήτου και το σήμα από τον διακόπτη των φώτων στοπ καθώς και να λαμβάνει πληροφορίες από τον εγκέφαλο ECU του ηλεκτρικού χειρόφρενου σχετικά με την κατάσταση του συστήματος του ηλεκτρικού χειρόφρενου.
ELECTRONIC PARKING BRAKE SYSTEM (EPB)
To σύστημα φρένο στάθμευσης με ηλεκτρο-υδραυλικό μηχανισμό προσφέρει άνεση στην οδήγηση, με το χειρόφρενο να εμπλέκεται αυτόματα κάθε φορά που ο κινητήρας είναι σβηστός και απελευθερώνεται αυτόματα μόλις η ροπή του κινητήρα είναι επαρκής για την κίνηση του αυτοκινήτου. Για την περίπτωση της εκκίνησης σε ανηφόρα, το χειρόφρενο παραμένει μέχρι δύο δευτερόλεπτα μετά την απελευθέρωση του πεντάλ φρένου. Αυτό δίνει αρκετό χρόνο στον οδηγό για τη μετάβαση από φρένο στο γκάζι χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να μας φύγει το αυτοκίνητο. Αυτή η λειτουργία ισχύει σε κλίση πάνω από 3%.
Οι δαγκάνες των πίσω φρένων είναι συνδεδεμένες με το υδραυλικό κύκλωμα του συστήματος πέδησης και λειτουργεί απλώς σαν μια συμβατική δαγκάνα φρένου.
O τύπος ηλεκτρικού χειρόφρενου Auto Hold διαθέτει
1. Ηλεκτρικό μοτέρ
2.Μηχανισμός μετάδοσης πολλαπλών σταδίων
3.Κεκλιμένης στρεφόμενης πλάκας μετάδοσης έλασμα
4. έμβολο του φρένου
Με τη βοήθεια του μηχανισμού αυτού μετατρέπει την ηλεκτρική εντολή σε μια στοχευμένη δύναμη η οποία ακινητοποιεί τους τροχούς και επιπλέον το σύστημα παραμένει κλειδωμένο, ακόμη και χωρίς
ηλεκτρικό ρεύμα. Το ηλεκτρικό μοτέρ και ο μηχανισμός με τα γρανάζια έχουν μια σχέση μετάδοσης (περίπου 120:1) ή δε ροπή εξόδου ανάλογα με την κατασκευή του είναι περίπου 15 Nm
Λειτουργία
Όταν ενεργοποιήσουμε το φρένο στάθμευσης τότε το ηλεκτρικό μοτέρ ενεργοποιείται και παράγει ροπή η οποία εξασκεί δύναμη πίεσης στον άξονα/στροφέα. Ο στροφέας βρίσκεται στην μία πλευρά του Εμβόλου του μηχανισμού που βρίσκεται επάνω στην δαγκάνα και το πιέζει ώστε τα τακάκια των φρένων να ακινητοποιήσουν τις δισκόπλακες.
Στην περίπτωση που το ρεύμα στο ηλεκτρικό μοτέρ διακοπεί (ενώ το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο), το αυτοασφαλιζόμενο σπείρωμα του στροφέα διατηρεί την πίεση στα φρένα και το όχημα παραμένει ακίνητο και η περίπτωση αυτή είναι όταν θέλουμε να ακινητοποιήσουμε το όχημα και να σβήσουμε τον κινητήρα.
Όταν λυθεί το φρένο στάθμευσης και θα δούμε σε ποιές περιπτώσεις, ο στροφέας κινείται προς τα πίσω και το αυτοασφαλιζόμενο σπείρωμα περιστρέφεται ανάποδα και μαζεύεται για να εκτονωθεί τα έμβολα και ελευθερώνονται οι δαγκάνες.
Αυτόματη απενεργοποίηση φρένου στάθμευσης
Η περίπτωση που απελευθερώνεται το φρένο στάθμευσης είναι :
Όταν ο οδηγός ξεκινήσει το αυτοκίνητο.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες πληροφορίες οι οποίες είναι οι εξής :
_ σε ποιά θέση είναι το κιβώτιο ταχυτήτων μηχανικό ή αυτόματο.
_ Ενημέρωση για τις στροφές του κινητήρα.
_ Τη γωνία κλίσης του αυτοκινήτου, από τον αισθητήρα κλίσης στην ΡΒΜ.
_ Αν είναι δεμένη η ζώνη ασφαλείας του οδηγού
_ Σε ποιά θέση είναι το πεντάλ του συμπλέκτη .
_ Τη θέση του πεντάλ του γκαζιού
και όλες αυτές οι πληροφορίες χρειάζονται για να υπολογιστεί από τον εγκέφαλο την περίπτωση, εάν λυθεί το φρένο στάθμευσης το όχημα θα παραμείνει ακίνητο εάν δεν παραμένει τότε το όχημα δεν απενεργοποιεί το φρένο στάθμευσης .
Auto Hold
Η λειτουργία Auto Hold είναι μια επέκταση του ηλεκτρονικού χειρόφρενου. Η λειτουργία Auto Hold εμποδίζει το όχημα να κυλήσει κατά λάθος, όταν στέκεται το αυτοκίνητο σε ανηφόρα και ο οδηγός δεν χρειάζεται να κρατήσει το πόδι του στο πεντάλ του φρένου. Με τον τρόπο αυτό το Auto Hold προσφέρει την απόλυτη άνεση και ευκολία κατά την οδήγηση ή την εκκίνηση, μαζί με αυξημένη ασφάλεια. Το σύστημα λειτουργεί μέσω του ABS / ESP. Όταν το όχημα φρενάρει και ακινητοποιείται, το σύσημα Auto Hold διατηρεί την τελευταία εφαρμόζεται πίεση πέδησης. Ο οδηγός μπορεί να πάρει το πόδι του από το πεντάλ του φρένου και το αυτοκίνητο παραμένει ακινητοποιημένο. Εάν οι αισθητήρες ταχύτητας τροχών ABS ανιχνεύσουν οποιαδήποτε κίνηση, η δύναμη πέδησης αυξάνεται αυτόματα μέχρι το αυτοκίνητο να ακινητοποιηθεί και πάλι.
Για λόγους ασφαλείας, η λειτουργία πρέπει πάντα να απενεργοποιηθεί μέσω ενός μπουτόν στα αριστερά του μοχλό ταχυτήτων.
Ακύρωση
Αν θέλουμε να απελευθερώσουμε ή να ακυρώσουμε τη λειτουργία Auto Hold, πρέπει γίνεται με την χρήση του διακόπτη ενώ πατάτε το πεντάλ του φρένου.
Η ένδειξη Auto Hold θα σβήσει.

  • Ο περιπτώσεις που δεν λειτουργεί το Auto Hold είναι όταν:
    – Η ζώνη ασφαλείας του οδηγού δεν είναι ασφαλισμένη και η πόρτα του οδηγού είναι ανοιχτή
    – Το καπό του κινητήρα ανοίγει
    – Το πορτ-μπαγκάζ είναι ανοιχτό
    – Ο μοχλός ταχυτήτων βρίσκεται στη θέση P (Στάθμευση)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *