Ασυγχρόνιστα κιβώτια ταχυτήτων

Ξέρουμε ότι στα αυτοκίνητα σειράς για να αλλάξουμε ταχύτητα πατάμε τον συμπλέκτη και μετακινούμε τον λεβιέ για να αλλάξουμε ταχύτητα. Ο λεβιές φυσικά εσωτερικά του κιβωτίου μέσω αξόνων και φουρκετών μετακινούνται τα συγχρονιζέ για να γίνει η σύμπλεξη μιας ταχύτητας. Ο σκοπός του συγχρονιζέ είναι να συγχρονίσει τις στροφές του κιβωτίου με τις στροφές του κινητήρα για να μην έχουμε κουρέματα γραναζιών στο κιβώτιο.
Σε πολλά όμως αυτοκίνητα αγώνων χρησιμοποιούν κιβώτια χωρίς συγχρονιζέ και τα ονομάζουν ασυγχρόνιστα. Τα ασυγχρόνιστα κιβώτια έχουν δυσκολία στην αλλαγή των ταχυτήτων γιατί θα πρέπει να γίνει συγχρονισμός στροφών μεταξύ των στροφών που υπάρχει στο κιβώτιο με τις στροφές του κινητήρα, για να αλλάξω ταχύτητα.
Το πλεονέκτημα αυτών των κιβωτίων ταχυτήτων είναι ότι έχουμε γρηγορότερες αλλαγές ταχυτήτων και σου επιτρέπει να αλλάζεις ταχύτητα χωρίς συμπλέκτη και λογικό είναι όταν ακόμα και το δέκατο του δευτερολέπτου μετράει στους αγώνες.
Ενώ το μειονέκτημα είναι πως το κούρεμα των γραναζιών των ταχυτήτων γίνεται πολύ πιο εύκολα, γι αυτό θα πρέπει αυτό το κιβώτιο να δουλεύετε από έμπειρους.
Θα πρέπει λοιπόν αυτός ο οδηγός να συγχρονίζει την ταχύτητα περιστροφής του κινητήρα με εκείνη του κιβωτίου. Αυτό χρειάζεται γκαζιές για να ανέβουν οι στροφές και προσεκτικό συγχρονισμό για το πότε ακριβώς θα αλλάξεις ταχύτητα. Η πείρα και η προπόνηση θα σου επιτρέψει να αλλάζεις ταχύτητα όταν κινητήρας και κιβώτιο περιστρέφονται με παρόμοιες ταχύτητες, πραγματοποιώντας πιο ομαλές και γρήγορες αλλαγές χωρίς συμπλέκτη.
Εάν έρθουμε στην πίστα θα ακούσουμε την έκφραση “μύτη – τακούνι”. Αυτή ή κίνηση από τον οδηγό μπορεί να αλλάζει τις ταχύτητες και να κερδίζει πολύ μεγάλο χρόνο στις φάσεις των αλλαγών ταχυτήτων.
Τι γίνετε όμως με “μύτη – τακούνι”;
“Μύτη – τακούνι” είναι η διαδικασία κατά την οποία ο οδηγός πατάει με το δεξί του πόδι το φρένο, ενώ παράλληλα κατεβάζει ταχύτητα και με την φτέρνα του – επίσης δεξιού – ποδιού του πατάει γκάζι. Πως το ακούτε, δύσκολο έ, αλλά απόλυτα αποδοτικό αν το μάθεις, το “Μύτη – τακούνι” χρειάζεται συγχρονισμό και βέβαια εκμάθηση σε πίστα και μόνον.
Ο οδηγός με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να ταιριάξει τις στροφές του κινητήρα με τις στροφές περιστροφής του κιβωτίου ταχυτήτων. Το Rev Maching όπως λέγεται στην πράξη, μας επιτρέπει να πατήσουμε γκάζι την ώρα που πατάμε συμπλέκτη, ανεβάζοντας τις στροφές, έχοντας έτσι συγχρονίσει τον κινητήρα με το κιβώτιο
Η Τεχνική “Μύτη – τακούνι” είναι πιο “σημαντική” για τα πισω-κίνητα αυτοκίνητα αφού, αντίθετα , το κατέβασμα σε συνδυασμό με το φρενάρισμα θα μπλοκάρει τους πίσω τροχούς παρουσιάζοντας ανεξέλεγκτη υπερστροφή.

Γενικώς εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ασύγχρονα κιβώτια χρειάζεσαι προπόνηση για να μάθεις την τεχνική σε ικανοποιητικό βαθμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *