Η εξέλιξη στην τεχνολογία του αυτοκίνητο συνεχίζεται με αρχικό σκοπό την μείωση των καυσαερίων και κατά δεύτερο την μείωση της κατανάλωσης του καυσίμου.
Είναι γεγονός ότι εάν συγκρίνουμε κινητήρες, περίπου ίδιας ιπποδύναμης, που φόραγαν το ιστορικό πλέον καρμπυρατέρ (εξαερωτήρα) με κινητήρες σημερινούς με σύστημα Motronic, και όχι μόνο, είναι εμφανές ότι ο σημερινοί κινητήρες έχουν πολύ λιγότερους ρύπους και πολύ μικρότερη κατανάλωση.
Ακόμα και στην περίπτωση των euro 1, 2, 3, 4, 5 euro 6, εκεί έχουμε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στους ρύπους αλλά και αντίστοιχη μείωση της κατανάλωση καυσίμου.
Υπάρχουν λοιπόν στα περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα των euro προγραμματάκι στον εγκέφαλο που δεν ψεκάζει καύσιμο ενώ ο κινητήρας δουλεύει.
Φυσικά λίγος κόσμος το ξέρει και μπορείς να το εκμεταλλευτείς για λιγότερη ακόμα κατανάλωση και λιγότερους ρύπους. Μην περιμένουμε όμως να δούμε μεγάλο κέρδος στην τσέπη μας, γιατί η μείωση είναι ελάχιστη. Με τα σημερινά δεδομένα γιατί όμως να μην εκμεταλλευτείς και αυτήν την κατάσταση.
Αυτό είναι το Overrun fuel shut off.
Τι συμβαίνει σε αυτή την κατάσταση; Όταν η πεταλούδα του γκαζιού κλείνει απότομα τότε δημιουργείτε κενό το οποίο είναι ανύπαρκτο σε κανονικές συνθήκες. Αυτό το φαινόμενο το έχουν ονομάσει overrun.
Όταν λοιπόν ο εγκέφαλος διαπιστώσει αυτή την κατάσταση στα σύγχρονα αυτοκίνητα κλείνει τα μπεκ ψεκασμού με αποτέλεσμα εκείνη την περίοδο να μην ψεκάζουν καύσιμο.
Αυτή η λειτουργία στα σύγχρονα αυτοκίνητα γίνεται φυσικά κάτω από κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτό γίνεται όταν οι στροφές βρίσκονται λίγο πάνω από τις 1500 σ.α.λ. και τότε έχουμε μηδενική κατανάλωση εφόσον υπάρχουν οι συνθήκες του Overrun fuel shut off.
Φυσικά οι κατασκευαστές το έχουν κάνει για μείωση των ρύπων καταρχάς και έχει σαν συνέχεια αυτό και την μείωση της κατανάλωσης.
Στην περίπτωση όμως που οι στροφές πέσουν κάτω από αυτό το όριο των 1500 περίπου ο εγκέφαλος ενεργοποιεί τα μπεκ και ο λόγος είναι για να έχουμε φυσιολογικό ρελαντί και νορμάλ λειτουργία. Θα ρωτήσετε φυσικά και ,λογικό είναι, σε ποια περίπτωση μπορώ να το πετύχω αυτό.
Τονίζω ότι αυτό δεν γίνεται την στιγμή που έχω βάλει την νεκρά και ο κινητήρας δουλεύει στο ρελαντί. Εκεί τα μπεκ δουλεύουν και ψεκάζουν καύσιμο.
Αυτό μπορείς να το πετύχεις την στιγμή που το αυτοκίνητο σου «ρολάρι» και τι εννοώ, την στιγμή που ο κινητήρας δουλεύει στις υψηλές στροφές και σηκώσω το πόδι μου από το γκάζι. Σε αυτή την φάση το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείτε και οι στροφές του είναι ακόμα υψηλές.
Τι μπορώ να κάνω λοιπόν. Συνήθως την στιγμή που βλέπω το φανάρι να γίνεται κόκκινο αυτό που κάνω είναι να βγάζω την ταχύτητα για να το πλησιάσω και να σταματήσω. Τότε καλύτερα τράβα μόνο το πόδι σου από το πεντάλ του γκαζιού, άφησε τον κινητήρα να μειώσει την ταχύτητα του αυτοκινήτου, θα έχεις μείωση κατανάλωσης, μικρή όμως, και αυτό γιατί αφήνω τον κινητήρα να δουλεύει σε υψηλές στροφές και ο εγκέφαλος διαπιστώνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις του Overrun fuel shut off και σταματάει την λειτουργία των μπέκ.
Το ίδιο μπορείς να κάνεις και στην περίπτωση που κινείσαι σε κατηφορικό δρόμο βάλε ταχύτητα και άσε το αυτοκίνητο σου να «ρολάρι» χωρίς να πατάς γκάζι. Θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα.
Αυτή την εποχή με την σημερινή οικονομική κατάσταση κοιτάμε όλοι να βγάλουμε από την «μύγα ξύγκι».