Λίγα λόγια για τα …..φίλτρα αέρος!!

Σε όλους μας έχει περάσει από το μυαλό να βελτιώσουμε την επίδοση του αυτοκινήτου μας. Ένα από τα πολλά στοιχεία στο οποίο θα πρέπει να επέμβουμε και που το κόστος δεν είναι τόσο μεγάλο είναι το φίλτρο αέρα.
Θα δούμε με λίγα λόγια το τι κυκλoφορεί στο εμπόρειο και ποια τα υπέρ και τα κατά τους.
Τα φίλτρα ελευθέρας ροής αέρα στα αυτοκίνητα προσφέρουν μία μικρή αύξηση της ισχύος αλλά και οικονομία από την άποψη ότι χρειάζονται καθαρισμό και όχι αντικατάσταση όπως τα κοινά φίλτρα.
Η σκόνη που υπάρχει στον αέρα και η τοξική αιθάλη βλάπτουν το μοτέρ περισσότερο απ’ ότι μπορούμε να φανταστούμε.
Τα είδη των φίλτρων που υπάρχουν είναι τα εξής:
-εργοστασιακό φιλτροκούτι
-φιλτροκούτι με ελεύθερο φίλτρο
– Φιλτροχοάνη
– Φίλτρο «σκούπα»

Εργοστασιακό φιλτροκούτι
9Το original φιλτροκούτι δεν κάνει θόρυβο, κρατάει πολύ μεγάλη ποσότητα σκόνης και βοηθάει στην ροπή του μοτέρ στις χαμηλές και μεσαίες στροφές.
Ο όγκος του συγκεκριμένου κουτιού έχουν ένα συγκεκριμένο όγκο ο οποίος δεν είναι τυχαίος και θα το αναπτύξουμε σε άλλο άρθρο.
Ελεύθερο φίλτρο στο φιλτροκούτι
Αυτή η λύση είναι και η πιο εύκολη και πιο φτηνή. Και αυτό γιατί δεν χρειάζεται να κάνουμε καμία μετατροπή στο σύστημα εισαγωγής αλλά το μόνο να βρούμε ένα φίλτρο ελευθέρας ροής να ταιριάζει με το εργοστασιακό φιλτροκούτι. Το γεγονός είναι ότι παραμένει ο όγκος στο φιλτροκούτι και βάζουμε ένα φίλτρο πιο εύκολο στην ροή του αέρα με αποτέλεσμα να βελτιώνεται κάπως η ροή του εισερχόμενου αέρα.
Για το λόγο αυτό υπάρχει στο εμπόριο φίλτρα κατασκευασμένα από κράμα πλέγματος με εποξική επίστρωση για να διασφαλιστεί η προστασία από τις αναθυμιάσεις της βενζίνης και από οξείδωση λόγω της υγρασίας του

Φιλτροχοάνη
2Το επόμενο στάδιο και στο οποίο καταλήγουν οι περισσότεροι, είναι ένα φίλτρο το οποίο έχει την δυνατότητα να τραβάει με δύναμη μέσα τον αέρα, αφού πρώτα τον φιλτράρει.
Ο κόσμος που επιλέγει συνήθως το φίλτρο αυτό είναι ότι κατά την λειτουργία του δημιουργεί ένα ήχο με έντονο μπάσο, κάτι που τραβάει πολύ κόσμο.
Κατά την τοποθέτηση του συγκεκριμένου φίλτρου θα πρέπει να προσέχουμε την τοποθέτηση του αλλά και το μήκος του σωλήνα εισαγωγής.
Έχουμε δύο τυπους στο εμπόριο
– SA (Single Air) με μια απλή πλευρική ροή του αέρα
– TW (Twin Air) με πλευρική και κεντρική ροή του αέρα.

Φίλτρο «βαρελάκι»
6Το σχήμα του φίλτρου είναι τελείως διαφορετικό από τα άλλα είναι δηλαδή κυλινδρικό κατασκευασμένο από ανθεκτικό υλικό και από αυτό το σχήμα έχει πάρει το όνομα του.
Το ανθεκτικό αυτό υλικό με το οποίο είναι κατασκευασμένο δεν είναι καλός αγωγός της θερμότητας με αποτέλεσμα να μην επηρεάζει την θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα από την υψηλή θερμοκρασία του κινητήρα.
Αυτό φυσικά αυξάνει το κόστος του συγκεκριμένου φίλτρου.
Τα συστήματα τύπου Βαρελάκια (Airbox) δημιουργούν φαινόμενο συμπίεσης (ram-air) του αέρα, ώστε να μεγιστοποιούν την δύναμη με την οποία ο κινητήρας αναπνέει.
Το συγκεκριμένο φίλτρο στηρίζεται στο φαινόμενο Carbon Dynamic AirBox είναι ένα πατενταρισμένο σύστημα φιλτραρίσματος. CDA αποτελείται από ίνες άνθρακα στον αέρα κουτί που περιέχει ένα στοιχείο φιλτραρίσματος και αποστάτη ροή.

Φίλτρο «σκούπα»

10Είναι ένα είδος φίλτρου που μπαίνει στην εισαγωγή αέρα του κινητήρα, συνήθως αντικαθιστώντας το “φιλτροκουτί”, επιτρέποντας να περάσει στο εσωτερικό της μηχανής μεγαλύτερη ποσότητα αέρα και μεγαλύτερη πίεση. Η ονομασία του βγαίνει από το σχήμα που έχει ένα φίλτρο σκούπα.

Πριν βάλετε μία σκούπα ή μία φιλτροχοάνη θα πρέπει να γνωρίζετε πρώτα κάποια πραγματάκια.
Aπό μόνη της μία σκούπα ή μία φιλτροχοάνη, δεν προσφέρουν απαραίτητα καλύτερες επιδόσεις. Αυτό όμως που μπορεί να προσφέρουν είναι καλύτερη απόκριση στο γκάζι, ιδιαίτερα από χαμηλές στροφές, αφού η διέλευση του αέρα είναι πλέον ελεύθερη.
Το μεγαλύτερο αρνητικό σημείο τους, είναι η αύξηση του θορύβου. Τα “φιλτροκουτιά” είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να περιορίζουν την εισαγωγή του αέρα αλλά και να περιορίζουν αισθητά τον θόρυβο. Η ελεύθερη εισαγωγή αέρα όμως αυξάνουν αρκετά τον θόρυβο του κινητήρα αφού βρίσκει και ελεύθερη έξοδο διαφυγής ο ήχος.
Το δεύτερο αρνητικό είναι μια μικρή αύξηση στην κατανάλωση καυσίμου. Οι καινούργιοι εγκέφαλοι δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται την αύξηση του αέρα και προωθούν (ελάχιστα) περισσότερο καύσιμο. Όμως όταν αυξάνονται κατά πολύ τα χιλιόμετρα, άρα αυξάνεται και η εισαγωγή (πίεση) του αέρα, τότε μπορεί το καύσιμο να είναι λιγότερο σε σχέση με τον αέρα και το αυτοκίνητο να χάνει σε τελική ταχύτητα.

Αξίζει τον κόπο να βάλω μία σκούπα ή μία φιλτροχοάνη;
Αυτό θα το κρίνετε εσείς! Πάντως όταν αποφασίσετε να βελτιώσετε το αυτοκίνητό σας, η εισαγωγή είναι από τους βασικούς τομείς βελτίωσης!

 

1 3 4 5 7 8 11 13

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *