Νέα νομοθεσία στην ασφάλιση αυτοκινήτου

Από τις 5/5/2014 ισχύει ο νέος  Νόμος 4261/2014, με αρκετές αλλαγές για την ασφάλιση ενός οχήματος.Με τον  νόμο αυτό γίνετε προσπάθεια για εκσυχρονισμό και απλοποίηση πολλών διαδικασιών, φέρνοντας νέα δεδομένα για την ισχύ και την ανανέωση των Ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

οι ποιό συμαντικές αλλάγες είναι:
– Καταργείται η αυτόματη ανανέωση της ασφάλισης αυτοκινήτου.
– Καταργείται το Ειδικό σήμα ασφάλισης, το σήμα προσωρινής ασφάλισης και η Βεβαίωση ασφάλισης.

 Πώς εφαρμόζεται ο νέος νόμος και τι ισχύει …
– Σε περίπτωση έκδοσης νέου Ασφαλιστηρίου συμβολαίου, η ασφαλιστική σας κάλυψη αρχίζει μόνο με την εξόφληση των ασφαλίστρων στην ασφαλιστική εταιρία. Πριν από την καταβολή των ασφαλίστρων, δεν έχετε ασφαλιστική κάλυψη και δε μπορείτε να παραλάβετε το Ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας.
-Πλέον, για να ανανεωθεί η ασφάλισή σας θα πρέπει να καταβάλλετε τα ασφάλιστρα πριν αρχίσει η νέα ασφαλιστική περίοδος του Ασφαλιστηρίου συμβολαίου σας. Σε διαφορετική περίπτωση, το Ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας λήγει και δεν ανανεώνεται
Με λίγα λόγια… η ασφάλεια ισχύει μόνο αν έχουν εξοφληθεί τα ασφάλιστρα.
-Η ασφαλιστική κάλυψη ισχύει μόνο για τη διάρκεια ασφάλισης που αναγράφεται στο Ασφαλιστήριο συμβόλαιο σας. Από την ημέρα που το Ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα λήξει, αρχίζει η ισχύς της επόμενης ασφαλιστικής περιόδου, εφόσον όμως έχουν πληρωθεί τα ασφάλιστρα πριν από την ημερομηνία λήξης και δεν υπάρχει η εικοσαημερι περίοδος χάριτος όπως παλιά.
– Το Ειδικό σήμα ασφάλισης & η Βεβαίωση ασφάλισης καταργούνται και δεν θα λαμβάνετε Ειδικό σήμα ασφάλισης, αλλά ούτε και Βεβαίωση ασφάλισης.
– Σε περίπτωση ελέγχου από Αστυνομική Αρχή, αρκεί να δείξετε το Ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας το οποίο χρειάζεται να έχετε πάντα στο όχημά σας.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν έχετε παραλάβει ακόμη το Ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας μετά την πληρωμή, χρειάζεται να δείξετε την Απόδειξη Πληρωμής Ασφαλίστρων, και συνοδευτικά την Ειδοποίηση Πληρωμής Ασφαλίστρων, εφόσον την έχετε μαζί σας.

Μπορείτε να δείτε ποιό αναλυτικά τον νόμο απο την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *