Ως πρωτότυπο το γνωρίσαμε στην έκθεση της Γενεύης το 2010. Τώρα η Audi εμπλουτίζει τη γκάμα των οχημάτων τεχνολογίας e-tron (μετά τα πρωτότυπα A5-A3 που επίσης μας παρουσίασε πρόσφατα), με το μελλοντικό Α3 και μάλιστα στη σεντάν έκδοση του. Έτσι το αυτοκίνητο που πρωτοπαρουσιάστηκε με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα των 2,5 λίτρων και απόδοσης 408 ίππων, στην έκδοση e-tron χρησιμοποιεί υβριδική τεχνολογία. Αυτή περιλαμβάνει βενζινοκινητήρα 1.4 TFSI με την ιπποδύναμη στους 211 ίππους (!), και ηλεκτροκινητήρα που μπορεί να του χαρίσει επιπλέον 27 ίππους. Αποτέλεσμα είναι η συνολική ιπποδύναμη να αγγίξει τους 238 ίππους.
Η ηλεκτρική ενέργεια συσσωρεύεται σε μπαταρίες ιόντων λιθίου 12 kWh που είναι τοποθετημένες στο χώρο των αποσκευών, ενώ αυτές μπορούν να φορτιστούν είτε κατά την κίνηση του αυτοκινήτου (από το σύστημα ανάκτησης ηλεκτρικής ενέργειας), είτε από μια απλή οικιακή πρίζα (τεχνολογία: plug-in hybrid). Τέλος, η Audi αναφέρει ότι η αυτονομία του ως αμιγώς ηλεκτρικό είναι τα 54 χιλιόμετρα. Τα 0-100 χ.α.ω. έρχονται σε 6,8 δλ., ενώ η τελική του ταχύτητα είναι τα 231 χ.α.ω.
Συνδυάσει όλα τα πλεονεκτήματα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου (ήσυχο, καθαρό, καλή επιτάχυνση, την ευκολία χρήσης κλπ) χωρίς τον κίνδυνο κολλήσει στη μέση του πουθενά με άδειες μπαταρίες ή να περιμένει κάποιες ώρες από τότε να χρεώνουν όταν βιάζεται. Η Audi έχει ήδη δείξει 2 «e-tron» έννοιες, αλλά η 3η, αυτό το A1 e-tron είναι η πιο ρεαλιστική, αλλά και το πιο έξυπνο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ηλεκτρικό όχημα, που τροφοδοτείται από μια συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου, αλλά υπάρχει ένα μικρό κινητήρα εσωτερικής καύσης στο πίσω μέρος και είναι ένα one-δρομέα Wankel μονάδα!.
Στο μπροστινό μέρος υπάρχει ο ηλεκτρικός κινητήρας που τροφοδοτεί τους εμπρός τροχούς, τα ηλεκτρονικά και την φόρτιση των μονάδων, αλλά και όλα τα βοηθητικά εξαρτήματα του αυτοκινήτου (A / C, φρένο αντλίες κλπ). Οι μπαταρίες είναι κάτω από τα πίσω καθίσματα και στο πίσω μέρος υπάρχει η μικρή μονάδα ic κινητήρα. Η ισχύς φθάνει τους μπροστινούς τροχούς μόνο μέσω του ηλεκτροκινητήρα, το ic όταν απαιτείται χρησιμοποιείται μόνο για να φορτίσετε τις μπαταρίες. Σε ένα κανονικό υβριδικό ο ηλεκτροκινητήρας και το ic έργο του κινητήρα, μαζί με έναν τρόπο για να συμπληρώνει ο ένας τον άλλο. Ωστόσο, σε μια περιοχή όλο το όχημα προώθησης είναι ως επί το πλείστον ηλεκτρικός, το ic κινητήρας είναι εκεί ως ένα χαρακτηριστικό έκτακτης ανάγκης, ώστε να παρέχει ισχύ αμέσως, όταν το φορτίο της μπαταρίας είναι χαμηλό. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, η ic μονάδα σε ένα τέτοιο όχημα θα πρέπει να είναι πολύ συμπαγής και με υψηλή πυκνότητα ισχύος και κινητήρα Wankel μπορεί να φέρει μια κακή φήμη από τη δίψα, αλλά είναι ίσως η ιδανική λύση. Το πιο γνωστό και το πρώτο wannabe αυτονομίας, οι χρήσεις Chevrolet Volt κινητήρα 1.4lt turbo του ως βοηθητική μονάδα, αλλά ο όγκος και το βάρος του είναι δυσανάλογη προς το ρόλο της. Στην A1 e-tron τον κινητήρα Wankel με μικρή δεξαμενή καυσίμων του γεμίζει μόνο το κάτω μέρος του χώρου αποσκευών (και αυτό είναι ένα μικρό αυτοκίνητο). Έχει ένα ρότορα και μόνο 254ccm της μετατόπισης, αλλά μπορεί να προσφέρει ένα σεβαστό 15kW της εξουσίας. Το A1 e-tron έχει μέγιστη ταχύτητα άνω των 130kph και μπορεί να φθάσει 100 χλμ/ώρα σε 10.2 “. Έχει επίσης μια σειρά 50χλμ μόνο με ηλεκτρική ενέργεια και πάνω από 250 χιλιόμετρα συνολικά. Αυτή κινητήρων παρέχει επίσης μια εξαιρετική κατανομή βάρους, όπως μπορείτε να δείτε από την πρώτη φωτογραφία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έννοια metroproject (ο προκάτοχος Α1) 2 και μισό χρόνια πριν η Audi παρουσίασε επίσης ένα υβριδικό σύστημα μετάδοσης, αλλά με την ακριβή διαμόρφωση αντίθετο. Σε αυτό το υβριδικό κινητήρα IC είχε τον κύριο ρόλο (α 1.4TSI στο μπροστινό μέρος) και συμπληρώνεται από ένα μικρό ηλεκτρικό κινητήρα στην πλάτη. Το νέο A1 e-tron φαίνεται μια καλύτερη συμβιβαστική λύση και περισσότερο βιώσιμη ως τελικό προϊόν.
ΠΗΓΗ:autotriti.gr