Διπλός συμπλέκτης από την Honda για τις μεγάλες κυβισμού μοτοσικλέτες.

   Η HONDA κατασκεύασε ένα πλήρως αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη για μεγάλες μοτοσυκλέτες. Το κιβώτιο αυτό  προσφέρει σπόρ οδήγηση και εύκολο χειρισμό, ενώ η σωστή απόδοση της μετάδοσης του προσφέρει οικονομικότερη κατανάλωση καυσίμου από το συμβατικό κιβώτιο.

Το ονόμασε DCT  (DUAL CLUTCH TRANSMISION DCT) το οποίο είναι αποτελεσματικό, γρήγορο και εύχρηστο  σύστημα αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων.
Το VFR 1200F DCT το οποίο κυκλοφόρησε το 2010 είναι εξοπλισμένο με αυτό το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη και ακολούθησε τo 2012 τέσσερες νέες Honda που διαθέτουν  το σύστημα αυτό: η Integra (στάνταρ το Dual Clutch), η NC700X, η NC700S και το Crosstourer,  καθώς και το CRF1000L Africa Twin με παραγγελία όμως , το οποίο έχει ένα  κοινό  στροφαλοθάλαμο διατηρώντας τις διαστάσεις του ίδιες με  την χειροκίνητη έκδοση μετάδοσης.
Το κιβώτιο λοιπόν αυτό με τον διπλό συμπλέκτη είναι ένα κιβώτιο συμπαγές, ελαφρύ και διασφαλίζει το  σωστό έλεγχο του από την ηλεκτρονικό εγκέφαλο.
Η μετάδοση του κιβωτίου διαθέτει τρεις τρόπους λειτουργίας :

– δύο λειτουργίες πλήρως αυτόματη (D-mode για κανονική λειτουργία και S-mode για σπορ οδήγηση) και

–  μια χειροκίνητη λειτουργία 6-τάχυτη με αλλαγεί των σχέσεων από τους διακόπτες στο τιμόνι.

Κύρια χαρακτηριστικά
Αυτό το  κιβώτιο διαθέτει ένα διπλό συμπλέκτη μεταφοράς, στον οποίο ο ένας  συμπλέκτης χρησιμοποιείται  για τις μονές ταχύτητες (1ο, 3ο, 5ο) και ο άλλος χρησιμοποιείται για τις ζυγές ταχύτητες  (2ο, 4ο, 6ο).

Όταν λοιπόν λειτουργεί ο διπλός συμπλέκτης οι αλλαγές των ταχυτήτων γίνεται  με απελευθέρωση κάθε φορά τον ένα συμπλέκτη για να γίνει εμπλοκή, παράδειγμα η πρώτη ταχύτητα και όταν ο εγκέφαλος χρειάζεται να εμπλέξει  την επόμενη που είναι η δευτέρα, στην περίπτωση μας, απελευθερώνεται ο δεύτερος συμπλέκτης και αποσυμπλέκεται ο προηγούμενος.

Ο πρώτος συμπλέκτης απεμπλέκεται ηλεκτρονικά τη στιγμή που εμπλέκεται ο δεύτερος.

Σαν αποτέλεσμα αυτής της τεχνολογίας έχουμε συνεχείς, ταχύτατες, αδιάλειπτες και ομαλές αλλαγές σχέσεων.

Επιπλέον, δεδομένου ότι το ζεύγος συμπλεκτών μεταδίδει την κίνηση από το ένα γρανάζι στο επόμενο με απειροελάχιστη διακοπή της μετάδοσης προς τον πίσω τροχό, ελαχιστοποιείται τόσο το στιγμιαίο «σοκ» της μετάδοσης όσο και το στιγμιαίο «κόμπιασμα» της μοτοσυκλέτας. Έτσι, η αίσθηση κάθε αλλαγής σχέσης ταχύτητας είναι άμεση όσο και ομαλή.

Το συγκεκριμένο κιβώτιο δεν είναι ογκώδες σε σχέση με άλλα, γιατί ό ένα άξονας κίνησης είναι μέσα στον άλλο και το υδραυλικό κύκλωμα βρίσκεται κάτω από το κάλυμμα του κινητήρα.

DCT 2 DCT 3 DCT 4 DCT 5 DCT 6 DCT 7

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *