Είδη τετρακίνησης αυτοκινήτου

Πολύ σύγχυση υπάρχει στους φίλους της αυτοκίνησης με το τι είδους τετρακινήσεις υπάρχουν.
θα παραθέσουμε τα βασικά είδη τετρακίνησης που υπάρχουν όσο γίνεται ποιό απλά.

Τα είδη της τετρακίνησης , λοιπόν,  χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
Στις τετρακινήσεις όπου η εμπλοκή του δεύτερου άξονα κίνησης γίνεται με απόφαση του οδηγού (κατ επιλογή).  Και αυτές, με τη σειρά τους, διακρίνονται στην  περιορισμένη εμπλοκή  και στην συνεχούς χρήσης
Στις τετρακινήσεις όπου η εμπλοκή του δεύτερου άξονα κίνησης γίνεται αυτόματα (On Dawd2emand),  όταν το σύστημα ανιχνεύσει την ανάγκη για αυτό.
Φυσικά την τετρακίνηση την ξέρουμε με τις λέξεις  AWD (All Time), 4WD (Part Time), 4WD (Full Time) και    Part Time ή Full Time.
Τι ακριβώς είναι λοιπόν το καθένα και τι γίνεται.

AWD (All Time)

Η βασική διαφορά αυτής της τετρακίνητης είναι ότι η εμπλοκή της γίνεται αυτόματα, χωρίς την επενέργεια του οδηγού.
Η μεταφορά της ροπής κίνησης από τον κινητήριο άξονα στον δεύτερο άξονα κίνησης, γίνεται με την βοήθεια ενός μηχανισμού διαφοροποίησης (κεντρικό διαφορικό).

Η αυτόματη εμπλοκή επιτυγχάνεται από ένα έξτρα σύστημα σύμπλεξης των αξόνων μετάδοσης    όταν στον εμπρός και πίσω άξονα κίνησης, υπάρχει διαφορά στροφών μεταξύ τους.

Τρόπος εμπλοκής :

Ανάλογα με τον τύπο του διαφορικού  που χρησιμοποιούμε (Μπλοκέ διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης , Torsen, Eaton, κλπ),  διαφέρει και ο τρόπος σύμπλεξης  των αξόνων.
Συνήθως, η σύμπλεξη γίνεται από ένα πολύδισκο συμπλέκτη υγρού τύπου.
Οχήματα που κινούνται με συνεκτικό συμπλέκτη είναι Mitsubishi Outlander και  Subaru Forester/Legacy/Imprezaawd

4WD περιορισμένης χρήσης (Part Time)

Το αυτοκίνητα με αυτό το σύστημα είναι κατά βάση πισοκίνητα και ο οδηγός μπορεί  να εμπλέξει την κίνηση σε όλους του τροχούς με χειροκίνητη ή ηλεκτρική εντολή.

Η ροπή του κινητήρα κατανέμεται ισομερώς στον πίσω και εμπρός άξονα κίνησης  (50%-50%) λόγω της μη ύπαρξης μηχανισμού διαφοροποίησης.
    Η έλλειψη διαφοροποίησης επιβάλει την χρήση αυτής της τετρακίνησης μόνο σε εδάφη που οι τροχοί δεν έχουν καλή πρόσφυση {χιόνι, πάγος, χώμα. άμμο. λάσπη κλπ) δεδομένου ότι οι εμπρός και οι πίσω τροχοί περιστρέφονται με τις ίδιες ακριβώς στροφές λόγω της ισομερούς κατανομής.
   Σε στεγνό και καλό οδόστρωμα, όταν το αυτοκίνητο στρίβει, το σύστημα αυτό «κουρδίζει» τους άξονες κίνησης επειδή οι εμπρόσθιοι και οι εξωτερικοί τροχοί έχουν περισσότερες στροφές από τους πίσω και τους εσωτερικούς αντίστοιχα.
  Το σύστημα αυτό είναι το κατ  εξοχήν χρησιμοποιούμενο στα αμιγώς τετρακίνητα αυτοκίνητα, επειδή ακριβώς προσφέρει πλήρη και ισομερώς κατανεμημένη ροπή και στους δύο άξονες κίνησης.awd4
Επιπλέον, με την προσθήκη διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης «μπλοκέ» στον πίσω (συνήθως) άξονα, το σύστημα αυτό δίνει απεριόριστες δυνατότητες κίνησης σε σαθρά εδάφη.

4WD συνεχούς χρήσης (Full Time)

Το σύστημα αυτό δίνει τη δυνατότητα συνεχούς χρήσης της τετρακίνησης.
Η συνεχής χρήση της τετρακίνησης επιτυγχάνεται με την προσθήκη ενός μηχανισμού που δίνει τη δυνατότητα διαφοροποίησης των στροφών μεταξύ του εμπρός και πίσω άξονα.
Το σύστημα αυτό (κεντρικό διαφορικό) επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινείται σε κάθε  είδους οδόστρωμα, με καλή ή όχι πρόσφυση, επειδή ακριβώς  επιτρέπει στους άξονες  κίνησης να διαφοροποιούν τις στροφές τους.
Η ύπαρξη του κεντρικού διαφορικού επιτρέπει την ελεύθερη περιστροφή του κινητήριου  άξονα εάν οι τροχοί του δεν έχουν καλή πρόσφυση.
Η τετρακίνηση αυτού του είδους (4WD συνεχούς χρήσης (Full Time),  όταν είναι η μοναδική επιλογή του οδηγού, δεν παρέχει τις δυνατότητες της  τετρακίνησης περιορισμένης  χρήσης και για αυτό το λόγο χρησιμοποιείται  περιορισμένα και σε οχήματα που προορίζονται  να κινούνται σε δρόμους με καλό  οδόστρωμα 4WD.

Περιορισμένης και συνεχούς χρήσης (Part Time & Full Time)

Σε αυτό το σύστημα, η τετρακίνηση είναι ένας συνδυασμός των δύο προαναφερθέντων  συστημάτων, που προσδίδει στο αυτοκίνητο πραγματικά απεριόριστες δυνατότητες  κίνησης τόσο σε καλό οδόστρωμα, όσο και εκτός δρόμου

Ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το είδος τετρακίνησης που επιθυμεί, ανάλογα με το έδαφος στο οποίο κινείται, δίνοντας του απεριόριστες ικανότητες κίνησης σε οποιεσδήποτε συνθήκες οδήγησης, με μόνο περιορισμό τους φυσικούς νόμους και τις υπόλοιπες ικανότητες του αυτοκινήτου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *