ηλεκτρονικός ψεκασμός καυσίμου PGM-FI από την HONDA

H HONDA ανέπτυξε μια μονάδα σώματος πεταλούδας για μικρές μοτοσυκλέτες από 50 έως 125 cc με την ονομασία PGM-FI (ηλεκτρονικός ψεκασμός καυσίμου) και υπάρχει στο νέο μοντέλο “Wave 125i”.
Με αυτόν τον τρόπο θέλει να μειώσει τις συνολικές εκπομπές HC (υδρογονάνθρακων) και να μειώσει περαιτέρω το μέσο όρο κατανάλωσης καυσίμων.PGM-Fi 2
Στους κινητήρες με πολλούς κυλίνδρους χρησιμοποιείται σήμερα το σύστημα FI (ηλεκτρονικού συστήματος ψεκασμού καυσίμου), που είναι ογκώδες και δαπανηρό.5 PGM-Fi
Αυτό φυσικά δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε μονοκύλινδρο κινητήρα μέχρι 125cc ακόμη και σε αερόψυκτους και γι αυτό τα τελευταία χρόνια η Honda αντικατέστησε το καρμπυρατέρ με τον προγραμματισμένο ηλεκτρονικό ψεκασμό PGM-FI. Το PGM-Fi είναι σήμα κατατεθέν της Honda Motor Co., Ltd.
Τι είναι αυτή η μονάδα.
Είναι ένα σώμα το οποίο τοποθετείται στον σωλήνα εισαγωγής. Επάνω του υπάρχουν τα εξής εξαρτήματα :
– πεταλούδα γκαζιού
– μονάδα ECU
– αισθητήρα θέσης πεταλούδας (TPS)
– αισθητήρας θερμοκρασίας εισερχόμενου αέρα (Ta)
– αισθητήρας κενού (Pb)
Αυτοί οι αισθητήρες συνδέονται απευθείας με την μονάδα ECU χωρίς την παρεμβολή καλωδίων και άλλων εξαρτημάτων, κάτι που εξοικονομεί χώρο αλλά και ευκολία στην συντήρηση.

Το νέο λοιπόν σύστημα PGM-FI διαθέτει δύο εξαρτήματα, από το σώμα της πεταλούδας και τη μονάδα ECU.
Η μονάδα ECU βρίσκεται μέσα σένα πλαστικό κουτί (το σώμα της συσκευής) και οι διάφοροι αισθητήρες εδράζονται στο σώμα αυτό, για να συνδέονται απευθείας τα τερματικά εισόδου και εξόδου των αισθητήρων με την πλακέτα ECU. Το πλαστικό αυτό κουτί είναι γεμάτο με ένα είδος ρητίνης για να απομονώσει τα εσωτερικά εξαρτήματα και να αποτρέψει την είσοδο του νερού.
Στο σώμα αυτό υπάρχει η βαλβίδα ελέγχου αέρα τύπου (SACV), για να αντιμετωπίζει την εκκίνηση του κρύου κινητήρα και τις διορθώσεις των εκπομπών καυσαερίων. Κινείται από ένα βηματικό κινητήρα με διαστάσεις ø14mm πολύ μικρότερες σε σχέση με τους μεγάλους κινητήρες με σύστημα FI.

 PGM-Fi 3PGM-Fi

PGM-Fi 6

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *