Ηλεκτρόγκαζο ή sprint booster ;

Πολύ κόσμος που διαθέτει καινούργιο αυτοκίνητο βλέπει ότι ενώ πατά το πεντάλ του γκαζιού ο κινητήρας δεν   ΄αρπά΄ αμέσως αλλά υπάρχει μια καθυστέρηση.
Αυτό για κάποιους είναι ένα αρνητικό στοιχείο για μια επιθετική οδήγηση και τρέχουμε να το αντιμετωπίσουμε.  Πολλοί έχουν βρει  σαν λύσει το sprint booster που είναι έχει ένα  κόστος σχετικά μικρό.
Είναι όμως η σωστή λύση για να αυξήσω την απόκριση της πεταλούδας γκαζιού σε σχέση με το πάτημα που κάνω στο πεντάλ ;
Θα δώσουμε πληροφορίες και στοιχεία για το sprint booster, για κάτι που έχει γίνει μεγάλη συζήτηση, αλλά και για το ηλεκτρόγκαζο (ηλεκτρονική ενεργοποίηση πεταλούδας).booster 6
Καταρχήν όσον αφορά το ηλεκτρόγκαζο ο οδηγός πατάει το πεντάλ γκαζιού για να ανεβάσει τις στροφές του κινητήρα. Η θέση του πεντάλ γκαζιού αναγνωρίζεται από δότες και μεταβιβάζεται στον εγκέφαλο του κινητήρα για να ξέρει την επιλογή του οδηγού.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις στην πεταλούδα του γκαζιού, όπως για λόγους ασφαλείας ή κατανάλωσης, χωρίς ο εγκέφαλος να λάβει υπόψη του πόσο ό οδηγός έχει  πατήσει το πεντάλ.
Ποιο συγκεκριμένα οι περιπτώσεις που χρειάζεται ο εγκέφαλος να κάνει διορθώσεις, χωρίς εκείνη την στιγμή να λαμβάνει υπόψη την θέση του πεντάλ, μπορεί να είναι εσωτερικές και εξωτερικές.
Οι εσωτερικές ανάγκες έχουν να κάνουν με την σωστή εκκίνηση, την σωστή  θέρμανση του καταλύτη, την ρύθμιση του ρελαντί ανά πάσα στιγμή, να  περιορίσει την ροπή του κινητήρα ανάλογα των συνθηκών και να συγχρονιστεί  ο κινητήρας με τον αισθητήρα λ.
Ενώ οι εξωτερικές ανάγκες για αλλαγή της θέσης της πεταλούδας μπορεί να προέρχονται από την χρήση του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων, το σύστημα φρένων (ρύθμιση αντιολίσθηση τροχών…), από το σύστημα κλιματισμού booster 8(συμπιεστής εντός/εκτός) και από το σύστημα ρύθμισης σταθερής ταχύτητας.
Αυτές λοιπόν οι διορθώσεις γίνονται για καλύτερη λειτουργία του κινητήρα μικρότερη κατανάλωση αλλά και για τον ποιο σημαντικό λόγο για μείωση των καυσαερίων σε κάθε στιγμή λειτουργίας του κινητήρα.
Εάν έρθουμε λοιπόν στο sprint booster  είναι ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα με τρεις επεξεργαστές, το οποίο παρεμβάλλεται ανάμεσα στο ποτενσιόμετρο του γκαζιού και τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου στέλνοντας στην ECU διαφορετικά σήματα. Δεν επεμβαίνουμε στα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου (κεντρικής μονάδας του αυτοκινήτου (ECU), σύστημα ψεκασμού , can bas , abs…κλπ)booster 3
Το σήμα από το ποτενσιόμετρο του πεντάλ επεξεργάζεται κατάλληλα από συγκεκριμένο λογισμικό που υπάρχει στην μονάδα αυτή και στέλνεται ένα τροποποιημένο σήμα στον εγκέφαλο που βελτιώνει την απόκριση του γκαζιού, με τελικό αποτέλεσμα την επίτευξη καλύτερης επιτάχυνσης των οχημάτων.

Μεταφέρουμε τα πλεονεκτήματα του συστήματος που παραθέτουν οι κατασκευαστές αυτών των συστημάτων. (http://www.sprintbooster.com)
Το πρώτο πλεονέκτημα βάση των κατασκευαστών είναι ότι ο κινητήρας αποκρίνεται γρηγορότερα στις εντολές του πεντάλ.
Στην περίπτωση που αφήνω αλλά και πατάω το γκάζι στις χαμηλές στροφές λειτουργίας του, ο κινητήρας αποκρίνεται στο  μισό περίπου χρόνο απ’ ότι πριν.
Ακόμα και στην περίπτωση της  επιτάχυνσης  με επιλεγμένη την 3η ή 4η ταχύτητα στο κιβώτιο και κρατώντας τον κινητήρα στη μεσαία περιοχή στροφών, η καθυστέρηση στην απόκριση έχει σχεδόν εξαλειφθεί.booster2

Και τέλος το Sprint Booster θεωρείται ότι βοηθά πολύ στις αλλαγές ταχυτήτων και στις προσπεράσεις, και κάνει το αυτοκίνητο ασφαλέστερο και πιο διασκεδαστικό!
Στο σύστημα αυτό καταφεύγουμε στην περίπτωση που θέλουμε να έχουμε άμεση όσο γίνεται απόκριση της πεταλούδας γκαζιού αλλά και φυσικά αυτό είναι απαραίτητο στην περίπτωση πού έχουμε βελτιώσει το αυτοκίνητο μας.
Τονίζουμε φυσικά ότι το σύστημα αυτό δεν ανεβάζει την ισχύ του κινητήρα σε καμία περίπτωση. Το ίδιο δεν μπορώ να πω ότι συμβαίνει και για την κατανάλωση καυσίμου η οποία αυξάνεται μετά την τοποθέτηση.

booster

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *